Ridderorden in Brazilië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een lijst van ridderorden van Brazilië.

Werk in uitvoering[bewerken | brontekst bewerken]

Brazilië heeft als Portugese kolonie, als keizerrijk en na 1891 als republiek diverse ridderorden en Orden van Verdienste gekend. Hieronder de volgorde waarin zij in Brazilië werden ingesteld of ingelijfd en de oorsprong van de Orde:

Brazilië van 1550 tot 1889[bewerken | brontekst bewerken]

Brazilië als Portugese kolonie[bewerken | brontekst bewerken]

In Brazilië werden geen Orden ingesteld maar velen droegen de Portugese Ridderorden zoals

Op 29 november 1807 trok Napoleons leger Lissabon binnen. Twee dagen voor deze invasie waren 40 schepen, met de Portugese prins Johan VI (Portugees:"Dom João VI"), en zijn 15.000 man personeel aan boord, al vertrokken naar het voor de Fransen onbereikbare Brazilië.In Rio de Janeiro stichtte hij

Keizerrijk Brazilië[bewerken | brontekst bewerken]

Pas in 1821 keerden de Portugese Koning en zijn hof terug naar Lissabon. Prins Peter van Portugal bleef na het vertrek van zijn vader achter en riep in Rio de Janeiro op 7 september 1822 de onafhankelijkheid van Brazilië uit. Peter I (Portugees:"Dom Pedro I") werd Keizer van Brazilië.

Drie oude Portugese "militaire Orden" werden in 1843 tot Braziliaanse Orden verklaard:

Ook de Portugese

werd in Brazilië ingelijfd.

Republiek Brazilië[bewerken | brontekst bewerken]

De "Oude" Republiek; Orden van de Verenigde Staten van Brazilië, 1889-1930[bewerken | brontekst bewerken]

generaal Deodoro da Fonseca nam in 1889 de macht over en riep zichzelf uit tot president. Een aantal van de oude Braziliaanse orden werden op 22 maart 1890 afgeschaft. Gebleven zijn

en nieuw was de

De Braziliaanse revolutie werd in een grondwet van 24 februari 1891 vastgelegd.In deze grondwet werden de twee Orden en de pas 9 maanden oude Orde van Columbus weer afgeschaft. Op het dragen van de oude Orden en het voeren van de daarbij behorende titels stond nu een zware straf.

Orden van de dictatuur van de Nieuwe Staat 1930-1945[bewerken | brontekst bewerken]

Brazilië werd geregeerd door Getúlio Dorneles Vargas.

  • De Orde van het Zuiderkruis (in 1932 opnieuw ingesteld maar het motief en de naam van de Orde veranderden zozeer dat men ook van een nieuwe Orde spreekt)

Orden van de Tweede Democratische Periode, 1946-1964[bewerken | brontekst bewerken]

Na verkiezingen wordt in 1946 een nieuwe grondwet aangenomen. President Getúlio Vargas wordt in 1950 nog één keer herkozen. In 1955 wordt Juscelino Kubitschek president van Brazilië

Orden van de Militaire Dictatuur, 1964-1984[bewerken | brontekst bewerken]

Bang voor de opkomst van het communisme volgt in 1964 een tweede militaire coup. Dit keer nemen de militairen zelf de macht. Het zou tot 1984 duren voordat de democratie terugkwam.

Orden van de Derde Democratische Periode, de "Redemocratização", 1984-heden[bewerken | brontekst bewerken]

De Huisorden de Braziliaanse tak van het Huis Braganza[bewerken | brontekst bewerken]

Na de troonsafstand van de laatste Braziliaanse Keizer in 1889 hebben de chefs van het Huis Orléans-Braganza, troonpretendenten van Brazilië deze Orden als Huisorden verleend:

Z.K.H. Prins en Heer (Prince Senhor) Dom Luiz Gastão Maria José Pio de Orléans e Bragança, Prins en Hoofd van het Keizerlijk Huis van Brazilië, Prince van Orléans-Braganza noemt zich Grootmeester van de Orden van Pedro I, het Zuiderkruis, de Roos en de Militaire Keizerlijke Orden van Christus,Sint-Bento van Aviz en Sint-Jacob van het Zwaard.

Over het grootmeesterschap over deze Orden wordt in de familie betwist.
De volgorde is ontleend aan de Almanach de Gotha en het "Rapport de la Commission Internationale d’Etudes des Ordres de Chevalerie".

Portugees: São Bento d'Aviz and São Thiago da Espada"

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]