Ligamentum coracoacromiacum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zijaanzicht van het schouderblad. De benige uitsteeksels, het acromion en de processus coracoides zijn bovenaan te zien. Tussen beide is het ligamentum coracoacromiacum gespannen.

Het ligamentum coracoacromiacum of ligamentum coracoacromiale[1] is een bindweefselband (ligament), dat gelegen is in het schoudergewricht. Dit ligament vormt een verbinding tussen twee benige uitsteeksels van het schouderblad (Latijn: scapula); de processus coracoides en het acromion. Deze benige uitsteeksels vormen samen met het tussenliggende ligament het schouderdak.

Functie[bewerken | brontekst bewerken]

Het acromion, de processus coracoides (ravenbekuitsteeksel) en het daartussen gespannen ligamentum coracoacromiacum, vormen samen een boogvormige structuur, die het schoudergewricht beschermt.

Klinische relevantie[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer de ruimte onder het schouderdak te klein is geworden spreek men van het zogeheten impingementsyndroom. Dit veroorzaakt inklemming van de slijmbeurs en de pees. Dit kan leiden tot bursitis (slijmbeursontsteking) en tendinitis (peesontsteking).

Literatuurverwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. His, W. (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag von Veit & Comp.