Lijst van Engelse koningin-moeders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een koningin-moeder is een koningin-douarière die moeder is van een regerende koning of koningin. Een koningin-moeder mag niet verward worden met een moeder van een koning of koningin of met een koningin-douarière die geen moeder is van een regerende koning of koningin of met een afgetreden regerende koningin. Een koningin-moeder moet voldoen aan het volgende criterium:

  • Gemalin zijn geweest van een overleden koning, waarbij de huidige monarch een kind is uit haar huwelijk met de overleden koning.

Lijst[bewerken]

Geschiedenis[bewerken]

Hierna volgt een lijst van echtgenotes en moeders van Engelse monarchen, die geen koningin-moeder waren, met een verklaring waarom dit het geval was.

11e eeuw[bewerken]

12e eeuw[bewerken]

  • Adela van Normandië, dochter van Willem I en moeder van Stefanus, leefde lang genoeg om haar zoon koning te zien worden, vermits zij pas stierf in 1137. Zij was echter nooit de weduwe van een Engels koning.

13e eeuw[bewerken]

14e eeuw[bewerken]

  • Filippina van Henegouwen was de echtgenote van Eduard III en de moeder van dertien kinderen, maar overleed voor haar echtgenoot in 1369. Geen van haar kinderen besteeg de troon, maar Filippina is de voorouder van alle Engelse koningen sinds 1377.

Huis Lancaster[bewerken]

  • Mary de Bohun was de eerste echtgenote van Hendrik IV en de moeder van Hendrik V, maar zij stierf vooraleer haar echtgenoot koning werd, en was dus nooit koningin.

Huis York[bewerken]

  • Lady Eleanor Talbot zou in het geheim getrouwd geweest zijn met Eduard IV rond 1461. Het huwelijk werd nooit openbaar gemaakt en Eleonora stierf kinderloos in 1468, zonder koningin of koningin-moeder geweest te zijn. Eduard IV huwde met Elizabeth Woodville in 1464, toen Eleonora nog in leven was, waardoor alle kinderen van Eduard en Elizabeth onwettig verklaard werden in 1483.

Huis Tudor[bewerken]

  • Margaret Beaufort was in leven tijdens het bewind van haar zoon Hendrik VII en overleefde hem twee maanden, maar zij was nooit koningin geweest. Zij werd de moeder van de Koning genoemd.
  • Frances Brandon was de moeder van Jane Grey en in leven tijdens de regering van haar dochter, maar zij was nooit koningin. Zij overleefde haar dochter en stierf in 1559.

Huis Stuart[bewerken]

Huis Hannover[bewerken]

  • Maria Fitzherbert was gehuwd met George IV, terwijl hij nog Prins van Wales was in 1785. Het huwelijk werd ongeldig beschouwd volgens de Royal Marriages Act van 1772, waardoor zij nooit koningin werd. Zij had geen kinderen uit dit huwelijk en stierf in 1837.

20e eeuw[bewerken]

  • Victoria was de moeder van Eduard VII, maar zij was zelf regerend koningin tot 1901. Doordat Eduard VII pas koning werd na het overlijden van zijn moeder, was er geen koningin-moeder tijdens deze regering.