Onderscheidingen in Hongkong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Nadat de Kroonkolonie Hongkong door het Verenigd Koninkrijk aan de Volksrepubliek China was overgedragen werd het Britse decoratiestelsel, waarin vooral de Orde van het Britse Rijk en de Orde van Sint-Michaël en Sint-George een rol speelden al in 1997 vervangen door nieuwe, speciaal voor de "special administrative region Hong Kong" of "HKSAR" gecreëerde onderscheidingen. De Volksrepubliek kent geen, of vrijwel geen, onderscheidingen.

Men verleent de onderscheidingen meestal op de eerste juli van ieder jaar

Decoraties van de S.A.R. Hong Kong

  • De Grote Medaille van de Bauhinia, (Engels:"Grand Bauhinia Medal). De dragers plaatsen de letters G.B.M. achter hun naam
  • De Orde van de Bauhinia, (Engels:"Order of the Bauhinia) in drie graden. De dragers van deze drie sterren plaatsen de letters G.B.S, S.B.S. of B.B.S. achter hun naam
  • De Gouden medaille voor Dapperheid (Engels: "Medal for Bravery in Gold") De dragers plaatsen de letters G.B.M. achter hun naam.

De Medailles voor Belangrijke Diensten (Engels: "Distinguished Service Medals")

De Medailles voor Verdienste (Engels: "Meritorious Service Medals")


De Medailles en gespen voor Trouwe Dienst (Engels: "Long Service Medals and Clasps")


De volgorde waarin de onderscheidingen worden gedragen

De juiste volgorde om decoraties te dragen en letters achter de naam te plaatsen is GBM, GBS, MBG, SBS, MBS, BBS, MBB, MH (Medal of Honour) en JP. De protocollaire volgorde werd door de Chinese autoriteiten vastgelegd.

De afkorting "JP" betekent "Justice of the Peace" of "Vrederechter". Deze magistraatsfunctie is meestal honorair. Men draagt de titel zolang men ambtenaar is, anderen dragen haar voor het leven. Deze vrederechters spreken geen recht, zij adviseren de regering en inspecteren gevangenissen.