Life cycle costing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Life cycle costing is een methodiek voor het in kaart brengen van de financiële kosten van een product of dienst die investeringskosten, beheers- en onderhoudskosten en 'sloopkosten' onderling vergelijkbaar maakt.

Methodiek[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de methodiek die veelal voor Life cycle costing berekeningen gebruikt wordt, wordt de invloed van inflatie buiten beschouwing gelaten; men gaat uit van een inflatieloos rentepercentage om de kosten uit de verschillende levensfasen terug te rekenen naar één moment waardoor het mogelijk wordt om producten onderling te vergelijken.

Men kan uitgaan van Present worth (PW), waarbij de kosten berekend worden ten opzichte van t=0 (het moment van "aanschaf") of Annual worth (AW), waarbij de kosten per jaar bepaald worden.

Discussie[bewerken | brontekst bewerken]

Levensduur is bij Life cycle costing een belangrijke parameter. Het is dan ook van groot belang om de levensduur van een product zo nauwkeurig mogelijk in te schatten.

Voor de discussie over de wijze waarop milieueffecten bepaald worden kan het werk van Asko Sarja als naslagwerk dienen, zie ook Levenscyclusanalyse