Lijst van kruisers bij de Amerikaanse marine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Deze lijst van kruisers bij de Amerikaanse marine bevat alle schepen die ooit onder de noemer "kruiser" vielen. Omdat er pas in een later stadium rompnummers werden toegewezen en er meerdere verwarrende omnummeringen hebben plaatsgevonden, kan het zijn dat sommige schepen vaker in de lijst voorkomen.

Een * (asterisk) betekent dat het schip niet is afgebouwd.

De zware kruisers CA-149 en CA-151 t/m CA-153, en de lichte kruisers CL-154 t/m CL-159 werden geannuleerd voordat ze een naam hadden ontvangen.

De ontbrekende nummers in de kruisraketkruiserserie, 43-46, werden niet gebruikt zodat de DDG-47 Ticonderoga en DDG-48 Yorktown geherdesigneerd konden worden zonder omnummering. Sommige bronnen beweren dat de DDG-993 Kidd-klasse, die in essentie gelijkbewapend waren als de Ticonderoga-klasse kruisers, zouden worden omgenummerd tot CG-43 tot -46. Op dezelfde manier werden CG-13,-14 en -15 overgeslagen, zodat de Leahy-klasse kon worden geherdesigneerd zonder hernummering.

CG-1 t/m CG-8 en CG-10 t/m CG-12 waren omgebouwde kruisers uit de Tweede Wereldoorlog. CAG-1 USS Boston en CAG-2 USS Canberra behielden het meeste van hun WO 2 bewapening en kregen later weer hun aanduidingen voor kanonkruiser, CA-69 en CA-70. Voor 30 juni 1975 hadden CG-16 USS Leahy t/m CGN-38 USS Virginia de aanduiding DLG of DLGN (kruisraket fregat (N= kernaangedreven)). De werden aangeduid als kruisers tijdens de herstructurering van de vloot in 1975. CGN-39 USS Texas en CGN-40 USS Mississippi waren neergelegd als DLGN's, maar nieuw aangeduid met CGN voor hun indienststelling. CG-47 Ticonderoga en CG-48 Yorktown waren besteld als kruisraket destroyers (DDG), maar kregen de aanduiding CG (kruisraketkruiser) voor de bouw. CGN-9 Long Beach, CGN-41 Arkansas en CG-49 t/m CG-74 werden besteld, neergelegd, en afgeleverd als kruisraketkruisers. Long Beach was de enige kruiser sinds de Tweede Wereldoorlog welke als echte kruiser ontworpen was en was voor meer dan tien jaar de enige nieuw gebouwde kruisraketkruiser in de vloot.

Kruisers voor nummering[bewerken]

USS Atlanta

Gepantserde kruisers[bewerken]

USS Maine (ACR-1)

Geplande slagkruisers[bewerken]

Pantserkruisers[bewerken]

USS Newark (C-1)

Slagkruisers[bewerken]

USS Alaska

Zware en Lichte kruisers[bewerken]

USS Brooklyn
USS Detroit (CL-8) van de Omahaklasse
USS Salt Lake City
USS Cleveland (CL-55)

Commando Kruisers[bewerken]

Kruisraketkruisers[bewerken]

USS Canberra (CAG-2)
USS Leahy (CG-16)
USS Sterett(CG-31)
USS Virginia
USS Yorktown (CG-48)
USS Lake Erie

Zie ook[bewerken]