Lijst van onderscheidingen van Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elizabeth II als soeverein van de Orde van de Kousenband
Elizabeth II in 2006 met haar Braziliaanse keten en ster van de Orde van het Zuiderkruis. Op haar schouder draagt ze de Koninklijke Familie-Orde van George VI en George V
Elizabeth II in 1992 met lint en ster van de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland.
Op haar schouder draagt ze de Koninklijke Familie-Orde van George VI en George V

Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk is grootmeesteres of soeverein van de orden van haar koninkrijken. De vroegere "Dominions" worden sinds haar troonbestijging in 1952 "realms" genoemd. Ze ontving voor haar troonsbestijging verschillende onderscheidingen en is tijdens haar lange regering door tal van landen geëerd met ridderorden en medailles. Al voor haar onverwachte opvolging werd Elizabeth in drie Britse orden opgenomen. Ze ontving ook drie medailles.

Hoogste[bewerken]

Het is internationaal gebruik om een regerende vorstin zoals Elizabeth II de hoogste graad van de hoogste beschikbare ridderorde van een land aan te bieden. Vaak gaat het daarbij om de rang van Grootkruis of Grootlint, soms is er een "speciale Klasse" zoals in Duitsland en Oostenrijk. Er zijn ook staten die Elizabeth een keten of een ster en kleinood met diamanten aanboden zoals dat in Peru gebeurde. Elizabeth zelf verleent op haar beurt meestal het Grootkruis van de Orde van het Bad aan haar gastheer.

Kleinere potentaten worden soms met de Orde van Sint-Michaël en Sint-George gedecoreerd maar er is dankzij het grote aantal Britse orden enige speelruimte, en de koningin kan haar bijzondere gunst bewijzen door de Koninklijke Victoriaanse Keten te verlenen zoals dat bij de Franse President Charles de Gaulle en de Duitse Bondspresident Richard von Weizsäcker gebeurde. Zij kwamen niet in aanmerking voor de Orde van de Kousenband, omdat die alleen aan koningen en regerende groothertogen wordt gegund. Alleen in landen waar meerdere gelijkwaardige orden bestaan, zoals in Portugal, wordt de Britse vorstin door het gastland in meerdere orden opgenomen.

Koningin Juliana der Nederlanden maakte de Britse troonopvolgster en haar zuster prinses Margaret bij het Nederlandse Staatsbezoek aan Londen in 1950 beiden Ridder-Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Haar koninkrijken hebben jarenlang na het verkrijgen van zelfbestuur en onafhankelijkheid "haar" ridderorden, de Britse ridderorden, gebruikt. In sommige gevallen doet men dat nog steeds. Binnen het Gemenebest verleent Elizabeth II orden als de "Order of the Companions of Honour".

Vertoon[bewerken]

Aan de Britse orden zijn jaarlijkse of tweejaarlijkse plechtigheden verbonden en de koningin woont deze bijeenkomsten, kapittelvergaderingen, kerkdiensten en lunches, geregeld bij. Daarbij draagt ze als soeverein de versierselen van de hoogste graad van de desbetreffende ridderorde. Bij de meest plechtige gelegenheden worden ook de mantels en ketens van de orde, de ordekleding, gedragen. In Windsor en in Edinburgh komen de Ridders van de twee meest exclusieve orden, de Orde van de Kousenband en de Orde van de Distel ieder jaar met hun soevereine bijeen. Voor de Orde van Verdienste en de Orde van de Companions of Honour die een meer informeel karakter hebben, organiseert de vorstin lunches.

De Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse regeringen hebben voor hun koningin de kleinoden van de orden van die koninkrijken laten voorzien van kronen die met edelstenen en parels zijn versierd. Bij passende gelegenheden draagt de koningin deze kostbare versierselen als teken van haar rang als soevereine of grootmeesteres van de orden. Ook van de Orde van Logohu van Papoea-Nieuw-Guinea is een dergelijk met edelstenen versierd kleinood beschikbaar. Er zijn portretfoto's gemaakt waarop de koningin als soevereine of grootmeesteres ieder van haar orden draagt.

Tijdens staatsbezoeken draagt Elizabeth II de onderscheidingen van het gastland of de onderscheidingen van haar gast, vaak, maar niet altijd draagt zij dan ook haar ster van de Orde van de Kousenband. Op uniformen droeg de vorstin een set medailles waaronder de Orde van de Kroon van Indië en haar oorlogsmedailles, en de sterren van de Orde van de Kousenband en de Orde van de Distel. Ook bij uniformen droeg de Britse vorstin nooit een versiersel "en sautoir" oftewel om de hals. Bij het openen van het parlement in Londen wordt steeds een keten van de orde van de Kousenband gedragen. De vorstin bezit verschillende "George's" en "lesser George's" waarvan sommige met diamanten zijn versierd. Op de mantels van de Britse ridderorden draagt de koningin een geborduurde ster met zilveren stralen die op de linkerschouder is aangebracht als teken van haar waardigheid. Haar sleep is ook langer dan die van de andere ridders en dames.

De koningin is gehecht aan de met diamanten versierde medaillons met de portretten van haar vader en grootvader de koningen George VI en George V. Deze Koninklijke Familie-Orden worden aan een charteuse en een lichtblauw lint op de linkerschouder, boven het blauwe lint van de Orde van de Kousenband of het groene lint van de Orde van de Distel gedragen. Ze ontbreken tijdens gala-ontvangsten maar zelden. De koningin draagt haar eigen familie-orde, met haar op ivoor geschilderde portret, niet.

Onderscheidingen van het Gemenebest[bewerken]

De koninkrijken binnen het Gemenebest[bewerken]

Elizabeth droeg deze orde van haar grootvader als prinses. In 1952 werd zij Soeverein van deze huisorde.

Elizabeth droeg deze orde als prinses. In 1952 werd zij Soeverein van deze huisorde.

George VI nam zijn oudste dochter in 1947 op als Dame in deze exclusieve ridderorde.

George VI nam zijn beide dochters op 6 juni 1947 op als Dame in deze exclusieve damesorde. Op 15 augustus 1947 werd India een onafhankelijke staat als Dominion binnen het Gemenebest. Op 26 januari 1950 werd India een republiek. In 1952 werd Elizabeth II Soevereine van deze orde die nooit officieel werd afgeschaft. De beide prinsessen en andere Dames van de Orde bleven het kostbare versiersel dragen.

De dood van haar vader op 6 februari betekende dat Elizabeth II in al zijn rechten trad. Zij werd nu de Soevereine van de orden van de Britse Kroon. In de dominions en koloniën bestonden, afgezien van India waar de Britse koloniale orden niet meer werden toegekend, nog geen eigen ridderorden.

Keten en ster van de Orde van de Distel
De Kousenband
Model van de versierselen van een Knight Grand Commander

Orden in de andere staten van het Gemenebest waarvan Elizabeth II staatshoofd is. Canada

Gemenebest van Australië

 • Soeverein Hoofd van de Orde van Australië (“Sovereign Head of the Order of Australia”) 1975

Nieuw-Zeeland

Barbados

Saint Lucia

Solomonseilanden

Saint Kitts en Nevis

Antigua en Barbuda

Papua Nieuw Guinea

Medailles en decoraties[bewerken]

Medaille

Elizabeth II deed in de Tweede Wereldoorlog dienst in een onderdeel van het Britse leger. Daarom kwam zij in aanmerking voor twee oorlogsmedailles. Na 1952 heeft zij tal van medailles en herinneringsmedailles gesticht maar die heeft zij niet aan zichzelf toegekend. Als de "Fountain of Honour" (Bron van eerbewijzen) binnen het Engelse en Schotse staatsrecht kan zij wel aan het hoofd van de orden staan maar zij kan zichzelf geen eerbewijzen verlenen. Deze regel wordt in het staatsrecht van haar andere koninkrijken gevolgd.

Orden van de staten van het Gemenebest[bewerken]

Ster en de twee linten van de divisies

Pakistan

Nigeria

Singapore

Maleisië

Maladiven

Kenia

Gambia

Malawi

Botswana

Brunei

De Orde van de Goede Hoop

Zuid-Afrika

Malta

Honorary Companion of Honour with Collar of the National Order of Merit 23 October 2000

Onderscheidingen van landen in het Gemenebest[bewerken]

Kruis van de Drie-eenheid in Goud

De hieronder genoemde eretekens zijn onderscheidingen van twee van de republieken binnen het Gemenebest en het Sultanaat Brunei. Deze onderscheidingen worden niet tot de ridderorden van deze landen gerekend maar vallen als eretekens sui generes ofwel in een eigen categorie[1] of in de categorie van de medailles.
Dominica

Trinidad en Tobago

Brunei

Ridderorden van staten buiten het Gemenebest[bewerken]

Lange tijd was het protocol dat de Britse koningin aan ieder land slechts eenmaal een staatsbezoek bracht. Een bevriende koning of president werd op zijn of haar beurt eenmaal uitgenodigd voor een staatsbezoek aan Londen. Toen de regering van Elizabeth II zeer lang bleek te duren werd deze ijzeren regel verzacht. Zo bracht de Britse vorstin nu al tweemaal een staatsbezoek aan Duitsland.
De orden laten zien dat de bij buitenlandse bezoeken en de ontvangsten, beiden gecoördineerd door de regering, de nadruk ligt op olieproducerende staten. Voor het Verenigd Koninkrijk zijn deze landen ook als wapenkopers belangrijk. Voor de Arabische vorsten is een staatsbezoek aan Londen of een bezoek van de Britse vorstin een welkome gelegenheid om hun prestige te verhogen. Daarvan wordt dankbaar gebruikgemaakt. In de jaren na de val van de Berlijnse Muur heeft de Britse vorstin de banden met de nieuwe Oost-Europese landen aangehaald.

De Orde van de Olifant
Een ster van de Orde van de Nederlandse Leeuw
Ster van het Legioen van Eer
Ster van de Orde van de Serafijnen
Ster van de Orde van Sint-Olav Noorwegen Ordensstjerne for St. Olavs Orden.gif
Orde van de Verlosser
Ster van de Bundesverdienstorden
Orde van de Roos
Orde van Karel III
Grote ster van de Orde van de Valk
Orde van Verdienste van Polen
Keten van de Orde van het Gulden Vlies
De Orde van de Witte Leeuw
Orde van de Chrysanthemum
Orde van de Republiek Turkije

Denemarken

Egypte

Frankrijk

Nepal

Nederland

Jordanië

Bevorderd tot “Lid met Grootlint” in 1984 Zweden

Elizabeth II werd in 1975 onderscheiden met keten van deze orde
Panama

Libië

 • Grote Keten van de Orde van Idris I, Engels: “Grand Collar of the Order of Idris I”, 1954

Ethiopië

Noorwegen

 • Grootkruis met Keten in de Koninklijke Noorse Orde van Sint-Olaf, Engels: “Grand Cross with Collar of the Royal Norwegian Order of St. Olav”, 1955

Portugal

 • Grootlint en de ster van het Lint van de Drie Orden , Engels: “Grand Sash and Cross of the Three Orders"), 1955 Het gezamenlijk ereteken van de Militaire Orden van Christus, Aviz en Sint-Jacobus van het Zwaard is een medaillon met de kruisen van de drie orden aan een driekleurig lint. Ook op de ster zijn de drie kruisen afgebeeld.

Irak

 • Lid met Keten in de Grote Orde van de Hashimiten, Engels: “Member with Chain of the Grand Order of the Hashimi”, 1958

Italië

Bondsrepubliek Duitsland

Peru

 • Grootkruis met briljanten in de Orde van de Zon, Engels: “Grand Cross in Brilliants of the Order of the Sun”, 1960
 • Grootkruis in de Orde van Verdienste, Engels: “Grand Cross of the Order of Merit”, 1998

Argentinië

Thailand

 • Ridder in de Orde van Chakri, Engels: “Knight of the Most Illustrious Order of the Royal House of Chakri”, 1960

Tunesië

Finland

Mali

 • Grootkruis in de Nationale Orde van Mali, Engels: “Grand Cordon of the National Order of Mali”, 1961

Senegal

Liberia

Ivoorkust

 • Grootkruis in de Nationale Orde van de Ivoorkust, Engels: “Grand Cross of the National Order of the Ivory Coast”, 1961

Japan

Kameroen

 • Grootkruis in de Dapperheidsorde van Kameroen, Frans: “Grand Croix de L’ Ordre de la Valeur Camerounaise”, 1963

België

 • Grootlint in de Leopoldsorde, Engels: “Grand Cordon of the Order of Leopold”, 1963

Griekenland

 • Ridder Grootkruis in de Orde van de Verlosser, Engels: “Knight Grand Cross of the Order of the Redeemer”, 1963

IJsland

 • Grootkruis met Keten in de Orde van de Valk, Engels: “Grand Cross with Collar of the Order of the Falcon”, 1963

Chili

Oostenrijk

Brazilië

Abu Dhabi

 • Lid Ie Klasse in de Orde van Al-Nahayyan, Engels: “Member First Class of the Order of Al-Nahayyan”, 1969

Gabon

Afghanistan

Luxemburg

Joegoslavië

Mexico

Zaïre

 • Grootlint in de Orde van de Luipaard, Engels: “”Grand Cordon of the Order of the Leopard”, 1973

Portugal

Lid Eerste Klasse in de Orde van de Ster van de Volksrepubliek Roemenië, Engels: “Member First Class of the Order of the Star of the Socialist Republic of Romania, 1978 – 1989 Deze onderscheiding werd teruggegeven toen de Roemeense dictator Ceaușescu in 1989 zijn rang van Honorair Ridder Grootkruis van de Orde van het Bad werd ontnemen. De Britten vroegen de kostbare gouden keten van de Orde van het Bad, de waarde ligt rond de 12000 Pond, terug maar deze is spoorloos verdwenen. In 2000 werd Elizabeth II in de Orde van de Ster van Roemenië opgenomen.
Koeweit

Bahrain

Oman

 • Lid Ie Klasse in de Orde van Oman, Engels: “Member First Class of the Order of Oman”, 1979
 • Grootkruis in de Orde van Al Said, Engels: “Member of the Order of Al Said”, 1982

Saoudi-Arabië

Tunesië

Marokko

 • Keten van de Bijzondere Klasse in de Orde van El Mohammedi, Frans: “Collier de la Classe Exceptionelle Order El Mohammedi”, 1980

Spanje

 • Grootkruis met Keten in de Orde van Karel III, Engels: “Grand Cross with Collar of the Royal and Distinguished Spanish Order of Carlos III”, 1986
 • Ridder in de Orde van het Gulden Vlies, Engels: “Knight of the Order of the Golden Fleece”, 1988

Zuid-Korea

Polen

Hongarije

Portugal

 • Ridder met de Grote Keten in de Orde van de Toren en het Zwaard, Engels: “Knight Grand Collar of the Military Order of the Tower and of the Sword”, 1993

Colombia

Polen

Tsjechië

 • Lid der Ie Klasse met Keten in de Orde van de Witte Leeuw, Engels: “Member First Class with Collar of the Order of the White Lion”, 1996

Letland

 • Grootkruis met Keten in de Orde van de Drie Sterren, Engels: “Grand Cross with Collar of the Order of the Three Stars”, 1996

Roemenië

Kazachstan

Slovenië

Kroatië

 • Lid met Grootlint en Grote Ster in de Orde van Koning Tomislav, Engels: “Member with Sash and Grand Star of the Grand Order of King Tomislav”, 12 December 2001

Litouwen

 • Grootkruis met Gouden Keten in de Orde van Vytautas de Grote, Engels: “Grand Cross with Golden Chain of the Order of Vytautas the Great”, 17 October 2006

Estland

Turkije

Slowakije

De Verenigde Arabische Emiraten

Vreemde Onderscheidingen van Elizabeth II[bewerken]

Deze ketens zijn geen deel van een ridderorde en worden apart vermeld[2].

Nepal

Soedan

 • Ere-Keten in de Orde van Eer, Engels: “Chain of Honour, 1964

Indonesië

Saoedi-Arabië

Qatar

Verenigde Arabische Emiraten

Externe link[bewerken]

 • Afbeeldingen en bijzonderheden op [1]