Life & Cooking

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Life & Cooking
Genre Lifestyle
Speelduur 125 minuten
Presentatie Irene Moors
Carlo Boszhard
Vaste gasten Gerard Joling
Maik de Boer
Voice-over Irene Moors
Carlo Boszhard
Regie Remco van den Boogaard
Redactie
Tijs Hartman
Margriet Harkink
Marck Geurtsen
Muziek John van Eijck
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Endemol
Uitzendingen
Start 3 september 2000
Einde 31 mei 2009
Afleveringen 360 (31 mei 2009)
Seizoenen 9
Netwerk RTL 4
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Life & Cooking was een Nederlands televisieprogramma dat op zondagmiddag werd uitgezonden door RTL 4, gepresenteerd door het duo Irene Moors en Carlo Boszhard. Het programma werd geïntroduceerd in september 2000, kort nadat zij gestopt waren met Telekids. Hun presentatie veranderde daarbij niet noemenswaardig.

Het programma bleek geschikt voor de zondagmiddag. Het was een aaneenschakeling van items over gadgets, lifestyle, artiesten, bekende Nederlanders. Rode draad was de maaltijd die tijdens de uitzending wordt bereid. Aanvankelijk werd dit gedaan door Rudolph van Veen [1]. In 2005 werd hij vervangen door Vincent van Essen, Vincent stopte in 2007 bij Life & Cooking. Hij werd vervangen voor Robert Verweij.

Life & Cooking was in 2002 & 2003 genomineerd voor de Gouden Televizierring. In 2002 waren eveneens Carlo Boszhard & Irene Moors genomineerd voor Beste Televisiepersoonlijkheden. Zij wonnen de prijs wel, maar hun middagmagazine greep naast de prijs.

Op 13 januari 2008 werd de 300ste aflevering uitgezonden[2].

Aanvankelijk was het programma van Carlo Boszhard & Irene Moors te zien tussen 17.00 en 19.00 op de commerciële zender RTL4. Vanaf het 6de seizoen (2005-2006) werd de tijd verlengd naar 16.45 tot 19.00. Sinds het 9de seizoen (2008-2009) kreeg Life & Cooking opnieuw een nieuwe uitzendtijd. Zo was het programma te zien tussen 17:25 en 19:25, eveneens op RTL4.

Op 31 mei 2009 was de laatste live-uitzending, waarna nog de jaarlijkse zomereditie volgde. Reden hiervoor is dat volgens voedingsmiddelenconcern Unilever het programma niet meer aansluit bij de doelgroep [3]. De laatste aflevering werd afgesloten met het nummer Nog 3-2-1 minuten, dat ook werd gebruikt bij de definitieve afsluiting van Telekids.

Onderdelen[bewerken]

 De Weggeefshow[bewerken]

De weggeefshows zijn afleveringen waarin heel veel cadeaus aan het publiek worden gegeven. Dit onderdeel is in september 2009 overgenomen door Life4You.

De Doordraaishow (september 2006 - 2009)[bewerken]

Belspel waarbij een kijker zich kan aanmelden via de L&C-site. Vervolgens wordt er live in de uitzending een kijker getrokken die, mits die thuis is én kan aantonen dat hij of zij daadwerkelijk Life & Cooking aan het kijken is, de prijs kan winnen waar de pijl op land in het prijzenrad. Tenslotte wordt er een televisievraag gesteld waarmee de kijker, mits de vraag correct beantwoord wordt, de prijs van het eerdergenoemde rad wint. Ook kiest de kijker een nummer, waarmee een bezoeker uit het studiopubliek dezelfde prijs wint. In de woorden van presentatrice Irene Moors: "Geen belspel, maar een amusementsspel... met bellen". Dit spel is in september 2009 overgenomen door Life4You, waar het op dezelfde manier wordt gespeeld.

ShowTime (oktober 2006 - december 2006, zomereditie 2007)[bewerken]

Na de terugkeer van De Doordraaishow in een nieuwe stijl, zijn Carlo en Irene steeds meer Telekids elementen in Life & Cooking gaan bewerken. Sinds oktober 2006 wordt het onderdeel Showtime uitgezonden, gepresenteerd door Viktor Vuur (Carlo) en Nada Noppes (Irene). In deze parodie op het showbizz programma Shownieuws, gepresenteerd door Viktor Brand en Nada van Nie, worden naast verscheidene losstaande nieuws'feiten', ook elke week een bekende Nederlander bezocht, waar hun toilet eens extra goed onder de loep wordt genomen. Ook zijn de Veerbootjes, weer een parodie op Shownieuws onderdeel De Veerkampjes, wekelijks van de partij. In deze realitysoap worden de dagelijkse belevenissen van Nel, Hanny en Ton gevolgd. De afleveringen zijn een dag na uitzending terug te bekijken op de site van Life & Cooking.

De Wereld Slaat Door (november 2007 - maart 2008, zomereditie 2008)[bewerken]

Parodie op De Wereld Draait Door, een talkshow met een mengeling van nieuws, informatie en amusement. Presentator Matthijs van Nieuwkerk ontvangt elke aflevering de meest boeiende gasten, waaronder Giel Beelen en Marianne van Wijnkoop. Ook wekelijks present is een persiflage van de hitmisdaadserie CSI: Miami. Natuurlijk is ook vaste tafelgast Marc-Marie Huijbregts elke week van de partij.

Het Lekkere Hapje (augustus 2008 - januari 2009)[bewerken]

Elke week is er een andere man het lekkere hapje. Hij staat met een bos bloemen en een gouden envelop ergens in Nederland en belt ergens aan. Als de bewoners thuis zijn en Life & Cooking aan het kijken zijn, op de televisie die in de woonkamer staat, dan krijgen ze de bos bloemen en een verrassingspakket. Ook worden ze uitgenodigd om de week erna bij de uitzending te zijn. Kijken ze niet, dan krijgen ze niets.

Ik ga d'r voor! (augustus 2008 - mei 2009)[bewerken]

Irene maakte in eerdere seizoenen al allerlei recepten met kok Robert, maar lette daarbij, naar eigen zeggen, niet goed genoeg bij op. In Ik ga d'r voor stelt Irene elke week een vraag die Robert dan beantwoordt.

Sap-service (augustus 2008 - november 2008)[bewerken]

Soort spel waarbij Carlo en Irene beelden voorgeschoteld krijgen waar het geluid van verwijderd is. Het is de bedoeling dat Carlo en Irene (live) de teksten inspreken. Toen het televisieduo nog Telekids presenteerde, kwam daar een soortgelijk onderdeel in voor, namelijk Spotlight.

(Ik heb een) Punt (augustus 2008 - mei 2009)[bewerken]

Elke week maakt Irene van een bepaald onderwerp een punt. Dit onderwerp heeft over het algemeen niets met de uitzending te maken en komt er verder ook niet meer in voor, maar kijkers kunnen die de website van het programma reageren op Irenes punt. Zo vroeg Irene zich in de eerste uitzending van seizoen 2008-2009 af waarom suiker in Nederland in papieren zakken zit, die altijd kapot gaan, terwijl men in Spanje iets handigers had gevonden: suiker zit daar in 'melkpakken' met een draaidop.

Sponsoring[bewerken]

Hoofdsponsor van het programma is levens- en wasmiddelenfabrikant Unilever. Diverse merken van het concern zijn regelmatig meer of minder prominent in beeld. Unilever financiert ook de website. Daarnaast zijn er andere sponsors, bijvoorbeeld een hoveniersbedrijf dat bijdraagt aan een tuinrubriek.

Website[bewerken]

De website van Life & Cooking fungeert als informatiebron voor bezoekers en als relatiemarketinginstrument voor Unilever. Er is een uitgebreide receptendatabase. Er worden regelmatig acties gehouden waarbij deelnemers iets kunnen winnen. Daarbij worden gegevens verzameld die gebruikt worden voor marktonderzoek. Op veel artikelen op de site kan worden gereageerd, waarmee een online gemeenschap is gecreëerd. De site heeft ook een wekelijkse e-mailnieuwsbrief.

Carlo & Irene: Life4You[bewerken]

Sinds 6 september 2009 is er een nieuw live programma, wat kan worden gezien als de opvolger van Life & Cooking. Dit nieuwe programma heet Carlo & Irene: Life4You en wordt op dezelfde tijd uitgezonden als het voorgaande programma, ook al heeft het een andere opzet. Op 3 september 2009 werd bekendgemaakt dat ook Rudolph van Veen zal meewerken aan Life4You. Hij heeft echter sinds 2013 het programma verlaten om zich volledig te richten op zijn werk voor 24 Kitchen.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties