Liggende vleugeltjesbloem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Liggende vleugeltjesbloem
Liggende vleugeltjesbloem
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'Nieuwe' tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Fabales
Familie:Polygalaceae (Vleugeltjesbloemfamilie)
Geslacht:Polygala (Vleugeltjesbloem)
Soort
Polygala serpyllifolia
Hosé (1797)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Liggende vleugeltjesbloem op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De liggende vleugeltjesbloem (Polygala serpyllifolia) is een vaste plant, die behoort tot de vleugeltjesbloemfamilie (Polygalaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en sterk afgenomen. De plant komt van nature voor in West-Europa, op de Azoren en in het zuidoosten van Groenland.

De plant wordt 5-25 cm hoog en heeft opstijgende of liggende stengels. De bladeren zijn langwerpig tot eirond en de ondersten staan bijna tegenover elkaar.

De liggende vleugeltjesbloem bloeit van mei tot september met diepblauwe, 5,5 mm grote, buisvormige bloemen. De bloemen hebben drie kroonbladen. Van de vijf kelkbladen zijn er twee groter en lijken daarom op vleugels. De trosvormigebloeiwijze is eerst eindelings en later zijdelings.

De vrucht is een doosvrucht met niet afvallende vleugels, waardoor deze door de wind verspreid wordt. De vleugels zijn 4,5-5,5 mm lang en 2-3 mm breed. De doosvruchten worden ook wel door mieren versleept doordat ze een klein mierenbroodje hebben. De zaden zijn behaard.

De plant komt voor op natte tot vochtige heide en in blauwgraslanden.

Plantensociologie[bewerken | brontekst bewerken]

Liggende vleugeltjesbloem is een kensoort voor de associatie van klokjesgentiaan en borstelgras (Gentiano pneumonanthes-Nardetum), een plantengemeenschap van vochtige tot natte, voedselarme graslanden met een combinatie van grassen, grasachtige planten en kleinbloemige kruiden.

Ook is ze een indicatorsoort voor het vochtig heischraal grasland, een karteringseenheid in de Biologische Waarderingskaart (BWK) van Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met als code 'hmo'.

Namen in andere talen[bewerken | brontekst bewerken]

De namen in andere talen kunnen vaak eenvoudig worden opgezocht met de interwiki-links.

  • Duits: Quendelblättrige Kreuzblume
  • Engels: Heath Milkwort
  • Frans: Polygala à feuilles de serpollet

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]