Liggerbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Liggerbrug

Een liggerbrug is een brugtype dat gebruik maakt van liggers die de hele overspanning vormen. Op de liggers wordt het dek van de brug aangebracht.

Vroeger gebruikte men een boomstam die aan beide oevers werd vastgemaakt. De boomstam is inmiddels vervangen door balken van Metaal, gewapend beton, cement of voorgespannen beton, waarop het brugdek wordt gelegd. Doordat massieve balken bij grote overspanningen te zwaar zijn, worden balken met een profiel gebruikt. Die profielen zijn er in verschillende vormen. De meeste bruggen die gebouwd worden zijn liggerbruggen; ze zijn namelijk goedkoop en snel te maken.

Trogbrug[bewerken | brontekst bewerken]

Trogbrug

Een trogbrug is een speciale uitvoering van de liggerbrug. Er is een ligger, waartussen aan de onderzijde het rijdek is bevestigd. Omdat de bovenkant van het rijdek op die manier maar weinig boven de onderkant van de brug ligt, kan de ruimte onder de brug hoog genoeg blijven. De ligger vangt de verticale krachten op, en het rijdek zorgt ervoor dat de ligger niet in horizontale richting kan doorbuigen.