Lijst van hertogen van Alba

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fernando Álvarez de Toledo, hertog van Alba
Wapen van de hertogen van Alba

De hertog van Alba de Tormes is een Spaanse titel die tot de Spaanse Grandeza behoort. Momenteel wordt deze titel gedragen door het adellijk huis Fitz-James Stuart.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voorheen werd deze ook gedragen door het huis Toledo. Deze oude titel werd door koning Hendrik IV van Castilië verleend aan García Álvarez de Toledo, graaf van Alba de Tormes. Leden van het huis Alba zijn verwant aan Christoffel Columbus en de Medici's. De bekendste telg uit dit geslacht is wel Fernando Álvarez de Toledo, in Nederland en Vlaanderen bekend als de hertog van Alva, Alva of de ijzeren hertog. Hij was een generaal in het leger van keizer Karel V en later koning Filips II van Spanje.

Alva is een spellingsvariant van Alba. In het Spaans is er geen verschil in uitspraak.

Een andere beroemde telg is María del Pilar Teresa Cayetana de Silva y Álvarez de Toledo, hertogin van Alba. Zij was de muze van de schilder Francisco Goya aan het begin van de 19e eeuw.

Tot 20 november 2014 was Cayetana Fitz-James Stuart hertogin van Alba en hoofd van het huis van Alba.[1] Volgens het Guinness Book of Records droeg ze meer adellijke titels dan wie dan ook ter wereld op dat moment. Ze had zeven andere hertogelijke titels, 15 markiezaatstitels, 19 grafelijke titels en was 20 keer grande de España.

Familiepatrimonium[bewerken | brontekst bewerken]

De familie bezit verschillende landerijen en kastelen in Spanje. Hun hoofdresidentie bevindt zich in Madrid en heeft de naam Palacio de Liria. Dit paleis werd gebouwd door de toenmalige hertog van Berwick. Het paleis is een schatkamer met de privaatverzameling kunst van de hertogin, en illustreert de rijke familiegeschiedenis. In de verzameling handschriften bevindt zich de beroemde Biblia de Alba. Het paleis is niet voor bezoekers toegankelijk.

Hertogen en hertoginnen van Alba[bewerken | brontekst bewerken]

Huis Álvarez de Toledo[bewerken | brontekst bewerken]

Huis Fitz-James Stuart[bewerken | brontekst bewerken]

Nageslacht van James FitzJames, hertog van FitzJames, erkend door koning Filips van Spanje.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]