Ridderorden in Roemenië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Roemenië heeft als vorstendom onder Ottomaanse opperheerschappij, als koninkrijk, als volksrepubliek en sinds 1990 als republiek een decoratiestelsel met ridderorden gekend. In de periode van de communistische dictatuur werden de oude koninklijke orden afgeschaft en vervangen door typisch socialistische orden. Na 1990 keerden twee van de oude Roemeense orden, in aangepaste vorm, weer terug.

De verbannen koning van Roemenië, Michaël is steeds zijn ridderorden blijven verlenen.

Ridderorde van het vorstendom[bewerken]

Ridderorde van het Koninkrijk[bewerken]

Kruis van Commandeur of Grootofficier

De orden van de Socialistische Republiek[bewerken]

Sterren Ie en IIIe Klasse.

De ridderorden van de Republiek Roemenië[bewerken]

Modern kruis

De nieuwe, democratische, republiek herstelde een aantal orden van het koninkrijk. Een paar orden van de communistische periode bleven ook bestaan en er werden nieuwe ridderorden gesticht. In 1998 werd besloten dat er een uitgebreid decoratiestelsel zou komen.

De vooroorlogse decoratie voor parlementariërs, het Ereteken van de Roemeense Adelaar, werd ook in ere hersteld. Het in wetten en regels vastleggen van al deze orden heeft een aantal jaren in beslag genomen. De vormgeving van de orden sloot in veel gevallen aan bij de vooroorlogse versierselen maar de kroon werd vervangen door een lauwerkrans.

De Roemeense Orde van Culturele Verdienste, "Ordinul "Meritul Cultural", heeft negen kruisen in drie klassen aan evenzovele linten. Men kan het de categorieën van de orde noemen.

Literatuur[bewerken]

  • Roemeense decoratiesystemen door de eeuwen op [1]

Externe link[bewerken]