Lighthouse (Breda)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lighthouse
De vuurtoren in 2019
Locatie
Locatie Academiesingel, Breda
Coördinaten 51° 36′ NB, 4° 47′ OL
Status en tijdlijn
Status In gebruik
Oorspr. functie Folly[1]
Opening 1992
Dimensies
Hoogte tot top 18m
Architectuur
Bouwstijl Postmodernisme
Bouwinfo
Architect Aldo Rossi
Detailkaart
Lighthouse (Breda)
Lighthouse
Vuurtoren in 2010
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Lighthouse (Nederlands: Vuurtoren) is een kunstwerk van de Italiaanse architect Aldo Rossi in Park Valkenberg in Breda. Het is opvallend dat deze vuurtoren in Breda staat, een stad die geen geschiedenis kent met de zee en dus nooit een vuurtoren heeft gehad.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de schetsen van Rossi komt de vuurtoren regelmatig terug als idee, met plannen voor een soortgelijk project sinds 1981. Het heeft echter zo'n 11 jaar geduurd voordat er daadwerkelijk een vuurtoren in Breda stond.[2] De eerste concrete ideeën voor Breda als locatie kwamen in 1985, toen hij een expositie van zijn werk had in De Beyerd, waar tegenwoordig het Stedelijk Museum Breda is gevestigd.[3]

In 1987 exposeerde Rossi met een soortgelijke vuurtoren in Toronto en in 1988 met twee vuurtorens in Rotterdam.[2][1]

Het kunstwerk werd op 9 oktober 1992 onthuld door Ed Nijpels, toenmalig burgemeester van Breda, door een vuurpijl af te steken bij de vuurtoren. Oorspronkelijk heeft het kunstwerk in het Wilhelminapark van Breda gestaan, maar na protest van de bewoners is het verplaatst naar de Academiesingel.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

De vuurtoren is 18m hoog en daarmee vergelijkbaar in hoogte met bijvoorbeeld de vuurtoren van Urk of Hellevoetsluis. De vuurtoren kent acht zijden en wordt smaller naarmate de hoogte toeneemt. De kleurschakering van het ontwerp is wit om rood, beide kleuren komen viermaal voor.

De vuurtoren bevat geen draaiende felle lamp, zoals een echte vuurtoren, maar een kleine lantaarn, om overlast voor buurtbewoners te voorkomen.


Zie de categorie Vuurtoren, Academiesingel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.