Ligue de la Jeune République

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Politiek in Frankrijk

Politiek in Frankrijk
Bestuurlijke indeling
Regering van Frankrijk (huidige)
President (lijst)
Premier van Frankrijk
Ministers van Binnenlandse Zaken
Ministers van Buitenlandse Zaken
Ministers van Defensie
Ministers van Financiën
Ministers van Justitie
Ministers van Kerkelijke Zaken
Ministers van Onderwijs
Senaat (lijst)
Assemblée Nationale (lijst)
Politieke partijen
Secretaris-generaal Élysée

Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Frankrijk

De Ligue de la Jeune République (Nederlands: Liga van de Jonge Republiek), was een Franse rooms-katholieke politieke beweging die in 1912 werd opgericht door Marc Sangnier (1873-1950). De Ligue was de opvolger van Le Sillon, die in 1905 door Sangier was opgericht en voorstander was van verzoening tussen Kerk en staat in Frankrijk. Bovendien gaf zij de progressieve en republikeinse Katholieken een politiek thuis. In 1910 veroordeelde Paus Pius X Le Sillon waarna Sangnier haar ontbond. De in 1912 opgerichte Ligue trad in het voetspoor van Le Sillon. Progressieve Katholieken traden tot deze beweging toe die zich links van het centrum opstelde. De Ligue was voorstander van sociale hervormingen en stond een personalistisch socialisme voor en liet zich leiden door de Katholiek sociale leer van Paus Leo XIII zoals opgetekend in Rerum Novarum.

Voor de parlementsverkiezingen van mei 1936 sloot de Ligue zich aan bij de groep Gauche Indépendante (GI, Onafhankelijk Links), dat op haar beurt was aangesloten bij het linkse Front Populaire (Volksfront). In de Volksfrontkabinetten-Chautemps en Blum was Philippe Serre namens GI/JR staatssecretaris van Arbeid (22 juni 1937 - 18 januari 1938; 13 maart - 10 april 1938) en van Immigratie (10 januari - 13 maart 1938).

Na de Tweede Wereldoorlog ging de JR op in de christendemocratische Mouvement Républicain Populaire (MRP, Republikeinse Volksbeweging). Echter sommige oud-leden werden geen lid van de MRP (Philippe Serre)[1] of keerden zich later van de MRP af. In de jaren 50 werd de JR opnieuw opgericht onder de naam Parti de la Jeune République. Deze partij was met Abbé Pierre (voorm. MRP), Léo Hamon en André Denis in de Franse Nationale Vergadering vertegenwoordigd. Later werd de JR opgeheven.

Zie ook[bewerken]

Verwijzing[bewerken]

  1. Hij werd lid van de socialistische SFIO