Liga voor de Rechten van de Mens (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Liga voor de Rechten van de Mens
Geschiedenis
Opgericht 14 april 1982
Structuur
Voorzitter Ruth Hopkins
Plaats Amsterdam
Doel Mensenrechten
Media
Website http://www.ligarechtenvandemens.nl

De Liga voor de Rechten van de Mens is een Nederlandse organisatie die ijvert voor de mensenrechten. De organisatie is vooral bekend door de jaarlijkse uitreiking van de Clara Meijer-Wichmann Penning aan een persoon of instelling die zich inzet voor de rechten van de mens.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Liga voor de Rechten van de mens bestond al als vereniging in informele vorm in de jaren 70. Op 14 april 1982 werd ze officieel opgericht door Pieter Glebbeek, Jacob Hubert Smeets en Ernst Stern. De Liga heeft haar zetel in Amsterdam.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1988 wordt jaarlijks de Clara Meijer-Wichmann Penning uitgereikt op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens. Dit gebeurt vanaf 2003 in samenwerking met de stichting J'accuse.

De Liga functioneert als tussenpersoon om juridische raadgevers te zoeken voor personen waarvan de rechten in het geding zijn. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar asielzoekers. Ook organiseert de Liga lezingen: de Thomas Paine Lezingen, de jaarlijkse Jan van Opbergen Lezing, en de jaarlijkse Clara Meijer-Wichmann Lezing. Verder geeft ze een periodiek uit met de naam TERECHT.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]