Lijn Q (metro van New York)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Lijn Q   
Vervoerder(s) New York City Subway
Kaart
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De Q Broadway Express of ook wel lijn Q is een metrolijn die onderdeel is van de metro van New York. Op plattegronden, stationsborden en richtingfilms staat de lijn aangegeven in de kleur geel omdat de lijn een dienst is op de Broadway Line door Manhattan.

De Q rijdt de hele dag. Normaal gesproken rijdt de Q van 96th Street in Midtown Manhattan naar Stillwell Avenue in Coney Island via Broadway en de Brighton Line. De Q rijdt als express (sneltrein) door Manhattan en als local (stoptrein) in Brooklyn.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De lijn was sinds 1920 in gebruik door de Brooklyn Rapid Transit Company (BRT), in 1923 overgenomen door de Brooklyn-Manhattan Transit Corporation die de lijn als "lijn 1" aanduidden. De lijn verbond steeds het zuiden van Brooklyn met Manhattan maar doorheen de tijd werden vele verschillende trajecten gevolgd en stations bediend. In Manhattan was veelal het traject van de Broadway Line een onderdeel van de route, maar van 1988 tot 2001 volgde lijn Q het traject van Sixth Avenue Line. East River werd bij tijden gekruist via de Montague Street Tunnel, andere tijden over de Manhattan Bridge.

Bij de sluiting van metrolijn W in 2010 wordt lijn Q verlengd van de oorspronkelijke terminus 57th Street op Broadway in Midtown Manhattan langs de Astoria Line tot in het noorden van Queens, het noordelijk deel van het traject van de gesloten lijn W. Wanneer op 7 november 2016 lijn W terug wordt heropgestart, wordt ook lijn Q terug ingekort tot station 57th Street, in afwachting van de nieuwe noordelijke terminus.

De noordelijke terminus van de lijn werd twee maand later, sinds 1 januari 2017 en de opening van de eerste fase van de Second Avenue Subway het toen nieuw geopende metrostation 96th Street. Met drie stations in de Upper East Side van Manhattan bedient de metro dit stadsdeel alvorens zuidwestwaarts richting Broadway af te zwenken.

Dienstregeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de late avonddiensten vervalt de sneltreinfunctie van lijn Q in Manhattan en bedient de lijn ook de stations 49th Street, 28th Street, 23rd Street, 8th Street en Prince Street.