Naar inhoud springen

Miss Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Miss Nederland-verkiezingen vinden elk jaar in het najaar plaats waarbij een jonge vrouw wordt verkozen tot de mooiste jonge vrouw van Nederland. Deze titel mag zij één jaar dragen waarna ze deze moet overdragen aan de nieuwe winnares.

Deze missverkiezing bestaat al vanaf de jaren dertig van de twintigste eeuw, oorspronkelijk onder de naam Miss Holland. Vanaf 1989 is onder de naam Miss Nederland de verkiezing aan een nieuwe koers begonnen. De verkiezing gaat sindsdien niet meer alleen om het uiterlijk, maar bijvoorbeeld ook over de maatschappelijke betrokkenheid van de deelneemster.

Sinds 2009 wordt de Miss Nederland-verkiezing georganiseerd door Kim Kötter. In 2011 probeerde zij voor het eerst om de drie grote internationale Miss-verkiezingen (Miss World, Miss Universe en Miss Earth) onder één vlag van 'Miss Nederland' te brengen. In datzelfde jaar werd er daarom voor die drie verkiezingen ook driemaal een Miss Nederland verkozen (zie hieronder). In 2012 raakte de organisatie de Miss Earth-licentie echter alweer kwijt.

Winnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat een chronologisch overzicht. In de jaren 1929-1989 werd de verkiezing gehouden onder de naam Miss Holland.

Finales Miss Nederland 2012 en 2013[bewerken | brontekst bewerken]

De echte finale Miss Nederland 2012, die op 14 september 2012 door Kim Kötter in het WNL-programma Vandaag de Vrijdag was aangekondigd voor 22 oktober 2012,[1] ging om onbekende redenen niet door. In plaats van een finale voor 2012 had de Miss Nederland-organisatie overigens al Nathalie den Dekker geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen op de Miss World-finale van 18 augustus 2012 in Mongolië,[2] waar zij in de top 15 eindigde. Zij werd daarnaast op 7 november 2012 ook door de Miss Nederland-organisatie aangekondigd als de vertegenwoordigster van Nederland op de Internationale Miss Universe-verkiezing van 2012.[3][4]

Op de internationale Miss Earth-verkiezing 2012 werd Nederland vertegenwoordigd door Shauny Bult,[5] die eveneens buiten de Miss Nederland-organisatie om was afgevaardigd. De finale voor de verkiezing Miss Nederland 2012 heeft feitelijk niet plaatsgevonden, omdat Nathalie den Dekker buiten de nog lopende Miss Nederland-competitie om tussentijds al was aangewezen als Miss Nederland World 2012 en Miss Universe Nederland World 2012. Het was hiermee voor het eerst in de geschiedenis dat er een nieuwe Miss Nederland was, terwijl de finale van de voor dat jaar gekozen finalistes nog moest plaatsvinden. De in 2012 verkozen winnaressen droegen feitelijk de titel Miss Nederland Universe 2013 en Miss Nederland World 2013.

In mei 2013 maakte de Miss Nederland-Organisatie op haar website bekend dat kandidaten zich aan konden melden voor de Miss Nederland 2013 verkiezing. Jacqueline Steenbeek en Stephanie Tency waren echter al aangewezen om Nederland te vertegenwoordigen op de Internationale Miss World-[6] en Miss Universe-verkiezingen van 2013. Aangezien de Miss Nederland-organisatie niet langer over de Miss Earth-licentie beschikte, betekende dit dat een in 2013 nieuw te verkiezen Miss Nederland 2013 alleen zou kunnen deelnemen aan een van de Internationale Miss verkiezingen als de kandidatuur van Steenbeek of Tency zou worden ingetrokken. Wendy-Kristy Hoogerbrugge was buiten de Miss Nederland-organisatie om verkozen voor de Miss Earth-verkiezing in 2013.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Miss Nederland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.