Lijst van afleveringen van Xena: Warrior Princess

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit is een lijst met afleveringen van de Amerikaanse televisieserie Xena: Warrior Princess.

Afleveringen[bewerken]

De serie telt zes seizoenen en is een spin-off van Hercules: The Legendary Journeys, waarin het titelpersonage Xena is geïntroduceerd. Ter volledigheid zijn de Hercules-afleveringen die verhaal-technisch direct aan de eerste aflevering van Xena: Warrior Princess voorafgaan eveneens opgenomen.

Xena in Hercules: The Legendary Journeys[bewerken]

In deze drie afleveringen van Hercules wordt Xena geïntroduceerd als de geslepen aanvoerster van een schurkenleger die uit is op uitbreiding van haar territorium. Ze daagt Hercules uit en verleidt zijn vriend Iolaus in een poging de twee van elkaar te vervreemden. Ze slaagt daarin niet, maar ze zweert wraak te zullen nemen. Als haar troepen zich echter op een dag tegen haar keren, verlaat ze hen en sluit ze zich aan bij Hercules om het tegen haar oude manschappen op te nemen. Hercules laat haar inzien dat ze slecht geleefd heeft en dat ze het een en ander goed te maken heeft.

# Titel Oorspr. uitzenddatum V.S. Regie Script
1.09 The Warrior Princess 13 maart 1995 Bruce Seth Green John Schulian
1.12 The Gauntlet 1 mei 1995 Jack Perez Peter Bielak
1.13 Unchained Heart 8 mei 1995 Bruce Seth Green John Schulian

Seizoen 1 (1995 - 1996)[bewerken]

Het eerste seizoen van Xena: Warrior Princess begint waar Unchained Heart in de Hercules-serie ophield: Xena begraaft letterlijk haar wapens. Al snel leert ze echter dat ze haar vechterstalent ook positief kan gebruiken. In een poging boete te doen voor haar duistere verleden, helpt ze gevraagd en ongevraagd weerloze dorpelingen en vrienden in nood. Gabriëlle, een jong meisje dat ze heeft gered uit de handen van slavenhandelaars, volgt haar op haar reizen.

De afleveringen in dit seizoen staan verhaal-technisch allemaal op zichzelf. Een rode lijn vormt wel de ontwikkeling van de personages Xena en Gabriëlle en hun onderlinge verhouding. Xena is weliswaar ten goede gekeerd, maar is constant in gevecht met haar eigen geweten en haar reputatie. Aanvankelijk gelooft niemand dat ze echt veranderd is, en overal waar ze komt worden haar intenties met argwaan bejegend. Ze werpt zich op als de beschermer van de jonge, naïeve Gabriëlle, die op haar beurt heilig in de goede bedoelingen van Xena gelooft en haar steevast tegenover wantrouwende menigten verdedigt. Gabriëlle verheerlijkt Xena's heroïek, maar Xena drukt Gabriëlle op het hart dat haar levensstijl niet nastrevenswaardig is. Er wordt veel nadruk gelegd op het feit dat Gabriëlle nooit iemand heeft gedood en haar en Xena's inzet om dat zo te houden. Het wapen dat ze halverwege het seizoen kiest (afl.10), de staf, is in die zin tekenend: het is een verdedigend wapen, dat mits goed gebruikt niet dodelijk is.

Aanvankelijk volgt Gabriëlle Xena ondanks Xena's bezwaar daartegen, maar al snel ontwikkelt zich een hechte band tussen beiden. Ze gaan elkaar als familie beschouwen. In de afleveringen The Greater Good (afl.21) en Is There a Doctor in the House? (afl.24), waarin respectievelijk Xena en Gabriëlle korte tijd dood is, blijkt overduidelijk hoeveel ze in de loop der tijd voor elkaar zijn gaan voelen. In dit seizoen duiken er verschillende oud-minnaars van Xena op, en Gabriëlle ervaart enkele kalverliefdes. Toch werd op internet druk gespeculeerd over de mogelijkheid van een relatie tussen Xena en Gabriëlle. Vooral Altared States (afl.19) voedde deze geruchtenmachine: in de openingsscène zwemmen ze samen naakt, Gabriëlle verzucht bedwelmd door hallucinogene middelen hoe mooi Xena is, en aan het eind van de aflevering is hun interactie ongekend speels.

In dit seizoen worden belangrijke secundaire personages geïntroduceerd: Ares, god van de oorlog (afl.6 & 20), de Amazones en de Centauren (afl.10), nemesis Callisto en Joxer (afl.22).

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regisseur Schrijver(s) Datum uitzending Vlag van Verenigde Staten
11 Sins of the Past Doug LeflerRobert Tapert & John Schulian4 september 1995
Xena, een voormalige meedogenloze krijgsvrouw, is van plan te bewijzen dat ze andere paden kan bewandelen. Terwijl ze vecht om de onschuldigen te beschermen, weet ze Gabrielle te redden. Gabrielle is een jonge, eerzuchtige bard, die besluit Xena's reisgezel te worden. 
22 Chariots of War Harley CokelissJosh Becker & Jack Perez11 september 1995
Xena geraakt gewond tijdens het verdedigen van een groepje landbouwers. Ze wordt naar het huis van Darius gebracht om te herstellen. Gabrielle, die op Xena wacht, wordt gered door de zoon van de krijgsheer die de landbouwers terroriseert. 
33 Dreamworker Bruce Seth GreenSteven L. Sears18 september 1995
Gabrielle wordt ontvoerd om de bruid te worden van Morpheus, de God der Dromen. Xena moet tot het uiterste gaan om haar vriendin te redden. 
44 Cradle of Hope Michael LevineTerence Winter25 september 1995
Koning Gregor heeft het bevel gegeven om een pasgeboren kind gevangen te nemen. Er is voorspeld dat het kind zijn troon zal overnemen. Xena en Gabrielle vinden het kind echter eerst. De mysterieuze Pandora en haar doos voegen toe aan de verwarring om de hoop te koesteren dat alles in orde komt. 
55 The Path Not Taken Stephen L. PoseyJulie Sherman2 oktober 1995
Xena moet een prinses redden van een hebzuchtige wapenhandelaar voordat er een oorlog losbarst tussen twee koninkrijken. Ook herenigt ze zich met een vroegere aanbidder die haar geheim kent. 
66 The Reckoning Charles SiebertPeter Allan Fields16 oktober 1995
Xena wordt in de val gelokt door een mysterieuze man. Het lijkt erop dat Xena onschuldige dorpelingen heeft afgeslacht. De overlevende dorpelingen willen snel wraak nemen alhoewel hun hoofdman aandringt op een eerlijk proces. 
77 The Titans Eric BrevigR.J. Stewart30 oktober 1995
Xena en Gabrielle treffen een grot aan waar enkele dorpelingen een oud script proberen voor te lezen om zo de Titanen weer tot leven te wekken. Gabrielle grijpt in door de woorden juist uit te spreken en wekt zo per ongeluk drie Titanen. 
88 Prometheus Stephen L. PoseyR.J. Stewart6 november 1995
Xena en Hercules bundelen hun krachten om zo Prometheus te bevrijden. Aan zijn vrijheid hangt echter wel een prijskaartje. 
99 Death in Chains Charles SiebertBabs Greyhosky, Adam Armus & Nora Kay Foster13 november 1995
Wanneer de ziekelijke Koning Sisyphos bezoek krijgt van Celesta, de Godin van de Dood, neemt hij haar gevangen. Niet bekwaam om haar doodskaars vast te houden, begint deze langzaam weg te smelten. Dit zorgt ervoor dat de gehele mensheid niet kan sterven, zelfs niet als ze dodelijk gewond zijn. Het is aan Xena en Gabrielle, met de hulp van een nieuwe vriend, om Celesta te redden voor de kaars is opgebrand. 
1010 Hooves and Harlots Jace AlexanderSteven L. Sears20 november 1995
Iemand probeert een oorlog te ontketenen tussen de Amazonen en de Centauren. Xena probeert dit te voorkomen nadat een stervende Amazonenprinses haar kastenrecht nalaat aan Gabrielle. 
1111 The Black Wolf Mario DiLeoAlan Jay Glueckman9 januari 1996
Koning Xerxes laat een groep dorpelingen arresteren, waarna hij eist dat ze de mysterieuze Black Wolf en zijn volgelingen opgeven. Xena laat zich met opzet arresteren om zo de dorpelingen te helpen te ontsnappen. 
1212 Beware Greeks Bearing Gifts T.J. ScottRoy Thomas & Janis Hendler15 januari 1996
Xena en Gabrielle arriveren in Troje tijdens de Trojaanse Oorlog aangezien Helen, een oude vriendin van Xena, haar hulp nodig heeft. Wanneer Xena de oorlog probeert te winnen, ontmoet Gabrielle Perdicas, haar voormalige verloofde, die nu werkt als huurling van Troje. 
1313 Athens City Academy of the Performing Bards Jace AlexanderR.J. Stewart & Steven L. Sears22 januari 1996
Gabrielle doet auditie aan de Atheense Stadsacademie om zo toegelaten te worden, zodat ze een opleiding tot bard kan volgen. Maar er zijn vele anderen die auditie doen voor het beperkt aantal plaatsen, onder wie Homerus en Euripides
1414 A Fistful of Dinars Josh BeckerR.J. Stewart & Steven L. Sears29 januari 1996
Xena en Gabrielle voegen zich bij twee mannen met een bedenkelijk reputatie - waaronder Xena's voormalige verloofde - om zo de schat van de Soemerianen te kunnen vinden. Ze willen zo voorkomen dat de schat in de verkeerde handen valt, vooral het meest waardevolle onderdeel ervan: ambrozijn, het voedsel van de Goden die onsterfelijkheid verleent. 
1515 Warrior... Princess Michael LevineBrenda Lilly5 februari 1996
Iemand wil Prinses Diana vermoorden, zodat Xena haar moet beschermen. Aangezien Xena en Diana fysiek identiek zijn aan elkaar, verwisselen ze van rol zodat Xena kan ontdekken wie de schuldige is. 
1616 Mortal Beloved Garth MaxwellR.J. Stewart12 februari 1996
Xena's overleden geliefde Marcus verschijnt op Aarde om haar te vertellen dat de Onderwereld overgenomen werd door de kwade Atyminius die de goede zielen gevangen heeft genomen in Tartaros en het Kwaad het Elysium heeft laten overnemen. Als Xena er niet in slaagt de Helm der Onzichtbaarheid van Hades terug te vinden, zal Marcus voor eeuwig gestraft worden in Tartaros. 
1717 The Royal Couple of Thieves John CameronSteven L. Sears19 februari 1996
Xena geeft Autolycus de opdracht om de eigendom terug te stelen die van enkele van haar vrienden zijn. Het blijkt om de Ark van het Verbond te gaan. 
1818 The Prodigal John T. KretchmerChris Manheim4 maart 1996
Nadat zijzelf en Xena werden aangevallen, vraagt Gabrielle zich af of dit wel het soort leven is dat ze wil leiden. Ze keert terug naar haar geboortedorp Potidaea, dat onder bedreiging staat van een krijgsheer. Hun enige hulp komt van een voormalig machtig krijger, Meleager, die tegenwoordig nog slechts een schim van zichzelf is. Gabrielle komt tegenover haar zuster Lila te staan, die Gabrielles beslissing om met Xena mee te reizen niet in dank afneemt. 
1919 Altared States Michael LevineChris Manheim2 april 1996
Xena redt een jonge knaap die op de vlucht is voor zijn vader, die zijn zoon wil offeren aan de Goden. 
2020 Ties That Bind Charles SiebertAdam Armus & Nora Kay Foster29 april 1996
Een oude krijger die beweert de vader van Xena te zijn bemoeilijkt haar opdracht om een groep slaven te bevrijden. 
2121 The Greater Good Gary JonesSteven L. Sears6 mei 1996
Xena wordt vergiftigd, waardoor Gabrielle haar plaats moet innemen om een krijgsheer te bestrijden en een dorp te beschermen, waaronder de koopman Salmoneus die zich Heer Seltzer laat noemen. 
2222 Callisto T.J. ScottR.J. Stewart13 mei 1996
Een blonde vrouw met de naam Callisto doodt onschuldige mensen waarbij ze verklaart dat ze Xena is, waardoor Xena en Gabrielle haar proberen tegen te houden. Ze ontmoeten de zelfverklaarde krijger Joxer. Xena moet een donkere gebeurtenis uit haar verleden confronteren die betrekking heeft tot Callisto en haar dorp, Cirra. 
2323 Death Mask Stewart MainPeter Allan Fields3 juni 1996
Xena komt eindelijk tegenover Cortese te staan, de krijgsheer die haar dorp platbrandde en ervoor zorgde dat ze een krijger werd. 
2424 Is There a Doctor in the House? T.J. ScottPatricia Manney29 juli 1996
Wanneer Xena en Gabrielle de gewonde en zwangere Ephiny naar een heelkundige tempel brengen te midden van een burgeroorlog, moet Xena de plaats van heelkundige overnemen wanneer de priesters liever bidden dan tot actie over te gaan. 

Seizoen 2 (1996 - 1997)[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regisseur Schrijver(s) Datum uitzending Vlag van Verenigde Staten
251 Orphan of War Charles SiebertSteven L. Sears30 september 1996
Xena en Gabrielle reizen naar het land van de Centauren om hen te helpen tegen Dagnine, een man die ooit aan Xena's zijde vocht toen ze nog slecht was. Dagnine is op zoek naar de krachtige Steen van Ixion die werd verborgen door Borias, Xena's voormalige en ondertussen overleden geliefde. Daar aangekomen ontmoet Xena de jongen Solan, die bij de Centauren leeft. Ze vertelt aan Gabrielle dat Solan haar zoon is. 
262 Remember Nothing Anson WilliamsSteven L. Sears & Chris Manheim7 oktober 1996
Wanneer Xena de tempel van de Moirai beschermt, verlenen ze haar haar wens dat ze nooit de weg van het zwaard had gevolgd, maar enkel als ze nooit bloed zal laten vloeien uit woede. Wanneer Xena ziet dat haar geliefden worden gekweld door krijgsheren die ze heeft gedood in haar oude leven, stijgt de verleiding om te strijden voor de goede zaak. Het is de vraag of ze sterk genoeg zal zijn om aan de verleiding te weerstaan... en moet ze dat ook zijn? 
273 The Giant Killer Gary JonesTerence Winter14 oktober 1996
Het verhaal van David en Goliath wordt herverteld, waarin Goliath bevriend is met Xena. Goliath is het slechte pad op gegaan uit verdriet na het verliezen van zijn familie. 
284 Girls Just Wanna Have Fun T.J. ScottAdam Armus & Nora Kay Foster21 oktober 1996
Xena, Gabrielle en Joxer komen tegenover de slechte God Bacchus te staan. Bacchus verandert jonge onschuldige meisjes in bloeddorstige wilde vrouwen die Bacchae worden genoemd. Wanneer Bacchus Xena en Gabrielle in Bacchae wil veranderen, krijgen ze de hulp van Orpheus, een sprekend hoofd dat zijn lichaam verloor. 
295 Return of Callisto T.J. ScottR.J. Stewart28 oktober 1996
Wanneer Callisto uit de gevangenis ontsnapt, richt ze een leger van het Kwaad op en zendt Joxer naar Xena met de boodschap dat ze zal blijven moorden. Perdicus huwt met Gabrielle, maar Callisto verstoort hun huwelijksreis. 
306 Warrior... Princess... Tramp Josh BeckerR.J. Stewart4 november 1996
Xena keert terug om Prinses Diana opnieuw uit de nood te helpen. Ze neemt terug de plaats in van Diana, maar er steekt een onverwacht probleem de kop op: nog een dubbelgangster van Xena, de vagebond Meg, is van plan de prinses van haar troon te verdringen. 
317 Intimate Stranger Gary JonesSteven L. Sears11 november 1996
Callisto neemt met de hulp van Ares Xena's lichaam over en laat Xena, in het lichaam van Callisto, achter in Tartaros. 
328 Ten Little Warlords Charles SiebertPaul Robert Coyle18 november 1996
Iemand heeft Ares sterfelijk gemaakt door diens zwaard te stelen. Dit maakt het voor Ares onmogelijk om Xena terug in haar eigen lichaam te krijgen en hij verliest de controle over de woede van de vreedzame mensen. 
339 A Solstice Carol John T. KretchmerChris Manheim9 december 1996
Tijdens verschillende nachten maken Xena en Gabrielle verschillende toneelstukjes in de slaapkamer van Koning Silvius in de hoop zijn verbitterde blik op de wereld te veranderen. 
3410 The Xena Scrolls Charlie HaskellAdam Armus & Nora Kay Foster13 januari 1997
In 1940 zijn twee archeologen op zoek naar de legendarische perkamenten die Gabrielle schreef over haar avonturen met Xena. 
3511 Here She Comes... Miss Amphipolis Marina SargentiChris Manheim20 januari 1997
Een fragiele vrede kan worden ontkracht door chaos die zich achter de schermen afspeelt tijdens een missverkiezing. De leiders van drie verschillende vijandige volkeren hebben hun geliefden ingeschreven als deelnemer. 
3612 Destiny Rob TapertSteven L. Sears27 januari 1997
Xena geraakt zwaar verwond door een grote boomstam in de ruïnes van het dorp Cirra, waardoor ze in een coma belandt. Wanneer Gabrielle haar naar een dokter brengt om zo haar leven te redden, herinnert ze zich hoe ze tien jaar geleden Julius Caesar ontmoette en Vernietiger der Naties werd. 
3713 The Quest Michael LevineChris Manheim & Steven L. Sears3 februari 1997
Gabrielle's poging om Xena's lichaam te begraven bij haar broer worden bemoeilijkt door enkele zelfverklaarde dieven, ruzies bij de Amazonen en Xena's pogingen om te communiceren via Autolycus. 
3814 A Necessary Evil Mark BeesleyPaul Robert Coyle10 februari 1997
Velasca maakt een godin van zichzelf door ambrozijn te eten en is belust op wraak op Gabrielle. 
3915 A Day in the Life Michael HurstR.J. Stewart17 februari 1997
Hoe gebruiken ze de badkamer? Hoe maken ze beslissingen? Hoe bakken ze een paling wanneer hun pan stuk is? Is er een romantische relatie tussen Xena en Gabrielle? Alles wordt onthuld in een dag uit het leven van Xena en Gabrielle wanneer ze strijden tegen een krijgsheer en diens leger die van plan zijn een dorp te plunderen, en wanneer ze een ander dorp redden dat wordt verwoest door een reus. 
4016 For Him the Bell Tolls Josh BeckerAdam Armus & Nora Kay Foster24 februari 1997
Om een huwelijk tussen een prins en een prinses die verenigd zijn door haar zoon Cupido te vermijden, spreekt de zelfzuchtige Aphrodite een vloek uit over Joxer die hem verandert in een moedige en aantrekkelijke man die onweerstaanbaar is voor vrouwen, telkens hij een bel hoort luiden. 
4117 The Execution Garth MaxwellPaul Robert Coyle7 april 1997
Wanneer Meleager, de held die ooit Gabrielle's dorp wist te redden wordt veroordeeld voor moord, hebben Xena en Gabrielle maar één enkele kans om het bewijs te kunnen leveren dat hij onschuldig is. 
4218 Blind Faith Josh BeckerAdam Armus & Nora Kay Foster14 april 1997
Wanneer een jonge boef Gabrielle in de val laat lopen, moet Xena de jongen dwingen om te helpen bij de redding van Gabrielle terwijl ze geleidelijk aan blind wordt. 
4319 Ulysses Michael LevineR.J. Stewart21 april 1997
Xena en Gabrielle helpen Ulysses, de Koning van Ithaka om alle krachten van Poseidon, God van de Zee, te doorstaan zodat hij terug huiswaarts kan keren na de Trojaanse Oorlog. Tijdens de reis worden Xena en Ulysses verliefd op elkaar. 
4420 The Price Oley SassoneSteven L. Sears28 april 1997
Xena's aankomst brengt hoop bij een belegerde Atheense buitenpost die belegerd wordt door "De Horde". Ondertussen botst Gabrielle's wens om de gewonden te verzorgen met Xena's meedogenloze regeling in verband met voorraden, drinkwater en manschappen die ze nodig heeft om de slag te kunnen voeren. 
4521 Lost Mariner Garth MaxwellSteven L. Sears5 mei 1997
Na een schipbreuk wordt Gabrielle gered door het vervloekte schip van Kekrops, waar ze zal moeten blijven tot ze sterft, behalve als Xena de vloek kan verbreken. 
4622 A Comedy of Eros Charles SiebertChris Manheim12 mei 1997
Het kind van Cupido en Psyche gaat eropuit met de verliefd makende boog van zijn vader. Dit compliceert de pogingen van Xena om te voorkomen dat Draco een tempel met Hestiaanse maagden aanvalt. 

Seizoen 3 (1997 - 1998)[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regisseur Schrijver(s) Datum uitzending Vlag van Verenigde Staten
471 The Furies Gilbert M. ShiltonR.J. Stewart29 september 1997
Op initiatief van Ares veroordelen de Furiën Xena tot vervolging en waanzin wegens het niet wreken van haar vaders dood. Wanneer Xena afglijdt in de krankzinnigheid is Gabrielle haar enige grip op de werkelijkheid. Xena moet de Furiën zien te overtuigen dat Ares' beschuldiging niet waar is. 
482 Been There, Done That Andrew MerrifieldHilary Bader6 oktober 1997
Xena herbeleeft dezelfde dag keer op keer, tot ze een manier gevonden heeft om een bloedbad te voorkomen. Het lijkt erop dat Gabrielle vreemde liefdesmerken nalaat op Xena's nek. De hoofdpersonen komen enkele keren om het leven: Xena éénmaal, Gabrielle een paar keer en Joxer drie keer. 
493 The Dirty Half Dozen Rick JacobsonSteven L. Sears13 oktober 1997
Ares steelt het geheim van het machtige metaal van Hephaistos en geeft het aan de trotse krijgsheer Agathon. Xena besluit vier moordenaars te rekruteren die ze zelf opleidde, en nu op het punt staan geëxecuteerd te worden. Ze wil hen redden zodat ze hun leven op de rails kunnen zetten en een tweede kans krijgen, zoals zijzelf ooit heeft gekregen. 
504 The Deliverer Oley SassoneSteven L. Sears20 oktober 1997
Xena reist naar Brittannië om haar vroegere bondgenote Boadicea bij te staan in haar opstand tegen Caesar. Gabrielle reist met haar mee en raakt bevriend met Khrafstar, die haar vertelt over zijn ene god. Gabrielle beseft echter niet dat de reis haar leven voorgoed zal veranderen. 
515 Gabrielle's Hope Charles Siebert & Andrew MerrifieldR.J. Stewart27 oktober 1997
Gabrielle wordt achtervolgd door de moorden die ze heeft gepleegd en door Banshees die haar vertellen dat ze het Kind der Duisternis in zich draagt. 
526 The Debt: Part 1 Oley SassoneR.J. Stewart3 november 1997
Xena wordt ontboden in het verre koninkrijk Chin om een persoon te doden. Ze beslist de opdracht aan te nemen, maar Gabrielle begrijpt niet waarom Xena de laatste jaren waarin ze opkwam voor het goede zomaar wil opgeven en terug een moordenares wil worden. Tijdens hun reis vertelt Xena aan Gabrielle een verhaal uit haar verleden waarmee ze wil uitleggen waarom ze de opdracht aannam. 
537 The Debt: Part 2 Oley SassoneR.J. Stewart10 november 1997
Nadat ze verraden is door Gabrielle wordt Xena naar de gevangenis van de Groene Draak gebracht, waar ze wacht op haar executie. Daar herinnert ze zich de periode die ze spendeerde in het gezelschap van Lao Ma, en de kans die ze van haar kreeg om haar leven te veranderen. 
548 The King of Assassins Bruce CampbellAdam Armus & Nora Kay Foster17 november 1997
Joxer's identieke tweelingbroer Jett, een koelbloedige moordenaar, is van plan Cleopatra te vermoorden. Gabrielle, Autolycus en Joxer zijn van plan hem te stoppen. 
559 Warrior... Priestess... Tramp Robert GintyAdam Armus & Nora Kay Foster12 januari 1998
Iemand wil de Hestiaanse hogepriesteres Leah, die een dubbelgangster is van Xena, kwaad aanrichten. De vagebond Meg neemt de plaats van Leah in. Xena probeert de puzzel te ontwarren om Leah te kunnen redden. 
5610 The Quill is Mightier... Andrew MerrifieldR.J. Stewart19 januari 1998
Wanneer Aphrodite een betovering uitspreekt over de perkamenten van Gabrielle, waardoor alles wat Gabrielle opschrijft ook werkelijk uitkomt, is ze verrukt met de kans om iets goeds te doen. Ze wordt verbaasd wanneer haar daden tot onbedoelde gevolgen leiden. 
5711 Maternal Instincts Mark BeesleyChris Manheim26 januari 1998
Xena en Gabrielle reizen naar het grondgebied van de Centauren om een verdrag te vieren en bezoeken Solan. Hope is echter teruggekeerd als een jong meisje en bevrijdt Callisto uit de lavaput. 
5812 The Bitter Suite Oley SassoneChris Manheim & Steven L. Sears2 februari 1998
Xena en Gabrielle komen tegenover woede en bedrog te staan in een vreemde tussenwereld geleid door Solan, Xena's zoon. 
5913 One Against an Army Paul LynchR.J. Stewart9 februari 1998
Wanneer het Perzische leger aankomt op Griekse bodem om het te veroveren, verwachten ze een gemakkelijke buit. Xena en een gewonde Gabrielle staan hen echter in de weg. 
6014 Forgiven Garth MaxwellR.J. Stewart16 februari 1998
Wanneer de Urn van Apollo wordt gestolen uit diens tempel, gaan Xena en Gabrielle erachteraan met de dubieuze hulp van Tara, een bendelid dat de rol als sidekick van Xena wil overnemen van Gabrielle. 
6115 King Con Janet GreekChris Manheim23 februari 1998
Joxer's winst in een gokpaleis stelt hem bloot aan een bedrieger en een pak slaag. Xena daagt de bedrieger uit om wraak te nemen voor de mishandeling van Joxer. 
6216 When in Rome... John LaingSteven L. Sears2 maart 1998
Wanneer Julius Caesar Vercinix gevangenneemt, neemt Xena op haar beurt Crassus gevangen om de twee te kunnen ruilen. Crassus probeert Gabrielle om te praten tijdens hun reis, waardoor ze begint te twijfelen aan de motieven en het oordeel van Xena. 
6317 Forget Me Not Charlie HaskellHilary Bader8 maart 1998
Gekweld door de dingen die ze laatste maanden heeft gedaan en meegemaakt, beslist Gabrielle om naar de tempel van Mnemosyne, de Godin van de Herinnering, te reizen om daar al haar herinneringen te laten vergeten. Dit heeft echter zijn prijs: ook haar goede herinneringen zullen verloren gaan, waaronder Xena. 
6418 Fins, Femmes and Gems Josh BeckerAdam Armus & Nora Kay Foster11 april 1998
Aphrodite zendt haar handlangers eropuit met een gestolen diamant naar haar tempel in Parnassus. Ze leidt de achtervolgers – Xena, Gabrielle en Joxer – af door middel van een drankje dat hen doet verlangen naar eender wat op het moment dat ze het ruiken. 
6519 Tsunami John LaingChris Manheim20 april 1998
Gabrielle ontdekt dat Autolycus zich laat inschepen op een slavenschip. Zijzelf en Xena reizen met hem mee. Alles verandert wanneer een gigantische golf die veroorzaakt werd door de uitbarsting van de Etna het schip doet zinken. Ze moeten een weg uit het wrak zien te vinden om te kunnen overleven. 
6620 Vanishing Act Andrew MerrifieldTerence Winter27 april 1998
Wanneer een enorm standbeeld ter herdenking van de vrede wordt gestolen uit een dorp vlak bij zee, is Autolycus bevreesd om zijn titel Koning der Dieven te verliezen. Hij roept de hulp in van Xena om het standbeeld terug te krijgen. 
6721 Sacrifice: Part 1 David Warry-SmithSteven L. Sears10 mei 1998
Seraphin, één van Gabrielle's vrienden, staat op het punt geofferd te worden aan een godin. Xena en Gabrielle veronderstellen dat Callisto de godin is en voorkomen het offer. Seraphin vertelt hen echter dat ze wil sterven om zo de godin op de Aarde te kunnen brengen. Xena beseft dat de godin Hope is, wier wedergeboorte de eerste stap zal zijn om Dahak op de wereld los te laten. 
6822 Sacrifice: Part 2 Rick JacobsonPaul Robert Coyle19 mei 1998
Hope is tevoorschijn gekomen uit haar cocon, ze is het evenbeeld van Gabrielle. Ze bereidt samen met Ares het offer voor dat Dahak ter wereld zal brengen. Callisto geraakt haar echter beu en voegt zich bij Xena, Gabrielle en Joxer om haar te doden, op voorwaarde dat Xena ook haar doodt zodat er geen leven na de dood zal zijn voor haar. 

Seizoen 4 (1998 - 1999)[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regisseur Schrijver(s) Datum uitzending Vlag van Verenigde Staten
691 Adventures in the Sin Trade: Part 1 T.J. ScottR.J. Stewart & Robert Tapert28 september 1998
Xena is benieuwd of Gabrielle veilig is in het hiernamaals, en zoekt haar op in het Land van de Doden der Amazonen. In een flashback leer Xena zich voortbewegen in het Land van de Doden door de sjamanka Alti terwijl ze in verwachting is van Borias' kind. 
702 Adventures in the Sin Trade: Part 2 T.J. ScottR.J. Stewart & Robert Tapert5 oktober 1998
Xena en haar bondgenoten moeten het nieuwe Heilige Woord zien te leren om zo Alti te kunnen verslaan. Zo kunnen ze de dode Amazonen bevrijden die zo hun Land van de Doden kunnen bereiken. 
713 A Family Affair Doug LeflerLiz Friedman & Chris Manheim12 oktober 1998
Xena en Joxer reizen naar Potidaea, waar ze Gabrielle vinden. Na enkele vreemde aanvallen begint Xena te vermoeden dat de vrouw die Gabrielle beweert te zijn in feite Hope is, en dat haar kind, de Vernietiger, in leven zou kunnen zijn. 
724 In Sickness and in Hell Josh BeckerAdam Armus & Nora Kay Foster19 oktober 1998
Zowel Xena als Gabrielle lijden aan een verschrikkelijke ziekte wanneer ze een dorp moeten beschermen tegen een leger Scythen
735 A Good Day Rick JacobsonSteven L. Sears26 oktober 1998
De eeuwigdurende oorlog tussen Caesar en Pompeius komt tot een patstelling wanneer Xena ingrijpt om een Grieks dorp te redden. 
746 A Tale of Two Muses Michael HurstGillian Horvath2 november 1998
In een dorp waar dansen verboden is, brengen Xena, Gabrielle en Autolycus de vreugde in het leven weer terug. 
757 Locked Up and Tied Down Rick JacobsonJosh Becker9 november 1998
Xena wordt veroordeeld tot levenslange opsluiting in Shark Island Prison voor de moord op een vrouw met de naam Thalassa toen ze nog de Vernietiger der Naties was. Ze gaat akkoord met haar straf en begint aan haar nieuwe harde leven. Gabrielle beseft dat de situatie niet eerlijk is en besluit om vermomd als genezer af te reizen naar Shark Island. 
768 Crusader Paul LynchR.J. Stewart16 november 1998
Xena vindt een zware rivaal in haar liefde voor Gabrielle: de leider van een fundamentalistische religie die de blonde bard verleidt. 
779 Past Imperfect Garth MaxwellSteven L. Sears4 januari 1999
Xena wordt geconfronteerd met een copycat van haar vroegere versie als wrede krijger, terwijl ze de laatste dagen herinnert van Borias, haar voormalige minnaar. 
7810 The Key to the Kingdom Bruce CampbellEric Morris11 januari 1999
Al jaren droomt Autolycus over het stelen van de legendarische Kroon van Athena, maar hij weet dat je de kroon niet kan bezitten zonder een speciale sleutel. Wanneer Joxer opduikt met Meg de vagebond, een dubbelgangster van Xena, lijkt het erop dat Autolycus in staat zal zijn om zijn ambities uiteindelijk waar te maken. 
7911 Daughter of Pomira Patrick R. NorrisLinda McGibney18 januari 1999
Xena en Gabrielle moeten de dochter van één van Xena's voormalige manschappen redden. Het meisje werd gekidnapt en spendeerde het grootste deel van haar leven bij de Horde. 
8012 If the Shoe Fits... Josh BeckerAdam Armus & Nora Kay Foster25 januari 1999
Het sprookje van Assepoester wordt iets ingewikkelder wanneer Xena, Gabrielle, Joxer en vooral Aphrodite betrokken geraken. Zeker met enkele kwaadaardige krijgsheren en een beetje waanzin. 
8113 Paradise Found Robert TapertChris Manheim1 februari 1999
Xena en Gabrielle vallen in een put en ontdekken een schijnbaar prettige en vreedzame wereld. Alles is echter niet wat het lijkt wanneer Gabrielle innerlijke vrede lijkt te vinden met de hulp van de plaatselijke goeroe Aidan. Xena voelt dat een donkere kracht haar overneemt. 
8214 Devi Garth MaxwellChris Manheim8 februari 1999
Xena en Gabrielle arriveren in India waar ze de mysterieuze Eli ontmoeten. Gabrielle ontdekt dat ze helende krachten bezit. 
8315 Between the Lines Rick JacobsonSteven L. Sears15 februari 1999
Xena en Gabrielle redden een vrouw van de verbrandingsput in India, waar de vrouw haar man verbrand wordt. De vrouw zendt hen naar de toekomst, waarin Xena een pacifist en Gabrielle een mannelijke krijger is, om Alti's reïncarnatie te bevechten. 
8416 The Way John FawcettR.J. Stewart22 februari 1999
Xena verliest haar beide armen, maar verkrijgt vier nieuwe tijdens haar strijd tegen een Hindi demon. Ze wordt bijgestaan door Krishna. Gabrielle verkiest echter de geweldloze manier. 
8517 The Play's the Thing Chris GravesAshley Gable & Thomas A. Swyden15 maart 1999
Gabrielle wordt door Zehra, een lastige producent, overgehaald om een theaterstuk te regisseren. Terwijl ze geholpen wordt door Joxer en probeert een stuk van hoog niveau te verkrijgen, heeft ze niet door dat Zehra geld heeft afgeluisd van enkele krijgsheren. Als het stuk faalt, wat Zehra hoopt, is Gabrielle's leven in gevaar. 
8618 The Convert Andrew MerrifieldChris Manheim19 april 1999
Joxer doodt voor de eerste keer iemand, en Najara is teruggekeerd. De fanatieke kruisvaarder beweert dat ze is veranderd en het geweld afgezworen heeft. Xena weigert haar te geloven, maar Gabrielle overweegt dat het mogelijk is nadat Najara vertelt dat ze zich bekeerde na een ontmoeting met Eli. 
8719 Takes One to Know One Chris GravesJeff Vlaming26 april 1999
Gabrielle is jarig. Het feestje wordt echter verpest wanneer Xena, Gabrielle en Joxer de moord op een premiejager moeten oplossen. 
8820 Endgame Garth MaxwellSteven L. Sears3 mei 1999
Ephiny, Koningin der Amazonen, sterft tijdens een gevecht tegen de Romeinen. Ze wordt gedood door Brutus, de rechterhand van Caesar. Gabrielle moet als nieuwe Koningin terugkeren naar het gebied van de Amazonen, waar ze moet beslissen of ze Brutus vergiffenis schenkt of niet. Brutus is echter niet de enige bedreiging, ook Pompeius beraamt een aanvalsplan. 
8921 The Ides of March Ken GirottiR.J. Stewart10 mei 1999
Wanneer Caesar op advies van Callisto een prijs zet op Xena's hoofd, gelooft ze dat het eindelijk tijd is om Caesar te doden. Zelfs als dit leidt tot haar en Gabrielle's dood door kruisiging die ze zag in Alti's visioen. 
9022 Deja Vu All Over Again Renée O'ConnorR.J. Stewart17 mei 1999
In het hedendaagse Amerika gelooft een vrouw met de naam Annie dat ze in een vorig leven Xena was. Haar man Harry spot met de gedachte, maar ze komen beiden voor een verrassing te staan wanneer ze een bezoek brengen aan een praktiserende new age-gelovige die hen door hun vorige levens loodst. 

Seizoen 5 (1999 - 2000)[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regisseur Schrijver(s) Datum uitzending Vlag van Verenigde Staten
911 Fallen Angel John FawcettR.J. Stewart27 september 1999
De zielen van Xena en Gabrielle bereiken de Hemel, waar ze tegenover een oude vijand komen te staan: Callisto. Deze is nu een demon en ontvoert Gabrielle naar de Hel. Op Aarde besluiten Joxer, Amarice en Eli om de lichamen van Xena en Gabrielle van de kruisen te halen waaraan ze gestorven zijn. 
922 Chakram Doug LeflerChris Manheim4 oktober 1999
Nadat ze terug tot leven is gekomen, beslist Xena haar leven als krijger achter zich te laten. Ondertussen proberen Ares en een andere God van de Oorlog, Kal, een nieuwe chakram, de Chakram van het Licht te verkrijgen. Hiermee kunnen Goden gedood worden, maar de Chakram kan enkel verkregen worden door een pure ziel. 
933 Succession Rick JacobsonSteven L. Sears11 oktober 1999
Xena en Gabrielle zijn door Ares samengevoegd in één lichaam. Op deze manier moeten ze de vrouwelijke krijger Mavican bevechten, totterdood. 
944 Animal Attraction Rick JacobsonChris Manheim18 oktober 1999
Wanneer ze in de stad Spamona verblijft met Gabrielle, Amarice, Joxer en diens vriend Arman, vertoont Xena de eerste kenmerken van een mogelijke zwangerschap. 
955 Them Bones, Them Bones John FawcettSteven L. Sears25 oktober 1999
Xena's nachtmerries over de ongeboren baby leiden haarzelf, Gabrielle en Amarice naar het gebied van de Noordelijke Amazonen, waar ze opnieuw tegenover Alti komen te staan. 
966 Purity Mark BeesleyJeff Vlaming8 november 1999
Met Gabrielle en Joxer op sleeptouw keert Xena terug naar de stad Chin om Lao Ma's boek der kracht uit de handen van een kwaadaardige tweeling te houden. 
977 Back in the Bottle Rick JacobsonSteven L. Sears15 november 1999
Een verontrustend visioen leidt Xena, Gabrielle en Joxer terug naar de stad Chin, waar de op macht beluste krijgsheer Khan zijn krachten heeft gebundeld met de kwaadaardige geesten van Pao Ssu en haar broer, Ming T'ien. 
988 Little Problems Allison Liddi-BrownGregg Ostrin22 november 1999
In een klassiek geval van miscommunicatie probeert Aphrodite Xena's lichaam om te wisselen met dat van een stervend meisje: niet bepaald wat Xena in gedachten had. 
999 Seeds of Faith Garth MaxwellGeorge Strayton & Tom O'Neill10 januari 2000
Ares beslist dat hij Eli moet stoppen met het verspreiden van zijn boodschappen over liefde en vrede. Hij overtuigt een groep dorpelingen ervan dat ze de Goden niet meer nodig hebben. 
10010 Lyre, Lyre, Hearts on Fire Mark BeesleyAdam Armus & Nora Kay Foster17 januari 2000
Xena en Gabrielle organiseren een muzikale wedstrijd in Melodia, de muzikale hoofdstad van Griekenland, om zo te beslissen wie de Lier van Terpsichore krijgt. Xena komt tegenover haar moeder Cyrene te staan, die op zoek is naar een vader voor haar ongeboren kleinkind. Gabrielle komt dan weer tegenover Draco te staan, die nog steeds verliefd is op haar. Joxer op zijn beurt staat tegenover zijn broer Jace, aangezien hun relatie niet heel hecht is. 
10111 Punch Lines Andrew MerrifieldChris Manheim24 januari 2000
In een poging om haar schrijversblok te doorbreken vertelt Gabrielle over een drukke dag aan Aphrodite waarin zij en haar paard Argo werden verkleind door Lachrymose, de God van de Wanhoop. 
10212 God Fearing Child Philip SgricciaChris Manheim5 februari 2000
Wanneer Zeus verneemt dat Xena's ongeboren kind deel uitmaakt van de profetie die Zeus' ondergang voorspelt, zet hij de aanval in op haar, waardoor Hercules te hulp moet snellen. 
10313 Eternal Bonds Mark BeesleyChris Manheim12 februari 2000
Joxer wordt verwond door volgelingen van de Olympische Goden die uit zijn op de dood van Eve om zo de Schemering te stoppen. Wanneer Gabrielle en Joxer op zoek gaan naar het tegengif zoekt Xena een manier om de legers van de Goden te doen stoppen. 
10414 Amphipolis Under Siege Mark BeesleyChris Black19 februari 2000
Xena, Gabrielle en Eve komen aan in Amphipolis, waar de dorpelingen hebben besloten zich tegen hun godin Athena te keren, wiens leger de stad heeft belegerd totdat ze Xena's dochter heeft gedood. 
10515 Married with Fishsticks Paul GrinderKevin Maynard21 februari 2000
Wanneer ze in een gevecht tussen Aphrodite en Discordia geraakt, valt Gabrielle in zee. Wanneer ze bijkomt, is ze veranderd in de sirene Crustacea, en getrouwd met een dubbelganger van Joxer genaamd Hagar. 
10616 Lifeblood Michael HurstR.J. Stewart13 maart 2000
Bij aankomst in het Amazonendorp worden Xena en Gabrielle geconfronteerd met een oorlog in het vooruitzicht. Ze besluiten hun oorspronkelijke plannen om van de baby Eve een Amazonenprinses te maken uit te stellen. 
10717 Kindred Spirits Josh BeckerGeorge Strayton20 maart 2000
Joxer moet veroordeeld worden nadat hij werd betrapt tijdens het gluren, maar een worstelrondje met Xena zal hem het leven redden. Gabrielle denkt na over haar rol als Koningin der Amazonen. 
10818 Antony & Cleopatra Michael HurstCarl Ellsworth24 april 2000
Een slang die verstopt zat in een papyrusrol maakt een einde aan het leven van Cleopatra in Egypte. Xena vermomt zich als de koningin en Gabrielle als haar dienares om Egypte te redden van de Romeinen die zijn verdeeld over de volgelingen van Brutus, Marcus Antonius en Octavius, de geadopteerde zoon van Caesar. Terwijl ze op zoek gaan naar de moordenaar van Cleopatra, gebeurt het onverwachte: Xena wordt verliefd op Marcus Antonius. 
10919 Looking Death in the Eye Garth MaxwellCarl Ellsworth24 april 2000
Een oude Joxer vertelt zijn kinderen over het laatste avontuur van Xena en Gabrielle, toen ze probeerden om de Goden om de tuin te leiden om zo de aanvallen op hen en hun geliefden te laten ophouden. 
11020 Livia Rick JacobsonChris Manheim1 mei 2000
Xena en Gabrielle ontwaken in het ijsgraf waar Ares hun lichamen heenbracht toen hij dacht dat ze dood waren. Ze ontdekken dat dat ondertussen vijventwintig jaar geleden is en dat Eve opgegroeid is als een Romeinse met de naam Livia. Livia is ondertussen een bloeddorstige krijger die probeert Eli's cultus te elimineren. 
11121 Eve Mark BeesleyGeorge Strayton8 mei 2000
Livia weigert te accepteren dat ze in feite Eve is, de dochter van Xena. Ze blijft Eli's volgelingen doden op een nog gruwelijkere manier dan voordien om Ares te plezieren en zo de Keizerin van Rome te worden. 
11222 Motherhood Rick JacobsonRobert Tapert15 mei 2000
Wanneer de Olympische Goden ontdekken dat Livia en Eve één en dezelfde persoon zijn, vrezen ze opnieuw de profetie van de Schemering. Athene geeft de Furiën een speciale opdracht: ze moeten Gabrielle tot waanzin drijven zodat ze Eve vermoordt. Wanneer Eve echter wordt geïnitieerd in de Weg van de Liefde, verkrijgt Xena de kracht om Goden te doden. 

Seizoen 6 (2000 - 2001)[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regisseur Schrijver(s) Datum uitzending Vlag van Verenigde Staten
1131 Coming Home Mark BeesleyMelissa Good2 oktober 2000
Xena, Gabrielle en Eve arriveren in het Amazonengebied waar ze de nieuwe Koningin Marga ontmoeten. Ze ontdekken dat de stam in gevecht is met Ares, aangezien die denkt dat de Amazonen ambrozijn verbergen. Zo zou hij opnieuw een God kunnen worden. Ares wordt gemarteld door de Furiën, die willen dat hij Xena doodt om zo de dood van de Olympische Goden te wreken. 
1142 The Haunting of Amphipolis Garth MaxwellJoel Metzger & Edithe Swensen9 oktober 2000
Xena komt thuis in Amphipolis met Gabrielle en Eve. Ze vinden het verlaten en behekst terug. 
1153 Heart of Darkness Mark BeesleyEmily Skopov16 oktober 2000
Een aartsengel met de naam Lucifer wordt naar de Aarde gestuurd om Xena te dwingen naar de Hel te gaan als nieuwe Koningin. Zo zouden de poorten van de Hel gesloten worden voordat het Kwaad de controle over het volk overneemt. Xena besluit Lucifer te overhalen om haar plaats in te nemen. 
1164 Who's Gurkhan? Michael HurstR.J. Stewart23 oktober 2000
Gabrielle komt thuis in Potidaea, waar ze haar zuster Lila tegenkomt. Lila vertelt haar dat een man met de naam Gurkhan haar dochter Sarah heeft ontvoerd, en haar ouders en echtgenoot heeft vermoord. Op zoek naar wraak beslist Gabrielle Gurkhan's paleis op te zoeken in de ommuurde stad Moghador in Noord-Afrika samen met Xena, Eve en Virgil. 
1175 Legacy Chris Martin-JonesMelissa Good30 oktober 2000
Xena en Gabrielle worden verwelkomd in de woestijnen van Noord-Afrika door een groep nomaden. Schuldgevoeld begint Gabrielle echter al snel te achtervolgen nadat ze per ongeluk één van de nomaden doodde, aangezien ze dacht dat hij haar aanviel. 
1186 The Abyss Rick JacobsonJames Kahn6 november 2000
Terwijl ze in gevecht zijn met een stam kannibalen, verklaren Xena en Gabrielle eindelijk hun liefde voor elkaar als zielsverwanten. 
1197 The Rheingold John FawcettR.J. Stewart18 november 2000
Een Noorse man met de naam Beowulf toont Xena een vreemd hangslot, dat haar doet denken aan haar tijd in de Noorlanden. De volgende ochtend is Xena met Beowulf vertrokken om enkele daden uit het verleden te niet te doen. Gabrielle besluit om hen te volgen. Ze bereikt eindelijk de Noorlanden waar ze de vrouw Brunnhilda ontmoet. Deze vertelt haar over Xena's verleden als een kwaadaardige Walkure en haar relatie met Odin, die haar vertelde waar het kostbare Rijngoud is verborgen. 
1208 The Ring Rick JacobsonJoel Metzger20 november 2000
Gabrielle, Brunnhilda en Beowulf vinden Xena levend terug na de aanval van Grendel. Wanneer ze arriveren in de mijn waar Grendel zich schuilhoudt, onthult Xena dat Grendel ooit de Walkure Grinhilda was, die ooit de Ring van het Rijngoud om haar vinger deed in een wanhopige poging om Xena's schrikbewind te stoppen. 
1219 Return of the Valkyrie John FawcettEmily Skopov2 december 2000
Een jaar na de strijd in het moeras tegen Odin en de Walkuren zijn Beowulf en zijn sidekick Wiglaf op bezoek bij Koning Hroðgar van Denemarken op de dag van diens huwelijk. Beowulf is geschokt wanneer Xena de bruid blijkt te zijn. Xena verloor haar geheugen en wordt Wealthea genoemd. Na het huwelijk overtuigt Beowulf Xena ervan wie ze is en wat ze moet doen: terugkeren naar het moeras om Gabrielle te laten ontwaken, als Grinhilda niet eerder weet te doden. 
12210 Old Ares Had a Farm Charles SiebertR.J. Stewart15 januari 2001
Xena, Gabrielle en Ares genieten van het leven op de buiten, terwijl ze zich verschuilen voor een stel boze krijgsheren die op zoek zijn naar de voormalige God van de Oorlog. 
12311 Dangerous Prey Renée O'ConnorJoel Metzger27 januari 2001
Een prins met de naam Morloch maakt jacht op de Amazonen alsof het dieren zijn. Wanneer hij Marga doodt, moet Xena Varia leren wat nodig is om de Koningin op te volgen. Gabrielle blijft in het Amazonendorp, terwijl Xena en Varia, die alle hulp weigert, op zoek gaan naar Morloch om hem te doden. 
12412 The God You Know Garth MaxwellEmily Skopov29 januari 2001
Aartsengel Michael vraagt Xena en Gabrielle om de Romeinse keizer Caligula te doden. Caligula is veranderd in een God en is op zoek naar Eve en de andere volgelingen van Eli. Wanneer Xena aankomt in Rome, voorkomt Ares dat Caligula gedood wordt, aangezien dat de dood van Aphrodite zou betekenen. 
12513 You Are There John LaingChris Black5 februari 2001
Een hedendaagse verslaggever komt aan op het Noorse platteland om de waarheid achter Xena's recente komst te achterhalen, alsook om te ontdekken of ze werkelijk een heldin of een schurk is. 
12614 Path of Vengeance Chris Martin-JonesJoel Metzger17 februari 2001
Eve gaat naar het Amazonengebied, waar ze wordt gevangen en veroordeeld door de Koninginnen. Gabrielle en haar zuster bundelen hun krachten om Eve te bevrijden. Xena ontdekt dat Varia opnieuw in de fout is gegaan door een bondgenootschap te sluiten met Ares. 
12715 To Helicon and Back Michael HurstLiz Friedman & Vanessa Place19 februari 2001
Varia wordt ontvoerd door Bellerophon, de zoon van Artemis. Gabrielle leidt de Amazonen naar zijn fort in Helicon om de Koningin te redden. 
12816 Send in the Clones Charlie HaskellPaul Robert Coyle23 april 2001
De zoveelste reïncarnatie van Alti kloont Xena en Gabrielle om een ravage aan te richten in de hedendaagse wereld. Ze worden geholpen door drie nerds met vreemd genoeg bekende gezichten. 
12917 Last of the Centaurs Garth MaxwellJoel Metzger30 april 2001
Ephiny's geest vraagt aan Gabrielle om haar zoon Xenan te helpen, die in gevaar is. Een man met de naam Belach wil hem doden omdat hij zijn dochter Nicha heeft ontvoerd. Wanneer Xena, Gabrielle en Ephiny Belach ontmoeten, ontdekken ze dat hij de zoon is van Borias. Wanneer ze Belach proberen te beletten zijn wraak te voltooien tegen de Centauren, herinnert Xena zich hoe ze Borias voor het eerst ontmoette en hoe hij zijn familie verliet voor haar liefde. 
13018 When Fates Collide John FawcettKatherine Fugate7 mei 2001
Julius Caesar ontsnapt uit de Onderwereld en verandert het weefgetouw van het Lot, zodat het lot gewijzigd wordt. Hij is nu getrouwd met Xena en heerst over het machtige Romeinse Rijk. Gabrielle is een succesvolle schrijfster van theaterstukken die liever een interessanter leven zou willen leiden Joxer is een Romeinse soldaat. 
13119 Many Happy Returns Mark BeesleyLiz Friedman & Vanessa Place14 mei 2001
Gabrielle is weer jarig. Deze keer worden de meisjes het slachtoffer van hun wederzijdse practical jokes, maar met de hulp van Aphrodite en een mooi gedicht van Sappho sluiten ze weer vrede en vliegen de zonsondergang tegemoet. 
13220 Soul Possession Josh BeckerMelissa Blake4 juni 2001
Er wordt verklaard waarom Gabrielle niet stierf in de brandkloof op het einde van het derde seizoen. Er wordt ook een aanpassing gemaakt over de seksen onder de reïncarnaties van Xena, Gabrielle en Joxer. 
13321 A Friend in Need: Part 1 Robert TapertR.J. Stewart & Robert Tapert11 juni 2001
Een dode vrouw uit Xena's verleden stuurt een monnik om Xena om hulp te vragen. Xena en Gabrielle reizen naar het verre Japan, waar Xena lang geleden al eens geweest is om een boze geest en diens leger te confronteren. 
13422 A Friend in Need: Part 2 Robert TapertR.J. Stewart & Robert Tapert18 juni 2001
Wanneer Xena sterft om Yodoshi te kunnen bevechten als een geest, begint Gabrielle aan een gevaarlijke reis om het lichaam van haar vriendin terug te halen en haar as in het Fontein van de Kracht te strooien, die haar terug zal brengen uit de dood. 

Externe links[bewerken]

Voor uitgebreidere informatie per aflevering, zie onder andere: