Lijst van koningen van Rome

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Deze pagina bevat een lijst van koningen van Rome (Latijn: reges). Alle genoemde koningen waren waarschijnlijk historisch, met uitzondering van Romulus, die vrijwel zeker mythisch was. De echte koningen waren vrijwel zeker de Etrusken, zij zijn waarschijnlijk de grondlegers van de Romeinse samenleving, ze hebben de Romeinse samenleving alleszins sterk beïnvloed.

753 - 716 v.Chr. - Romulus (een Latijn)
716 - 673 v.Chr. - Numa Pompilius (een Sabijn)
673 - 641 v.Chr. - Tullus Hostilius (een Latijn)
641 - 616 v.Chr. - Ancus Martius (een Sabijn)
616 - 578 v.Chr. - Tarquinius Priscus (een Etrusk)
578 - 534 v.Chr. - Servius Tullius (een Etrusk)
534 - 509 v.Chr. - Tarquinius Superbus (een Etrusk)

De zevende koning was een tiran, die uiteindelijk verdreven werd in 509 v.C. door Lucius Junius Brutus, die de eerste consul zou worden. Hierna werd Rome een republiek, geregeerd door 2 consuls.

Napoleon II[bewerken]

Napoleon Frans Karel Jozef Bonaparte, de zoon van Napoleon Bonaparte en Marie Louise van Oostenrijk, kreeg bij zijn geboorte op 20 maart 1811 de titel Koning van Rome. Hij groeide op in Wenen en stierf daar op 22 juli 1832 aan tuberculose.

De achtste koning van Rome[bewerken]

In Rome worden in de populaire cultuur vooraanstaande voetballers van voetbalclub AS Roma aangeduid met de eretitel Ottavo Re di Roma. In het verleden viel deze eretitel al ten deel aan Roberto Pruzzo, tegenwoordig wordt vaak Francesco Totti aangeduid als achtste koning van Rome.

Zie ook[bewerken]

Portal.svg Portaal Romeinse Rijk