Lijst van afleveringen van Checkpoint (seizoen 15)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Checkpoint seizoen 15
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Zender(s) Vlag van Nederland NPO 3
Start 13 januari 2018
Seizoenchronologie
← Vorige Volgende →
Seizoen 14
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Dit is een lijst van afleveringen van Checkpoint van seizoen 15. In de schema's staan de gestelde vraagstukken aangegeven, de getrokken conclusie en notities van de test.

Afleveringen[bewerken]

Aflevering 1[bewerken]

Uitzenddatum: 13 januari 2018

Noodstop: houten balken[bewerken]

Remmethode Notities
Houtblokken Er werden een aantal houten balken op de voorkant van de auto geplaatst. Bij het nemen van de noodstop (door het trekken aan een touwtje) zouden deze onder de wielen vallen waardoor de auto afgeremd zou worden. Op het parcours stond een testpop die, doordat hij al dan niet aangereden zou worden, een indicatie zou geven in hoeverre de balken werkten. Deze pop werd aangereden, maar de auto kwam wel tot stilstand.

Auto-skatepark[bewerken]

In deze test werden methoden getest om van een auto een skatepark te maken. De verschillende methoden werden getest door Jaro op inlineskates en Remy op een skateboard.

Methode Notities
Rail Allereerst werd er met een metalen paal een rail gerealiseerd. Deze monteerden ze aan de trekhaak van de auto en smeerden ze in met een kaars om hem glad genoeg te krijgen. Hij bleek goed te werken.
Mini-skatepark in bestelbus Voor degenen die een bestelbus ter beschikking hadden werd getest hoe van een bestelbus een skatepark gemaakt kan worden. Er werd een ramp aan de deuropening gezet waardoor de bus al skatend betreden kon worden. Binnen werd er ook een ramp geplaatst waardoor er een bocht gemaakt kon worden, om uiteindelijk via de achterkant de bus weer uit te gaan. Aan deze achterkant werd nog een rail gemaakt. Het mini-skatepark werkte goed.
Over auto heen springen De overtreffende trap werd gemaakt door aan de voor- en achterzijde van een rijdende auto een ramp te monteren. Vervolgens werd er stapvoets met de auto gereden. Op dat moment sprong Jaro vanaf de ramp over de auto heen.

Jongens vs Meiden → Trekkerrijden[bewerken]

Bij deze jongens/meidentest werd gekeken wie er beter waren op de trekker, de jongens of de meiden.

Uitdaging Winnaar Notities
Ringsteken met een trekker Jongens. Bij de eerste opdracht was er voorop de trekker een stok gemonteerd met een vlam. Hiermee moest door een viertal ringen gestoken worden om steeds de fakkel, die daarachter stond, aan te steken, zonder de ring erbij. De jongens staken echter drie ringen aan en de meiden twee, waardoor ze 30, respectievelijk 20 seconden straftijd kregen. Uiteindelijk hadden de jongens een eindtijd van 3'43" minuten, ondanks hun langere straftijd nog wel genoeg om de meiden te verslaan (4'11" minuten).
Parcours Jongens Als tweede moesten de jongens en de meiden een parcours rijden, waarbij ze twee rijen ballonnen moesten platrijden met hun wielen. Vervolgens moesten ze straatje keren en achteruit inparkeren. De meiden kregen 30 seconden straftijd omdat ze 30 ballonnen hadden laten liggen. De jongens lieten er slechts twee liggen. De jongens slaagden erin om ook de tweede test op hun naam te zetten (2'15" minuten tegen 4'41" minuten).
Trekker verticaal zetten Gelijkspel Bij de afsluiter kregen de jongens en de meiden de opdracht om de trekker verticaal te zetten. Hiervoor reden ze met de voorwielen tegen een wand op. Zowel de jongens als de meiden kwamen met de voorkant op de maximale hoogte van 3m20.
Uiteindelijke winnaar. Jongens Eindstand: 3-1. Getrokken conclusie: de jongens zijn beter met trekkers.

In één klap → Een auto uitdeuken[bewerken]

Vraag Antwoord Notities
Is het mogelijk om in één klap een auto uit te deuken? Nee Aan de binnenkant van een autoportier, waar een deuk in zat, werd een explosief geplaatst in een poging deze uit te deuken. De explosie zorgde echter voor een bult aan de buitenzijde en sloeg tevens de ruit aan scherven.

Aflevering 2[bewerken]

Uitzenddatum: 20 januari 2018

Gevaarlijke bagage of niet?[bewerken]

Vraag Antwoord Notities
Is het gevaarlijk om spullen los in de auto te leggen? Ja Een auto werd gevuld met bagage en twee paspoppen die als passagiers moesten fungeren. Deze werd echter niet vastgezet. Vervolgens werd de auto met een snelheid van 50 km/h in de prak gereden. De losliggende bagage kwam naar voren en bracht ernstig letsel toe aan de passagiers, waaronder een onthoofding.

Meer met ladders[bewerken]

In dit item werden alternatieve toepassingen voor ladders getest.

Toepassing Notities
Brug Als eerste werd een poging gedaan om met twee ladders een brug te vormen waar een auto overheen kon rijden. Dit lukte.
Extra grote bagagedrager In een poging om een hele klas op de fiets te kunnen vervoeren, werd er een ladder horizontaal om een fiets heen geschoven. Dit zou een extra grote bagagedrager vormen. Rachel en de twee testteamleden slaagden er met enige moeite in henzelf op deze extra grote bagagedrager te krijgen, maar concludeerden dat er ook op een gewone bagagedrager twee mensen vervoerd zouden kunnen worden.
Achtbaan Deze test werd afgesloten door een serie ladders aan elkaar te zetten om zo de rails voor een achtbaan te vormen. Tijdens het uittesten ervan brak bij het gebruikte karretje een wiel af, maar het principe werkte technisch wel.

Jongens vs Meiden → Botsen en beuken[bewerken]

Bij deze editie van Jongens vs Meiden werd gekeken wie er beter konden botsen en beuken, de jongens of de meiden.

Uitdaging Winnaar Notities
Met een auto een bezette parkeerplaats vrijbeuken Jongens Bij het eerste item moest er een auto ingeparkeerd worden. De parkeerplaats was echter bezet door een paar auto's. Deze moesten uit het vak gebeukt worden zodat de testteamleden hun auto erin konden zetten. De jongens deden dit in 1'30" minuut, de meiden in 1'50" minuut.
Beukbal Jongens De testteamleden werden in zogeheten BouncingBubbles gezet en moesten simpelweg zo vaak mogelijk een bal in een goal beuken. De jongens boekten een genadeloze overwinning op de meiden: 5-0.
Torens omver rijden Jongens In de finale stonden er acht genummerde torens centraal die op volgorde omver gereden moesten worden. Ook hier slaagden de jongens erin om de meiden genadeloos in te maken. Ze deden 1'12" minuut om alle torens omver te rijden, de meiden hadden 3'02" minuten nodig.
Uiteindelijke winnaar. Jongens Eindstand: 3-0. Getrokken conclusie:.

Brandbescherming → Aluminiumfolie vs Bakpapier[bewerken]

Product 1 Product 2 Winnaar Notities
Aluminiumfolie Bakpapier Aluminiumfolie Om de brandbeschermende eigenschappen van aluminiumfolie en bakpapier te vergelijken, werd er een spelcomputer mee ingepakt. Deze werd vervolgens onder een vlammenwerper neergezet terwijl de testteamleden erop gingen gamen. De spelcomputer die het langste bleef werken, zou het beste beschermd zijn tegen brand. Dit was het exemplaar dat in aluminiumfolie was ingepakt.

Kijkcijfers zaterdagafleveringen[bewerken]

Datum Aantal kijkers Marktaandeel
13 januari 2018 132.000 15,0%
20 januari 2018 130.000 14,7%