Lijst van kerken in Dijk en Waard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Deze (incomplete) lijst bevat een overzicht van de kerkgebouwen in de Noord-Hollandse gemeente Dijk en Waard, .

Kerk Adres Wijk/Plaats Originele functie Huidige functie Bijzonderheden Foto
Gereformeerde kerk Dorpsstraat 41 Broek op Langedijk Protestantse kerk
Hervormde kerk Dorpsstraat 72 Broek op Langedijk Rooms-katholieke kerk Hervormde Kerk Rondom de kerk bevindt zich een begraafplaats. De kerk is rijksmonument
Meer afbeeldingen
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Dorpsstraat 73 Broek op Langedijk Gereformeerde Kerken vrijgemaakt Ongewijzigd
Christelijke Gereformeerde Kerk Dorpsstraat 128 Broek op Langedijk Christelijke Gereformeerde Kerken Ongewijzigd Kerk is nieuw gebouwd
Doopsgezinde kerk Dorpsstraat 202 Broek op Langedijk Doopsgezinde kerk
Gereformeerde Kerk Stationsweg 53 Heerhugowaard Gereformeerde Kerk Kunstcentrum Het kerkgebouw is aangemerkt als gemeentelijk monument. Het staat ook bekend als de Kunstkerk of de Stationswegkerk.
Meer afbeeldingen
Hervormde kerk Middenweg 168 Heerhugowaard Nederlands Hervormde Kerk PKN en Evangelische Broerdergemeente Aan de achterzijde van de kerk (gemeentelijk monument) bevindt zich een multifunctioneel centrum en daarachter de begraafplaats.
Pinkstergemeente 'Sjaloom' Deimoslaan 19 Heerhugowaard Pinkstergemeente Pinkstergemeente Gebouw is grotendeels door de gemeenteleden zelf gebouwd.
Sint-Dionysiuskerk Middenweg Heerhugowaard Rooms-katholieke kerk Onveranderd Nieuwbouw (1963) op plaats van gesloopte kerk naar ontwerp van Adrianus Bleijs.
Heilige Familiekerk Jan Glijnisweg 30 't Kruis Rooms-katholieke kerk Ongewijzigd Kerk is gemeentelijk monument. Voor de kerk was een 40 meter hoge toren gepland, deze is nooit gebouwd vanwege het ontbreken van de financiële middelen
Allerheiligst Hart van Jezuskerk Middenweg 541 De Noord Rooms-katholieke kerk Ongewijzigd Architect: C.P.W. Dessing. De eerste luidklok was van lood en werd in de oorlog gevorderd. Het kerkgebouw staat op de gemeentelijke monumentenlijst.
Meer afbeeldingen
Sint-Jan-de-Doperkerk Dorpsstraat 518 Noord-Scharwoude Rooms-katholieke kerk Ongewijzigd Architect: P.J. Bekkers
Meer afbeeldingen
Gereformeerde Kerk Dorpsstraat Noord-Scharwoude Gereformeerde Kerk Gesloopt In 1869 werd een eerste kerk gebouwd, deze moest in 1904 plaats maken voor nieuwbouw, welke op zijn beurt in 1976 de deuren sloot.
Allemanskerk Dorpsstraat 878 Oudkarspel Nederlandse Hervormde Kerk De kerk is in 1969 volledig uitgebrand waarna deze in de staat van 1726 is herbouwd, waarbij geen torenspits is geplaatst.
Nederlands Hervormde kerk Kerkplein 1 Sint Pancras Nederlandse Hervormde Kerk Ook bekend als het Witte Kerkje.
Meer afbeeldingen
Veenhuizerkerk Kerkweg 26 Veenhuizen Nederlands Hervormde Kerk Protestantse kerk In de hal van de kerk staat het praalgraf van Reinoud van Brederode dat is aangewezen als rijksmonument.
Kooger Kerk Koog 30 Zuid-Scharwoude Rooms-katholieke kerk Protestantse Kerk in Nederland Toren is uit 1905, maar de kerk is veel ouder. Een eerste vermelding van een kerk op deze plek is uit 1094.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Churches in Dijk en Waard.