Lijst van intergouvernementele organisaties waarvan Nederland lid is

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zie artikel Zie Buitenlandse zaken van Nederland voor het beleid rondom de buitenlandse politiek van het Koninkrijk der Nederlanden. Dit artikel geeft alleen een overzicht van de intergouvernementele organisaties waarvan een of meerdere landen van het Koninkrijk der Nederlanden lid van zijn.

Als relatief klein land probeert het Koninkrijk der Nederlanden over het algemeen zijn belangen in het buitenlandbeleid op gelijk niveau te krijgen met de belangen van multilaterale organisaties.

Nederland is een actieve deelnemer aan de Verenigde Naties en andere multilaterale organisaties zoals de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), Wereldhandelsorganisatie (WTO), en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Nederland is een van de stichtende leden van wat vandaag de Europese Unie is. Ook was het een van de eerste landen dat de Europese integratie startte door oprichting van de Benelux in 1944 en de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal in 1952.

In 1980 stichtte Nederland samen met België de Nederlandse Taalunie.

Omdat Nederland een klein land is, dat een geschiedenis van neutraliteit heeft, werd het land een gastland voor twee belangrijke internationale verdragen: het Verdrag van Maastricht en het Verdrag van Amsterdam werden beide in Nederland gesloten. Ook zijn in Nederland (in Den Haag) de zetels van het Internationale Gerechtshof, het Internationale Strafhof, het Iran-Verenigde Staten Claims Tribunaal en het Joegoslavië-Tribunaal.

Organisaties[bewerken]

Vlag van Aruba
Vlag van Curaçao
Vlag van Nederland
Vlag van Sint Maarten

Het Koninkrijk der Nederlanden neemt namens Aruba, Curaçao, Nederland of Sint Maarten deel in de volgende internationale organisaties:

Let op: Deze lijst biedt mogelijk geen compleet overzicht.

Verenigde Naties[bewerken]

Waarnemend lid[bewerken]

Opgeheven Organisaties[bewerken]

Voor Nederlandse deelname aan internationale militaire vredesmissies, zie Defensie van Nederland.

Nederland maakt deel uit van de Benelux, de voormalige EEG, en de West-Europese Unie, richtte mede de NAVO en de Europese Gemeenschap op, en participeerde in de introductie van de euro in 1999.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]