Lijst van ongevallen en incidenten met ruimtevaartuigen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tijdlijnen van de ruimtevaart

1895 - 1959
1960 - 1962
1963 - 1969
1970 - 1979
1980 - 1999
2000 - 2009
2010 - heden

Lijst van...
ruimtevluchten
rampen

Portaal  Portaalicoon   Ruimtevaart

Dit is een lijst met rampen die gebeurd zijn met ruimtevaartuigen.

Dodelijke ongevallen[bewerken]

Tijdens de vlucht[bewerken]

  • Het eerste dodelijk slachtoffer was de Russische kosmonaut Vladimir Komarov op 24 april 1967. Na de problematische vlucht met de eerste Sojoez openden tijdens de landing de parachutes zich niet en sloeg de capsule te pletter op de grond waardoor hij in stukken werd geslagen.
  • De Amerikaanse luchtmachtpiloot Michael J. Adams kwam op 15 november 1967 om het leven toen X-15 vlucht 191 bij terugkomst in de aardatmosfeer in een spin raakte en daar niet meer uitkwam. Op een hoogte van ongeveer 20 km kon het toestel de extreme acceleratie niet meer aan en brak het in stukken.
  • Op 30 juni 1971 kwam de volledige bemanning van de Russische Sojoez 11 om het leven na het loskoppelen van het ruimtestation, toen door een lekkend ventiel alle lucht uit de afdaalcapsule wegstroomde. De capsule landde normaal maar na de landing bleek de bemanning dood.
  • Op 28 januari 1986 ontplofte 73 seconden na de lancering de spaceshuttle Challenger. Hierbij kwam de volledige zevenkoppige bemanning om het leven. Analyse achteraf toonde aan dat een verkeerd type afsluitring, in combinatie met het gebruik van cryogene brandstoffen, hiervan de oorzaak was.
  • De spaceshuttle Columbia ging verloren op 1 februari 2003 bij het terugkeren van een twee weken durende missie. Een beschadiging aan het hitteschild zorgde ervoor dat shuttle in stukken brak en alle zeven bemanningsleden het leven lieten.

Op de grond[bewerken]

Onbemande vluchten[bewerken]

Naast de rampen met bemande ruimtevaartuigen, zijn er talloze onbemande ruimtevaartuigen gesneuveld. Zo zijn er tientallen ruimtesondes neergestort op andere planeten en de maan omdat remmechanismen niet bleken te werken. Meerdere ruimtesondes en kunstmanen zijn spoorloos verdwenen nadat de communicatie het af liet weten. Verder hebben slordig bevestigde afsluitringen en vergeten onderdelen menig ruimtevaartuig laten ontploffen, vaak al voordat ze de dampkring hadden verlaten.