Lijst van parken en reservaten in Frankrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
National Parken in Frankrijk

Parken en reservaten in Frankrijk. Zie ook Natuur in Frankrijk.

Nationale parken[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van nationale parken in Frankrijk voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nationale parken in Frankrijk worden beheerd en onderhouden door Parcs Nationaux de France. Elk nationaal park heeft een toeristisch bureau, het Maison du Parc.

Regionale natuurparken[bewerken]

In het kader van duurzame ontwikkeling kunnen Regio's op hun territorium een natuurpark creëren indien er een fragiel evenwicht en een rijk maar bedreigd natuurpatrimonium aanwezig is. Nu is het zo dat in praktijk de staat grote privileges geniet.

De procedure[bewerken]

Eerst geeft de regio een gemotiveerd advies, vervolgens vindt er een publieke enquête plaats onder de departementen, communes en verenigde communes. Tot slot wordt het hele dossier overgemaakt aan de minister van milieu die de klassering van het gebied gebiedt per decreet. De omgekeerde weg is ook mogelijk, dan spreken we over declassering.

Juridisch regime[bewerken]

Enerzijds blijft het algemene recht van toepassing op de regionale natuurparken. Anderzijds krijgt het park bepaalde voorrechten die zijn vastgelegd in haar reglement (chartre). Dit document is heel belangrijk want het wordt zelfs bij het hiervoor genoemde decreet van klassering gevoegd. Ook is het zo dat bepaalde urbanisatiedocumenten van de Communes in overeenstemming moeten zijn moet dit reglement. Hierbij denken we aan SCOT (schéma de cohérence territoriale) en PLU (plan local d'urbanisme). Nochtans heeft het reglement, noch normatieve waarde noch de waarde van deze urbanisatiedocumenten. Het reglement bestaat uit een rapport dat de doelstellingen en fundamentele principes bevat, een plan dat de verschillende zones aangeeft en de bijlagen.

Juridisch statuut[bewerken]

Statuut van 'syndicat mixte', met als voornaamste bevoegdheid het geven van advies.

Zie ook:

Externe links[bewerken]