Lijst van termen in het professioneel worstelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
13-09-2017

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. U kunt hier de beoordelingslijst bekijken.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden. (/)

Professioneel worstelen kent een groot aantal eigen termen en veel jargon. Vele hiervan stammen uit de beginjaren van het professioneel worstelen ten tijde van de carnavals en circussen. Vaak gebruikten worstelaars deze termen in het bijzijn van fans om daarmee de van tevoren bedachte handelingen en beraamde uitkomsten in deze amusementstak te verhullen. De laatste jaren zijn deze termen wijdverbreid geraakt door de gesprekken over worstelen op internet.

  A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z  

A[bewerken]

A-Show[bewerken]

Een worstelevenement dat veel publiek trekt. Dit verwijst meestal naar de belangrijkste shows, zoals de WWF/WWE (Raw), TNA (iMPACT!) en het opgeheven WCW (Nitro) .

A-Team[bewerken]

De supersterren van een worstelpromotie die deelnemen aan een bepaald evenement. De tweede rangssterren worden het B-Team genoemd, en zo verder. Meestal zal het B-Team op dezelfde avond op een andere locatie vechten als de worstelaars van het A-Team, alhoewel een promotie soms een evenement B-team-worstelaars zal organiseren om een nieuwe markt te testen (deze term moet niet verward worden met de televisieserie met dezelfde naam).

Abortion[bewerken]

Het plotseling stopzetten van een feud of een gimmick, meestal zonder verklaring. Meestal komt dit door gebrek aan belangstelling van de fans, als een angle slecht is uitgevoerd of wanneer de fans het verhaal moreel twijfelachtig vinden. zoals bijvoorbeeld gebeurde toen de WWE de storyline van Muhammad Hassans stopzette na The Great American Bash 2005 terwijl hij net de belangrijkste kandidaat voor het World Heavyweight Championship was geworden. Dit is een oudere term die tegenwoordig niet meer gebruikt wordt vanwege de controverse hieromtrent.

André shot[bewerken]

Een filmtechniek die gebruikt wordt om de lengte van een worstelaar te benadrukken of te overdrijven, bijvoorbeeld door hem van onder af te filmen of door hem in beeld te brengen tijdens een interactie met iemand van gemiddelde of onder gemiddelde lengte. Vaak is ook gebruikgemaakt van scheidsrechters die korter waren dan de gemiddelde volwassen man, om zo de lengte van de worstelaars in de match te benadrukken. De techniek is vernoemd naar André the Giant, die vaak op een telefoonboek stond tijdens studio-interviews om zijn lengte te overdrijven.

Agent of Road agent[bewerken]

Managementmedewerker, vaak een voormalig worstelaar, die worstelaars helpt hun matches te selecteren en instructies van bookers doorgeeft. Hij handelt vaak als de schakel tussen worstelaars en het hogere management.

Angle[bewerken]

Een fictieve verhaallijn.

Apter mag[bewerken]

Een verouderd type professioneelworsteltijdschrift dat zich aan de kayfabe houdt. Verwijst vaak naar tijdschriften die op een bepaald moment verbonden waren met journalist Bill Apter; een bekend voorbeeld is Pro Wrestling Illustrated. Ironisch genoeg is Apter nu betrokken bij een tijdschrift dat het tegenovergestelde is van een "Apter mag", een "dirtsheet".

The Attitude Era[bewerken]

Refereert aan de tijdsperiode tussen 1997-2001 toen het familie-georiënteerde World Wrestling Federation-product groffer en explicieter werd met meer seksualiteit. De verandering vond plaats als antwoord op de vermindering in kijkers dankzij de cartoonachtige karakters en storylines gecombineerd met grote competitie van World Championship Wrestling en Extreme Championship Wrestling. Sommige van de WWE's belangrijkste draws, zoals Stone Cold Steve Austin en The Rock, floreerden gedurende deze periode. Er is discussie wanneer de Attitude Era echt begon, maar velen zijn het erover eens dat de dubbele turn aan het einde van een match tussen Steve Austin en Bret Hart tijdens WrestleMania 13, in de lente van 1997 het begin was. Anderen geloven dat de invasie door ECW in datzelfde jaar het echte begin was. Het is algemeen geaccepteerd dat dit tijdperk eindigde in de lente van 2001 toen Vince McMahon WCW overnam en zo zijn laatste relevante concurrent ophief.

B[bewerken]

B-Show[bewerken]

Een worstelshow waar het midden en lagere segment van een worstelpromotie wordt getoond. (Velocity, Heat, Xplosion.)

B-Team[bewerken]

Groep worstelaars op een B-show.

Babyface[bewerken]

Een 'goede' worstelaar (vergelijk "tweener" en "heel").

Backyard wrestling[bewerken]

Het worstelen als hobby in plaats van een baan, meestal maar niet altijd zonder training, meestal door tieners.

Bait and switch[bewerken]

Wanneer een promotie het publiek doet denken dat er iets gaat gebeuren maar dan iets anders doet.

Batman match[bewerken]

Alternatieve term voor een slecht uitgevoerde match, waarbij blown spots en showing light voorkomen. Deze term vindt zijn naam uit de 1966-1968 tv-serie, waarbij bizarre en komische vechtscènes te zien waren.

Beat down[bewerken]

Wanneer een worstelaar totaal in elkaar geslagen wordt, meestal door een groep worstelaars.

Bizzaro World[bewerken]

Gebruikt door Jerry "The King" Lawler wanneer in een bepaalde stad de fans juichen voor een heel, en boe roepen voor een face, of totaal geen reactie geven. Lawler gebruikt deze term ook voor Canada om dezelfde redenen.

Blade[bewerken]

Een scherp object voor "blading".

Blading[bewerken]

Wanneer een persoon zichzelf of een ander snijdt om te bloeden, meestal in het voorhoofd. De blade is meestal verpakt in tape in een van de handen of anders verstopt ergens in de tights. (Vergelijk "juicing".)

Blind[bewerken]

Wanneer een scheidsrechter zijn rug naar de andere kant heeft gekeerd terwijl de worstelaar probeert vals te spelen. Meestal doen Heels dit om voordeel in de match te krijgen.

Blow off[bewerken]

De laatste match in een feud, meestal tijdens een pay-per-viewevenement of op kabeltelevisie. Terwijl de betrokken worstelaars meestal verdergaan met nieuwe feuds is dit soms de laatste match in een bepaalde promotie voor een of meer van de worstelaars.

Blow Up[bewerken]

Wanneer een worstelaar totaal uitgeput is en geen energie meer overheeft, of omdat ze een laag uithoudingsvermogen hadden of omdat er te veel uitputtende moves vroeg in de match zijn uitgevoerd zodat hij extreem moe is.

Blown spot[bewerken]

Een beweging in een wedstrijd die niet gaat zoals gepland. Zie ook "botched spot".

Bonzo gonzo[bewerken]

Een punt in een tag team match wanneer iedereen tegelijk in de ring is en de scheidsrechter de controle kwijt is.

Booker[bewerken]

De persoon die de wedstrijden bedenkt en de angles schrijft; door de WWE het "Creative Team genoemd.

Booking[bewerken]

Wat een booker doet.

Botch[bewerken]

Een geplande beweging die misgaat (zoals Brock Lesnars "shooting star press" op Wrestlemania 19, waarbij hij op zijn hoofd landde).

Boys[bewerken]

Zo noemen de worstelaars elkaar (als in "the boys in the back").

Broadway[bewerken]

Wanneer twee worstelaars eindigen in een gelijkspel na een tijdslimietmatch (zoals Ric Flair vs. Ricky Steamboat in NWA of Sabu vs. Terry Funk vs. Shane Douglas in ECW of CM Punk vs. Samoa Joe in ROH).

Bull[bewerken]

Oudere term voor een worstelpromotor.

Bump[bewerken]

Wanneer de worstelaar, scheidsrechter, valet/diva of een ander de mat of de grond raakt (zoals in "take a bump" of "sick bump").

Burial/Bury[bewerken]

Wanneer een promotor of booker ervoor zorgt dat een worstelaar populariteit verliest door hem te laten verliezen op een slechte manier (squash) en/of door hem te laten deelnemen in onvermakelijke en denigrerende storylines (vergelijk "push").

Busted open[bewerken]

Een term dat een worstelaar aan het bloeden is (vergelijk juicing).

C[bewerken]

Call[bewerken]

Wanneer de ene worstelaar de andere instrueert over wat er gaat gebeuren in een match.

Canned heat[bewerken]

Wanneer gejuich of boegeroep in de arena via het geluidssysteem worden uitgezonden of wanneer ze toegevoegd worden in de postproductie van de tv-show (zoals WWE SmackDown!, die opgenomen wordt op dinsdag en uitgezonden wordt op donderdag of de "Goldberg" juich). Dit staat ook bekend als "sweetening the crowd".

Card[bewerken]

De line-up van matches die uitgevoerd worden op een bepaalde locatie op een bepaald moment.

Carry[bewerken]

Wanneer een van de worstelaars het meeste werk doet (selling moves, calling spots) om een match het kijken waard te maken.

Catchphrase[bewerken]

Een zin of uitdrukking die vaak herhaald wordt in promo's en interviews om de reactie van het publiek uit te lokken.

Championship[bewerken]

In kayfabe, de erkenning van een worstelaar als de beste op dat moment in een promotie of divisie in de vorm van een kampioensriem. Buiten kayfabe, worden kampioenschappen gewonnen door de worstelaar waarvan de bookers geloven dat dit de grootste fan interesse in de vorm van aanwezigheid en televisie kijkers kan zijn.

Cheap heat[bewerken]

Wanneer een worstelaar (vaak een heel) een negatieve publieksreacties uitlokt door het publiek te beledigen (bijvoorbeeld de stad beledigen of het lokale sportteam) of door het nieuws te gebruiken als deel van de promo. Bijvoorbeeld Simon Dean tijdens No Mercy (2005). (Vergelijk "cheap pop".)

Cheap pop[bewerken]

Wanneer een worstelaar (vaak een face) positieve publieksreacties uitlokt door het publiek te paaien (bijvoorbeeld, de naam van de stad te noemen of ze te complimenteren met het lokale sportteam) (vergelijk "cheap heat"). Mick Foley krijgt bijvoorbeeld altijd een cheap pop door de stad bij zijn naam te noemen.

Cheap shot of Low blow[bewerken]

Wanneer een worstelaar zijn tegenstander onder de gordel of met een object raakt om in het voordeel te komen.

Circus[bewerken]

Negatieve referentie naar een promoties buitensporige gebruik van het cartoon-type gimmicks. Vaak gebruikt in referentie met de World Wrestling Federation gedurende jaren 80 en begin jaren 90, dankzij gimmicks zoals clowns, animal mascots en wrestlers adopting animal-like characteristics).

Clean finish[bewerken]

Wanneer een match eindigt zonder vals spelen of mening van buitenaf (vergelijk "screwjob").

Clean house[bewerken]

Wanneer een worstelaar iedereen in de ring elimineert, bij een Battle Royal bijvoorbeeld.

Closet champion[bewerken]

Een huidige titelhouder (meestal een heel) die onder gevechten met de belangrijkste competitie uit probeert te komen, vals speelt om te winnen (meestal dankzij menging van het manager) en wanneer hij gedwongen wordt om met goede tegenstanders te vechten – zich met opzet laat diskwalificeren (omdat titels meestal niet van houder veranderen bij diskwalificatie) om de titel te behouden.

Clothes line[bewerken]

Waslijn. Een worstelaar rent met gestrekte arm tegen de tegenstander aan met de bedoeling deze tegen de mat te slaan.

Color[bewerken]

Een term gebruikt door worstelaars en promotors om het gebruik van bloed te bediscussiëren in een match, zoals "getting good color" meestal eindigt in Crimson Mask.

Color commentator[bewerken]

De commentator die interesse en vermaak toevoegt aan de wedstrijd. Hij is vaak bevoordeeld ten opzichte van de heel.

Clusterfuck of Cluster[bewerken]

Een groot gevecht in het midden van de ring met een groot aantal worstelaars. Meestal gebruikt om een match of een show te eindigen.

Crash TV[bewerken]

Een stijl van booking gekarakteriseerd door korte matches en promo's. Het is zo genoemd vanwege de grote hoeveelheid tv die in een show is gepropt. Populair gemaakt door Vince Russo.

Crimson mask[bewerken]

Een gezicht dat bedekt is met bloed (zie ook "Muta scale").

Curtain jerker[bewerken]

De eerste wedstrijd op de card, of een worstelaar die vaak in de eerste match van de card worstelt.

D[bewerken]

Dark match[bewerken]

Een niet uitgezonden match bij een uitgezonden show (vergelijk "house show"). Meestal is een dark match, een match die dient als opwarmer voor het aanwezige publiek alsook om nieuw talent uit te testen (vaak lokale mensen). Als een dark match plaatsvindt na de show, is dit meestal een main event match om meer kaartjes te verkopen of om het publiek blij naar huis te sturen.

Dead weight[bewerken]

Wanneer een worstelaar niet meer meewerkt midden in een beweging. Dit kan met opzet gedaan worden, of om de worstelaar zwak te laten lijken of om hem voor schut te zetten, of onbewust omdat de "dead weight" worstelaar onbekend is met de medewerking die nodig is om een specifieke worstelbeweging uit te voeren (of gewoon niet oplet). Een voorbeeld van dead weight zonder opzet is Hulk Hogans "body slam" op Zeus tijdens de Survivor Series (1989). Hogan moest volledig op zijn eigen kracht afgaan om Zeus op te tillen, omdat de relatief ongetrainde Tommy 'Tiny' Lister niet wist hoe hij Hogan moest helpen om hem op te tillen. (Zie Sandbag.)

The Deal[bewerken]

Andere naam voor kampioensriem.

Dirtsheet[bewerken]

Een nieuwsbrief, tijdschrift of website dat worstelen als voorbedacht vermaakt portretteert, in tegenstelling tot het als een sport portretteren. Dirtsheets bieden vaak backstage informatie en roddel over worstelaars en andere betrokken in de sport aan.

Diva[bewerken]

Een term die zijn origine vindt in de WWE. Meestal synoniem met valet, maar het kan ook refereren aan een vrouw die betrokken is in het worstelen. (Zie ook Superstar).

Do business[bewerken]

Wanneer twee worstelaars samenwerken om een match of een angle in de populariteit te krijgen. Ook als een worstelaar verliest of een angle doet zonder dat dit hem of haar helpt.

Doing business on the way out[bewerken]

Verliezen voor je de promotie verlaat.

Double-clutch[bewerken]

Twijfelen voor je van de bovenste rope springt, resulterend in korte airtime en hoogte.

Double juice[bewerken]

Wanneer twee worstelaars bladen tijdens een bepaalde match. Kan uitgebreid worden tot "triple juice", "quadruple juice".

Double turn[bewerken]

De zeldzame gelegenheid waarbij zowel de heel als de face van rol wisselen tijdens een angle of match. Het beste voorbeeld hiervan is de Bret Hart/Steve Austin match tijdens WrestleMania 13.

Draw[bewerken]

Een show die de aandacht van het publiek trekt.

Drawing Power[bewerken]

Bekendstaan bij de fans als een ster waar fans voor betalen om hem te kunnen zien.

Dropping the strap[bewerken]

Wanneer een titelhouder ermee instemt om gebookt te worden om de titel te verliezen aan een van de kanshebbers.

Dud[bewerken]

Een slechte, saaie of anderszins oninteressante match. Kan ook een match met moreel twijfelachtige elementen zijn.

Dusty finish[bewerken]

Een einde waarin een vervangende scheidsrechter de beslissing in de match, meestal in het voordeel van de face, verandert. Verwijst naar Dusty Rhodes, die zulke eindes bookte in NWA en later in WCW.

E[bewerken]

Enforcer[bewerken]

Een worstelaar die een ander vergezelt naar de matches om als bodyguard te dienen. Deze term is vernoemd naar Arn Anderson wiens bijnaam de "The Enforcer" was.

Enmascarado[bewerken]

Spaanse term voor een gemaskerde worstelaar.

Extreme wrestling[bewerken]

Een stijl van worstelaar die vooral is gebaseerd op highspots en gebruik van wapens. Zie ook Hardcore wrestling.

F[bewerken]

Face[bewerken]

Kort voor "babyface". Een 'Goede' worstelaar.

False comeback[bewerken]

Wanneer het lijkt alsof de verliezende worstelaar toch gaat winnen, maar vervolgens weer gedomineerd wordt door de andere worstelaar.

False finish[bewerken]

Een moment waarin het publiek verwacht dat de wedstrijd tot een einde komt maar dit niet het geval is.

Fan cam[bewerken]

Een video van een worstelevenement opgenomen door iemand uit het publiek.

Fan Favorite[bewerken]

Alternatieve naam voor Face, meestal gebruikt in tijdschriften zoals PWI.

Feud[bewerken]

Een strijd tussen twee of meer worstelaars of stables, vaak met behulp van wedstrijden, promos en angles. Een feud duurt meestal meerdere maanden.

Fighting Spirit[bewerken]

Wanneer een worstelaar zijn wil om te winnen tentoonspreidt tegen de verwachtingen in. Komt van puroresu.

Finish[bewerken]

Het geplande einde van een wedstrijd.

Finisher[bewerken]

De beweging waar een worstelaar om bekend staat en waarmee deze meestal een wedstrijd wint.

Five Moves of Doom[bewerken]

Een specifieke combinatie van bewegingen die een worstelaar gebruikt in iedere wedstrijd, vaak leidend naar een pin. Bijvoorbeeld John Cena heeft de gewoonte om dezelfde bewegingen in dezelfde volgorde te gebruiken in iedere wedstrijd.

Five Star Bump[bewerken]

Wanneer een worstelaar een imposante bump neemt.

***** (Five Star) Match[bewerken]

Een perfecte wedstrijd. Niet alleen een van de beste wedstrijden van het jaar, maar ook een van de beste wedstrijden aller tijden.

Flair Flip[bewerken]

Een beweging gepopulariseerd door Ric Flair, waarbij een worstelaar ondersteboven wordt gegooid en vaak eindigt aan de andere kant van de ropes met zijn voeten op de rand van de ring. Een andere gebruiker hiervan is Shawn Michaels.

Flair Flop[bewerken]

Een gimmick van Ric Flair. Hij doet een paar passen naar achter en valt dan met zijn gezicht eerst en zijn benen naar achteren.

Flat back bump[bewerken]

Een bump waarbij de worstelaar vol op zijn rug landt met volle snelheid, verspreid over een zo groot mogelijk oppervlak.

Flub coverup[bewerken]

Wanneer een slecht uitgevoerde manoeuvre door het announceteam een variatie wordt genoemd.[bron?]

Fluff[bewerken]

Een beweging of klap waarbij het lijkt of klinkt alsof de tegenstander veel pijn heeft maar waarbij deze niets voelt.

Following[bewerken]

Een term gebruikt voor de fans van een bepaald persoon

Foreign Object[bewerken]

Een object dat illegaal is in de match, zoals een stoel, boksbeugel, of een vuilnisvat.

**** (Four Star) Match[bewerken]

Een enerverende en spannende wedstrijd , die vier van de vijf mogelijke sterren is gegeven. Kandidaat voor "Match of the Year".

Freebird rule[bewerken]

Onofficiële regel die toestaat dat twee leden van een stable met drie of meer leden een tag team-kampioenschap verdedigen.

Front office of Office[bewerken]

Het hoofdkwartier en staf die belast zijn met de administratieve zaken van een worstelpromotie.

G[bewerken]

Gaijin[bewerken]

Een Amerikaan, of een andere buitenlandse werknemer in een Japanse promotie. (Niet per se een worstelterm, het is het Japanse woord voor buitenlander.)

Garbage wrestling[bewerken]

"Hardcore" matches of worstelmatches met extreme bewegingen waar de worstelaars niets anders dan wapens of goed geplande bewegingen gebruiken om elkaar aan te vallen, ook buitengewone gimmick matches die geen duidelijke elementen van traditioneel worstelen hebben. Promoties hebben hun reputatie opgebouwd op dit soort matches, zoals XPW (Xtreme Pro Wrestling) en CZW (Combat Zone Wrestling). Het kan ook verwijzen naar betaalde vormen van backyard wrestling. De term is toegeschreven aan Giant Baba van All Japan Pro-Wrestling wanneer hij refereerde aan Atsushi Onita's FMW promotie (welke prikkeldraad en andere zulke gevaarlijke materialen gebruikte) als "garbage" maar het werd later gebruikt om andere matches te benoemen.

Gas[bewerken]

Steroïden (zie ook juice en roids). Het staat ook voor energie (zoals in out of gas, wanneer een worstelaar moe is en het moeilijk is om juist te vechten).

Gate[bewerken]

Hoeveelheid geld verdiend van ticketverkoop. Merchandise verkoop worden hier ook toegerekend.

Geek[bewerken]

Jezelf snijden.

Get the tights[bewerken]

De bovenkant van een tegenstanders broek of shorts pakken of de onderkant van een shirt om een pin te krijgen.

Gibrone[bewerken]

Een belediging gebruikt door de ene worstelaar naar een ander toe, vaak met connotaties naar white trash.

Gig[bewerken]

Een blade gebruikt door een worstelaar om zichzelf te snijden.

Gig mark[bewerken]

Een litteken van bladen.

Gimmick[bewerken]

Een unieke trek die de identiteit van een worstelaar verklaart of een reden die gebruikt wordt om vals te spelen, zoals William Regals gimmick om tegenstanders neer te slaan met zijn boksbeugels. Een gimmick kan ook staan voor de outfit van een worstelaar.

Gimmicked[bewerken]

Een object dat bewerkt is om gemakkelijk te breken.

Gimmick Table[bewerken]

Een plaats waar een meestal onafhankelijke worstelaar zijn merchandise verkoopt, meestal naar de plaats waar je eten en drinken kan kopen.

Gizzmo[bewerken]

Oude term voor gimmick.

Go home[bewerken]

Dit wordt gezegd door een commentator of een scheidsrechter. Het geeft aan dat de worstelaars de match kort daarna moeten beëindigen. Zie ook Take (it) home.

Go over[bewerken]

Iemand verslaan.

Goozle[bewerken]

De eenhandige wurggreep waarin een worstelaar zijn tegenstander neemt voor een "chokeslam".

Go through[bewerken]

Een gelijkspel door tijdslimiet.

Going bush[bewerken]

Van een grote promotie naar een regionale of onafhankelijke promotie gaan.

Going into business for himself[bewerken]

Wanneer een wedstrijd tegen wat besloten is voor de match of onderdeel ingaat, meestal om zijn eigen karakter te bevoordelen.

Gongus wrongus[bewerken]

Verwijst naar een miniem bel geluid na het einde van een match.

Good Hand[bewerken]

Een worstelaar waarmee andere worstelaars graag werken omdat hij totale controle over de match heeft, niet de weg kwijt raakt, niet te hard of te zacht werkt. Wordt ook "Steady Hand" genoemd.

Gorilla position[bewerken]

Het deel van het podium net achter de ingang. Genoemd naar belangrijke WWF werknemer Gorilla Monsoon en sindsdien toegepast op dit deel in de meeste VS promoties.

Green[bewerken]

Verwijst naar een worstelaar (vaak genoemd een green boy, green horn, of green as grass) die aan het begin van zijn carrière staat, met als resultaat dat hij vaak fouten maakt door zijn onervarenheid.

Gusher[bewerken]

Een diepe snee die erg bloed. Meestal veroorzaakt door een fout tijdens het bladen maar soms is het met opzet gedaan.

H[bewerken]

Ham-and-Egger[bewerken]

Een jobber. De term origineert uit de salarissen die aan ontwikkelingstalent worden betaald, deze zijn laag maar men kan nog steeds een simpele maaltijd betalen. De uitdrukking is vooral gebruikt door de legendarische manager en color commentator, Bobby Heenan.

Hardcore wrestling[bewerken]

Matches waarbij van wapens gebruik wordt gemaakt, zoals stoelen, kettingen, vuurballen, ladders en krikken, vaak gecombineerd met vechten over de hele arena, in tegenstelling tot het traditionele worstelen met grepen en technieken. Hiernaar wordt door sommigen ook verwezen met de term "garbage wrestling".

Hard way[bewerken]

Wanneer een beweging meer schade toedoet dan een werkelijke beweging.

Hard-way juicing[bewerken]

Bloeden dat niet door de persoon zelf is veroorzaakt (vergelijk "blading" en "juicing").

Heat[bewerken]

Een worstelaar krijgt een reactie van het publiek (zie ook "cheap heat", "canned heat").

Head drop[bewerken]

Een beweging die als het resultaat van een botch, zorgt dat de ontvanger op zijn hoofd valt, vaak resulterend in een echte hersenschudding of een andere blessure, zoals een gebroken nek. Ook, vooral in puroresu, kan de term refereren aan een bump die bedoeld is om het te doen lijken of de ontvanger op zijn of haar hoofd landde. In realiteit wordt de volledige kracht van de beweging door de bovenrug en schouders ontvangen, alhoewel dergelijke bewegingen alsnog een hoge mate van risico met zich meebrengen.

Heat vacuum[bewerken]

Een zin die gebruikt wordt voor werkers die niet in staat zijn om publieksreacties te krijgen, positief of negatief.

Heavy[bewerken]

Een worstelaar die moeilijk op te tillen is.

Heel[bewerken]

Een slechterik (zoals in "monster heel"; vergelijk "tweener" en "babyface").

Highspot[bewerken]

Een beweging van de bovenste rope of een serie van manoeuvres die opgevat wordt als gevaarlijk.

Hood[bewerken]

Het masker van een gemaskerde worstelaar.

Hooker[bewerken]

Een worstelaar met sterke mat-worstel mogelijkheden. Het woord wordt steeds minder gebruikt.

Hope spot[bewerken]

Wanneer een babyface is verslagen door een heel en een korte comeback lijkt te krijgen, alleen om nog meermaals door de heel te worden aangevallen. (Ook bekend als een comeback spot.)

Hoss[bewerken]

Een grote worstelaar die talent ontbeert en weinig werkt.

Hotshot[bewerken]

Wanneer een promotor of booker zich haast naar een feud, een hoogtepunt van een feud of een grote match op televisie bookt in plaats van op een PPV om een korte-termijn boost voor de promotie te krijgen. Slaan ook op angles en turns die zijn gedaan vanwege het shock effect en niet vanwege een deel van een doorgaande storyline.

Hot tag[bewerken]

In een tag team match, wanneer een face worstelaar een frisse partner tagt na enkele minuten van dominatie door zijn heel tegenstanders. Vaak gebeurt de hot tag na enkele eerdere verwijzingen hierna (waar de andere face de ring dreigt in te stappen om te worden tegengehouden door de scheidsrechter en waardoor de heels met illegale tactieken wegkomen).

House show[bewerken]

Een niet-uitgezonden show (vergelijk "dark match").

Hulking Up[bewerken]

Wanneer een worstelaar een comeback begint in een match door de moves van zijn tegenstander niet te stellen en terug vecht. Verwijst naar Hulk Hogan die dit in veel van zijn matches in Amerika deed.

I[bewerken]

Indy[bewerken]

Kort voor "independent promotion", onafhankelijke promotie, refereert aan een worstelgroep die te klein is om op nationaal niveau te strijden.

Indy pants[bewerken]

Glimmende, zwarte, losse broek. Vaak gedragen in de ring bij onafhankelijke promoties.

Interference[bewerken]

Een andere term voor "Run-In".

International Object[bewerken]

Een alternatieve term voor "foreign object." In het einde van de jaren 80 verbood Ted Turner op zijn nieuws-netwerken om het woord "foreign" te gebruiken en in plaats daarvan het woord "international". Worstelomroepers op TBS namen dit over en een foreign object wordt nog steeds af en toe grappend "international object" genoemd.

International Spot[bewerken]

De beweging aan het begin van de wedstrijd.

J[bewerken]

Job[bewerken]

Een gepland verlies (zie ook "jobbing", "jobber", "jabroni" en "job cleanly"; vergelijk "screwjob").

Jobber[bewerken]

Een worstelaar wiens belangrijkste functie is om te verliezen tegen beter-bekende worstelaars. Synoniemen hiervan zijn onder andere preliminary wrestler, enhancement talent, loser, jabroni, babaganoosh en ham-and-egger.

Jobber to the stars[bewerken]

Een midcard worstelaar die redelijk goed bekendstaat en overwinningen heeft over minder bekende worstelaars, maar vooral gebruikt wordt als jobber tegen hoger talent dan hijzelf, zoals Orlando Jordan.

Juice[bewerken]

Steroiden (zie ook gas en roids). Ook bloed (zie juicing).

Juicing[bewerken]

Bloeden (vaak maar niet altijd zelf veroorzaakt) (vergelijk "blading" en "hard-way juicing").

K[bewerken]

Kayfabe[bewerken]

Term gebruikt voor de illusie (en het hooghouden van de illusie) dat professioneel worstelen niet is gepland (dat het een authentiek atletische competitie is). Beweerd wordt dat de term een verbastering is van 'akefay', het woord voor nep in Pig Latin.

Kick out[bewerken]

Wanneer een worstelaar een pin breekt door de tegenstander omhoog te duwen of te schoppen, waardoor één of beide schouders vrijkomen van de mat, meestal net voor de scheidsrechter tot drie telt.

Kill[bewerken]

Verminderen of doen verdwijnen van heat. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar meestal wordt dit gedaan door een worstelaar te veel jobs te laten doen. Synoniem met bury.

L[bewerken]

Lead ass[bewerken]

Een worstelaar die vaak niet meewerkt in de ring; of het niet meewerken in de ring.

Legit[bewerken]

Alles dat "echt" is; bijvoorbeeld, een "legit" worstelaar heeft een achtergrond in echt vechten, een "legit" gebeurtenis heeft echt plaats gehad (buiten kayfabe), een "legit" gevecht is een waarbij worstelaars echt slaan. Vaak gebruikt als synoniem voor shoot.

Legit heat[bewerken]

Een levensecht conflict tussen worstelaars, zoals de vete tussen Matt Hardy en Edge.

Loose[bewerken]

Grepen aanbrengen met minder kracht dan normaal.

Lucha libre[bewerken]

Mexicaans professioneel worstelen. Het betekent "Vrij vechten" in het Spaans. Het wordt gebruikt om de Mexicaanse stijl van worstelen te beschrijven die bestaat uit veel high-flying acrobatische bewegingen.

Luchador[bewerken]

Een Mexicaans worstelaar, Luchadores is de juiste meervoudsvorm.

Lucha rat[bewerken]

Een fan die Mexicaanse-stijl worstelen prefereert boven de Amerikaanse-stijl.

M[bewerken]

Main eventer[bewerken]

Een worstelaar die in de race is voor de wereldtitel of in de Main Events wordt geplaatst zonder dat de titel ertoe doet of niet.

Manager[bewerken]

Een artiest die is toegeschreven om een worstelaar naar de ring te vergezellen en hem in interviews naar voren te doen komen. Vaak helpt hij een heel met valsspelen en het publiek op te zwepen. Nu minder populair dan vroeger.

Mark[bewerken]

Een fan die gelooft dat een deel of alles aan professioneel worstelen echt is (vergelijk "smark"). Ook een fan die een specifieke worstelaar(s), promotie of worstelstijl idoliseerd is volgens sommigen een mark (bijvoorbeeld "Hulk Hogan mark" of "TNA mark").

Marking out[bewerken]

Een moment van genieten van professioneel worstelen 'voor wat het is' zonder zijn geplande natuur te beseffen.

Marriage[bewerken]

Een feud die lang duurt tussen twee worstelaars, teams of persoonlijkheden.

Máscara[bewerken]

Een Mexicaanse gemaskerde worstelaar (van het Spaanse woord voor masker).

Mercy kill[bewerken]

Een beweging waarbij weinig of geen selling nodig is door de ontvanger. Meestal omdat de ontvanger niet kan sellen.

Mic work[bewerken]

De kunst van het spreken en promo's geven.

Midcarder[bewerken]

Een worstelaar die in het midden van een show worstelt, meestal gezien als hoog in ervarenheid maar laag in geld-draw.

Missed spot[bewerken]

Een beweging waarbij de timing niet goed is of dat te zien is dat het nep is. Bijvoorbeeld tijdens Backlash (2004) voerde Shelton Benjamin een "botched lariat uit van de bovenste rob", maar het publiek zag het niet.

Money mark[bewerken]

Iemand die geld in een promotie investeert of een promotie begint om populair te raken bij de professionele worstelaars. Een money mark is meestal belachelijk gemaakt door de worstelaars wanner hij of zij er niet bij is. Sommige money marks gebruiken hun geld om zichzelf in de show te doen komen met weinig of geen training. Pornographer en XPW promotor Rob Black werden door sommige worstelaars als "money mark" gezien.

Money match[bewerken]

Een non-titel match die zwaar is gepromoot die aan het eind van de show plaatsvindt. De belangrijkste reden dat fans naar het evenement komen of het bekijken. Voorbeeld: meeste Hulk Hogan matches waar hij niet voor de titel worstelt.

Money promo[bewerken]

Een promo die zo goed en betekenisvol is dat het genoeg is om de aantal verkopen van de PPV te doen stijgen.

Monster heel[bewerken]

Een slechterik die geportretteerd wordt als onklopbaar, meestal om een feud op te zetten met de belangrijkste face van de promotie.

Moondogs[bewerken]

Afgeknipte blauwe spijkerbroek met gerafelde einde, gedragen door het tag team van de Moondogs.

MotYC[bewerken]

Match of the Year Candidate.

Mouthpiece[bewerken]

Een manager die promos doet voor een worstelaar met weinig of geen mic skills.

Muta scale[bewerken]

De schaal die gebruikt wordt om de hoeveelheid bloed die een worstelaar in een match heeft verloren te meten, van 0.0 tot 1.0. Een Muta score van 0.0 correspondeert met geen bloedverlies, en een Muta score van 1.0 correspondeert met de hoeveelheid bloed verloren door The Great Muta tijdens een match in 1992 tegen Hiroshi Hase, waarin Muta aan de wat als algemeen de meest gruwelijke bladejob ooit deelnam.

N[bewerken]

No-sell[bewerken]

Geen reactie geven op een move van een tegenstander.

O[bewerken]

Opposition promotion[bewerken]

Een promotie die werd opgezet in een gebied van een gevestigde promotie met de bedoeling om die promotor te overtreffen. Opposition promotions gebruikten vaak tactieken die de kayfabe doorbraken om de competitie te verslaan. Ze waren vaak onsuccesvol en de tactieken zijn net als het territoriale systeem buiten gebruik geraakt, maar ze werden gebruikt door promoties zoals WCW en H2Pro Wrestling.

Over[bewerken]

Populair, geaccepteerd door de fans.

Over-book[bewerken]

Een finish booken die met behulp van een groot aantal worstelaars eindigt die niet in de match betrokken zijn. (Vergelijk met "clusterfuck".)

Over-sell[bewerken]

Te veel reactie op de beweging van een andere worstelaar tonen bijvoorbeeld The Rocks reactie op de "Stone Cold Stunner".

Outlaw rule[bewerken]

In een Four-way tag team match mag iedereen elkaar taggen, maar partners in hetzelfde team kunnen elkaar niet pinnen. Genoemd naar de New Age Outlaws, die elkaar ooit op een simpele manier pinden om de match te winnen.

P[bewerken]

Paper[bewerken]

Wanneer een groot aantal gratis tickets uit worden gedeeld om het publiek te vergroten voor publiciteit. Vaak gebruikt bij shows op televisie of televisieopnamen.

Parts Unknown[bewerken]

Indien het mysterieus moet blijven waar een worstelaar vandaan komt, wordt hij aangekondigd als komende uit Parts Unkwown. Dit kan ook in de naam van worstelaar(s) verborgen zitten. Bijvoorbeeld: The Dudley Family uit Dudleyville, waarbij de fictieve naam ook gebruikt wordt als plaats.

Paying dues[bewerken]

Het concept dat nieuwere of jongere worstelaars gestraft worden zowel binnen als buiten de ring (zie "job" en "rib").

Pearl Harbour[bewerken]

Een vlugge aanval, meestal voor de bel gaat voor de match officieel begint. Zo genoemd door de WWE commentator Gorilla Monsoon.

Phantom bump[bewerken]

Wanneer een worstelaar op een scheidsrechter op de grond valt ook al lijkt het of de beweging heel zacht werd uitgevoerd.

Pillmanized[bewerken]

Wanneer een worstelaar de enkel van een andere worstelaar "breekt" door hem tussen de zitting en de achterkant van een vouw-stoel te plaatsen en dan op de stoel te springen, een techniek die oorspronkelijk gebruikt werd door Stone Cold Steve Austin in een feud in 1996 met Brian Pillman. Ook gebruikt om te verwijzen naar dezelfde techniek gebruikt op de nek van een worstelaar, uitgevoerd door Kane op Shawn Michaels en later door Gene Snitsky op Kane, beiden in 2004.

Pillowstrikes[bewerken]

Schoppen en klappen die geen enkele impact lijken te hebben.

Plant[bewerken]

Een getrainde worstelaar die als een fan in het publiek zit zodat een worstelaar hem fysiek kan aanvallen om "heat" te krijg (let op dat af en toe een worstelaar echt een fan aanvalt (voorbeeld: Scott Steiner die in WCW een fan aanviel omdat hij afkrakend commentaar gaf. Edge die stopt met een beweging om ruzie te maken met een fan tijdens Taboo Tuesday (2004). Orlando Jordan een fan slaand vanwege een racistische opmerking tijdens een house show. Jon Heidenreich die fans naar de grond duwde om veel heel heat te krijgen voor zijn rivaliteit met The Undertaker).

Policeman[bewerken]

Een worstelaar – meestal een die voor meerdere jaren voor de promotie heeft gewerkt en loyaal is naar het management – die echt vecht met een niet-meewerkende tegenstander om een punt te maken. (voorbeeld. Hardcore Holly die René Duprée aanviel en blesseerde tijdens een house show omdat Dupree een huurauto onder Holly's naam had laten verongelukken.

Politician[bewerken]

Een worstelaar die goede contacten met het management aangaat in de hoop om backstage invloed op creatief vlak en in zaken beslissingen te krijgen. Gebruikt om onder andere Hulk Hogan, Shawn Michaels, Jeff Jarrett, en Triple H te beschrijven.

Pop[bewerken]

Een plotselinge publieksreactie.

Popcorn match[bewerken]

Een match waar het publiek niet om geeft, die geplaatst is in de card zodat fans hun stoel verlaten om merchandise of eten en drinken te kopen.

Potato[bewerken]

Een per ongeluk echte klap. Vaak uitgevoerd door worstelaars die dicht bij het publiek staan.

Preliminary Wrestler[bewerken]

Alternatieve naam voor talent in ontwikkeling of jobber gebruikt in tijdschriften zoals PWI.

Promo[bewerken]

Een promotie interview (als in "cutting a promo"). Omhelst vaak of een "in-ring interview" of (op televisie) een stukje om de feud verder te laten gaan.

Promotion[bewerken]

Een groep die professioneelworstelevenementen organiseert.

Pull-apart brawl[bewerken]

Een match die oorspronkelijk plaatsvond tussen twee of meer worstelaars maar uitloopt in een gevecht. Op dat moment komen andere face en heel worstelaars uit de lockerroom naar de ring gestormd, waarna een all-out brawl ontstaat. Deze matches eindigen meestal in een no contest of een dubbele diskwalificatie. Alternatief: Twee worstelaars zijn aan het vechten zonder rekening te houden met de regels en andere scheidsrechters komen in de ring om het op te breken.

Puroresu[bewerken]

Japans professioneel worstelen.

Push[bewerken]

Wanneer een worstelaar aan populariteit wint door gedwongen winst en positieve tentoonspreiding. Een push kan het gevolg zijn van een overwinning op een grote superstar, zoals Shelton Benjamins overwinning op Triple H in 2004 na de draft (vergelijk "bury").

Put over[bewerken]

Wanneer een worstelaar iemand toestaat om hem te pinnen of op andere manier te verslaan of hem een compliment te geven in een interview om te zorgen dat die persoon over raakt.

Psychology[bewerken]

Een verhaal vertellen door je te richten bij het vechten op een specifiek lichaamsdeel, een serie moves maken in een logische volgorde, het publiek op het juiste moment bespelen en veel te sellen. De lijm die het worstelen samenhoudt. De psychology van een match is in het kort het idee van de match, het kan simple zijn zoals ingaan op iemands slechte been of een move uitvoeren waarvan je weet dat daar de zwakte ligt, tot meer ingewikkelde ideeën toe, zoals iemand zijn geduld laten verliezen zodat ze niet zo slim worstelen als normaal. Psychology, wanneer het juist gebruikt wordt kan een goede match geweldig maken.

R[bewerken]

Rasslin[bewerken]

De stijl van de zuidelijke Verenigde Staten en de manier waarop het woord "wrestling" wordt uitgesproken. Mogelijk komt de term voort uit een telefoongesprek dat Ted Turner had met Vince McMahon nadat hij WCW in zijn bezit had gekregen: "Hey Vince, I'm in the rassin business."

Repackage[bewerken]

De totale verandering van de gimmick van een worstelaar; dit gaat verder dan een simpele face of heel turn. Gewoonlijk worden worstelaars voor een bepaalde periode van de televisie gehaald voordat ze een metamorfose ondergaan, zoals The Undertakers transformatie in de "American Badass" in 2000, of zijn terugkeer met de "Deadman"-gimmick in 2004. Op andere momenten ondergaan worstelaars een snelle gedaanteverwisseling, zoals John "Bradshaw" Layfield, die binnen een week van een bierdrinkende, stoer pratende Texaan veranderde in een arrogante New Yorkse miljonair. Meestal ondergaat een worstelaar een metamorfose omdat zijn huidige gimmick niet aanslaat. Soms ondergaat hij een transformatie waardoor hij voor het publiek een compleet ander persoon wordt; voorbeelden zijn Kane en, van recenter datum, Ekmo Fatu.

Rest hold[bewerken]

Een ontspannende greep die licht is aangebracht op een bepaald punt in een langere match, vaak tussen hoge momenten zodat energie gespaard kan worden. Soms worden worstelaars gevraagd om "rest holds" aan te brengen tijdens de reclame als het op televisie wordt uitgezonden.

Rib[bewerken]

Een practical joke voor een worstelaar.

Ribber[bewerken]

Iemand betrokken bij het professioneel worstelen die bekendstaat om zijn practical jokes. Marty Jannety, Owen Hart, John "Bradshaw" Layfield en Mick Foley staan hier het meest bekend om.

Richter Scale[bewerken]

Gebruikt door Gorilla Monsoon wanneer hij matches aankondigde. Zoals bij de Schaal van Richter gebruikt voor aardbevingen, wanneer een worstelaar werd gebodyslammed of op de mat viel, zodat de ring heen en weer schudde, zei Monsoon dat de kracht een "10.0 on the Richter Scale!" was of iets vergelijkbaars.

Ricky Morton[bewerken]

Een face in een tag team die sympathie krijgt omdat hij in elkaar wordt geslagen in de hoek van de heels en niet de mogelijkheid krijgt om een hot tag te maken. Genoemd naar de rol die Ricky Morton vaak speelde in de matches van de Rock and Roll Express. Over de worstelaar in deze rol wordt vaak gezegd dat hij "de Ricky Morton speelt".

Ring rat[bewerken]

Iemand met amoureuze gevoelens voor worstelaars; iemand die regelmatig worstelevenementen bijwoont om te flirten of seksuele affaires na te streven met worstelaars.

Ring rust[bewerken]

Wanneer een worstelaar een tijd niet heeft gevochten en dus meer kans heeft op blow spots, als het resultaat van een lange periode zonder worstelen.

Rocketbuster[bewerken]

Term die gebruikt wordt voor een wild gevecht. Verzonnen door Tazz (zie Slobberknocker).

Roids[bewerken]

Steroïden (zie ook gas en juice).

Rub[bewerken]

Wanneer een worstelaar een andere worstelaar goed laat lijken om hem in de aandacht van de fans te krijgen. Meestal een worstelaar met een hoge status die "een rub geeft" aan een opkomende worstelaar, vooral wanneer de worstelaar met de hogere status aan het einde van zijn carrière is. (Zie ook "Put over".)

Rube[bewerken]

Een term die een fan beschrijft die gelooft dat worstelen echt is.

Rudo[bewerken]

Een Mexicaans heel worstelaar.

Rulebreaker[bewerken]

Alternatieve naam voor heel vaak gebruikt in tijdschriften zoals PWI.

Run-in[bewerken]

Wanneer worstelaars die niet deelnemen aan een match zich ermee bemoeien.

Rushed finish[bewerken]

Een eerder dan gepland beëindigde match, meestal door een botch.

Russo swerve[bewerken]

Een plotselinge en drastische storyline-ontwikkeling die of belachelijk of zonder reden is. Vernoemd naar de worstelaar en schrijver over professioneel worstelen Vince Russo.

S[bewerken]

Sandbag[bewerken]

Niet mee willen werken met een throw.

Save[bewerken]

Wanneer een of meer worstelaars naar de ring komen om een vriend te helpen. Dit gebeurt vaak wanneer face-worstelaars een heel (of een groep heels) willen stoppen met het in elkaar slaan van een jobber of een minder bekende face-worstelaar; alhoewel heelworstelaars ook vaak saves gebruiken om titelgevechtverlies te voorkomen.

Scientific wrestling[bewerken]

Refereert aan worstelactie die gebaseerd is op amateur of Grieks-Romeinse worstelgrepen en manoeuvres.

Schmozz[bewerken]

Een match zonder einde, gemaakt om alle deelnemers geen heat te laten verliezen.

Screwjob[bewerken]

Een match met een controversieel of onbevredigend einde, vaak door valsspelen of bemoeienis van buiten af. Bekende voorbeelden waaronder Montreal Screwjob.

Sell[bewerken]

Een worstelmatch niet voorbedacht te laten lijken door op een aanval van een tegenstander te reageren op een manier die suggereert dat de techniek met volle kracht werd aangebracht en dat hij of zij veel pijn ervaart.

Seven Year Rule[bewerken]

De tijd die het duurt voordat een afgelopen angle, gimmick of verhaallijn opnieuw gebruikt kan worden voordat men zeurt over het hergebruik van verhaallijnen. Deze zin wordt toegeschreven aan de manager en promotor Jim Cornette.

Sheep[bewerken]

Wanneer worstelfans naar een specifieke website gaan om de worstelaar te lijmen in de hoop met ze te kunnen "praten". Vaak gedaan door vrouwen.

Shine[bewerken]

Het punt in het begin van de meeste matches waarin de face het voordeel krijgt over de heel. Deze periode in de match is bedoeld om het talent en mogelijkheden van de face te laten zien en eindigt meestal wanneer de heel valsspeelt of onsportieve tactieken de overhand laat nemen.

Shock TV[bewerken]

Gebruikmaken van riskante angles en controverse creëren in de hoop om meer kijkers te trekken.

Shoot[bewerken]

Een ongepland moment in een show, meestal iets "echt" (als in "shoot interview"; vergelijk "worked shoot").

Shooter[bewerken]

Een worstelaar met de achtergrond van echt vechten (origineel catch wrestling, nu meestal gemengde vechtsporten), of die anderszins de reputatie van een zware jongen heeft.

Shootfighting[bewerken]

Gemengde full-contactvechtsporttoernooien, dit in tegenstelling tot de meer geplande shows in het professioneel worstelen.

Showing light[bewerken]

Wanneer het duidelijk zichtbaar is dat er absoluut geen contact is met de tegenstander bij het uitvoeren van een aanval (zie ook "loose").

Showing your ass[bewerken]

Een ouderwetse term voor een heel die iets doet zodat het publiek een hekel aan hem krijgt of om een face in een beter daglicht te doen komen. Dit houdt in dat heels meer bumps nemen, moves over-sellen, bij de scheidsrechter klagen, doen alsof ze bang zijn etc. Deze term is waarschijnlijk gekomen door een populaire komische move uitgevoerd op heels in het begin van het professionele worstelen waarbij de face een sunset flip uitvoerde en per ongeluk de heelsbroek uittrok.

Sitcom writers of Soap opera writers[bewerken]

Term gebruikt om het ongenoegen over het WWE Creative Team te uiten over de slechte kwaliteit van de televisieshows. Dit komt voort uit de WWE's aanneempraktijken, waarin ze schrijvers met comedy of soap ervaring prefereren over schrijvers met worstel ervaring.

Skin The Cat[bewerken]

Een term gebruikt om te beschrijven wanneer een worstelaar over of door de ropes gaat naar de buitenkant van de ring maar zichzelf naar binnen weet te trekken zonder de grond aan te raken.

Slobberknocker[bewerken]

Term gebruikt om een wild gevecht te beschrijven. Populair gemaakt door Jim Ross.

Slop Match[bewerken]

Term gebruikt om een match te beschrijven - bijna altijd tussen vrouwelijke worstelaars - die plaats heeft in een zwembad met modder of een vergelijkbare substantie.

Smark[bewerken]

Een fan die weet dat professioneel worstel is gepland maar er toch van geniet (vergelijk mark).

Smart[bewerken]

Iemand die inside informatie over worstelen heeft.

Sock[bewerken]

Oude term voor een gemaskerde worstelaar.

Sports entertainment[bewerken]

Een term gebruikt door de WWE om zijn product te onderscheiden van traditioneel professioneel worstelen in een poging de belangstelling van een breder publiek aan te wakkeren. De term heeft betrekking op een mix van worstelen, geschreven storylines en concepten.

Sports Entertainment Finish[bewerken]

Een main event op televisie die eindigt met een run-in of een stable beatdown; het laatste shot voordat het programma eindigt is een worstelaar die poseert bij of wegloopt van een gevallen worstelaar, een gevallen worstelaar die bijkomt van een aanval, een worstelaar die zijn overwinning viert etc.

Spot[bewerken]

Een geplande beweging, als in "high spot".

Spotfest[bewerken]

Meerdere afwerkingsbewegingen van hoge snelheid op een rij, vaak gezien in matches met meerdere deelnemers.

Spot monkey[bewerken]

Een worstelaar die vooral indrukwekkende spots kan uitvoeren en niet veel anders.

Spud[bewerken]

Een match met veel aardappelen.

Squash[bewerken]

Een extreem eenzijdige wedstrijd.

Stable[bewerken]

Een groep samenzwerende worstelaars.

Stalling[bewerken]

Een heel tactiek waarbij alles wordt gedaan om wedstrijden te voorkomen.

Star ratings[bewerken]

Een schaal die gebruikt wordt door fans of critici om de kwaliteit van een worstelmatch te bepalen. Vaak gebruikt op samenvattingssites.

Staring at the ceiling[bewerken]

Een andere term voor gepind worden.

Stiff[bewerken]

Wanneer een worstelaar te veel kracht in hun aanvallen of manoeuvres legt tegen zijn tegenstander, per ongeluk of met opzet.

Stooge[bewerken]

Alhoewel dit af en toe betekent "iets iemand wat vertellen" refereert het meestal naar een heel worstelaar die gebookd is in een positie van onderlinge associatie met een andere heel, vaak als deel van een verhaallijn. Deze stooge zal zijn baas rotklusjes opknappen, zoals gesquashed worden in wedstrijden tegen een face (waarmee de heel een feud heeft) om een run-in op te zetten en een toekomstige match.

Strap[bewerken]

Andere naam voor het kampioensriem.

Stretching[bewerken]

Submission grepen aanleggen en grepen met volle kracht uitvoeren om onoplettende of niet-respectvolle worstelaars te disciplineren.

Strong style[bewerken]

Een Japanse professionele worstelstijl die is bedacht, maar toch doelt op een realistische performances. De stijl richt zich op risicovolle spots, stiff aanvallen en worked shoots.

Stroke[bewerken]

Backstage-invloed, vaak veroorzaakt door familieverbindingen.

Submission[bewerken]

Dit is een onderwerping, waarbij de andere worstelaar in een zodanige greep wordt gehouden/gezet dat de andere worstelaar vaak moet afkloppen/opgeven, waardoor de wedstrijd regelmatig gewonnen wordt.

Sunday wrestling (of Saturday wrestling)[bewerken]

Verwijst vaak naar bepaalde worstelshows die op lokale televisiestations worden uitgezonden in het weekend, voornamelijk tijdens de jaren 70, 80 en begin jaren 90. Deze shows bestonden voornamelijk uit squash matches om succesvolle worstelaars te pushen; promo's; en mededelingen voor toekomstige evenementen. Zie: WWF Superstars of Wrestling, WWF Wrestling Challenge, WCW Saturday Night, WCW WorldWide.

Superhuman comeback[bewerken]

Wanneer een worstelaar, meestal een face, no sells zijn tegenstanders aanval, meestal na een aantal minuten gedomineerd te zijn. Deze tactiek zet vaak het einde van een match op en een overwinning van de face worstelaar. Het meest geassocieerd met Hulk Hogan (wiens "Hulking Up" meestal aankondigde dat een match snel zou eindigen).

Superstar[bewerken]

Een WWF/WWE worstelaar. Toen de WWF zijn evenementen en televisieshows begon te promoten als sports entertainment, begonnen ze hun werknemers "superstars" (supersterren) te noemen in plaats van "worstelaars".

Swerve[bewerken]

Een verrassende plotwending.

T[bewerken]

Take Down[bewerken]

Wanneer een tegenstander wordt vastgenomen van de mat van een staande positie.

Tag team[bewerken]

Een paar van worstelaars dat samenwerkt in een tag team match (een match waarbij twee of meer teams van worstelaars tegen elkaar vechten).

Take home[bewerken]

Ook wel "Take it home," de laatste beweging van een match, of een instructie aan de worstelaar om de match te beëindigen.

Tap out[bewerken]

Toegeven aan een submissionbeweging door op de mat, of op het lichaam van de tegenstander te kloppen.

Taterin[bewerken]

Zo hard geslagen worden dat het voelt alsof iemand een aardappel naar je gooit.

Técnico[bewerken]

Een Mexicaans face-worstelaar.

Three Month Rule[bewerken]

Een term die de verwijdering uit de kayfabe van een oude angle of andere gebeurtenissen weergeeft, meestal nadat minstens drie maanden voorbij zijn gegaan zonder dat het op televisie genoemd is. Alles dat verwijderd is onder de "Three Month Rule" kan, hoe dan ook, weer teruggedraaid worden als deel van toekomstige storylines. De term wordt normaal gebruikt in referentie tot angles en evenementen die een directe of impliciete tegenstelling vormen tot de huidige verhaallijn, zoals een incorrecte claims door de announcer dat de worstelaar "nooit is verslagen" door zijn huidige tegenstander.

Tights[bewerken]

Worstelkleding. Traditioneel dragen worstelaars een vorm van tights (strakke broek), trunks (een korte strakke broek, of singlets; hoewel moderne worstelaars vaak minder traditionele kleding dragen naar de ring, zoals sport broek, jogging broek, of een spijkerbroek. Welke vorm de kleding ook heeft, meestal wordt er naar verwezen als tights.

Titantron[bewerken]

Het scherm direct boven het podiumdeel van de arena. Het wordt gebruikt om de binnenkomstvideo's van de worstelaars te laten zien, hoewel het ook gebruikt wordt om andere delen en promotiefilmpjes te laten zien. De originele tron, de TitanTron, werd geïntroduceerd als een deel van de WWE RAW-set en werd genoemd naar het toenmalige moederbedrijf van de WWF, Titan Sports; het achtervoegsel -tron werd toen gebruikt om het te onderscheiden van andere grote schermen die gebruikt werden in het worstelen, zoals het scherm dat gebruikt werd voor de originele SmackDown-set (de "OvalTron" genoemd vanwege zijn vorm) en het scherm dat gebruikt werd tijdens WCW Monday Nitro in het New Bloodtijdperk (de "NitroTron" genoemd).

Token offense[bewerken]

De betekenisloze belediging die een werknemer krijgt tijdens een squash.

Transition[bewerken]

De manier waarop twee worstelaars van A naar B gaan in een match. Een beweging die gebruikt wordt van spot tot spot.

Transitional champion[bewerken]

Traditioneel een korte periode met de titel om twee grote tijdperken te overbruggen. Een transitional champion biedt een link tussen de twee regeringsperiodes van twee gelijkende face of heel worstelaars. Het vaak genoemde voorbeeld hiervan is de The Iron Sheik maand lang regerend WWF kampioen die de Bob Backlund en Hulk Hogan tijdperken in het professionele worstelen overbrugde. Recentelijk en controversieel, staat de definitie voor een korte titelperiode die er meestal op doelt om de nieuwe kampioen sterker te doen lijken. Een goed voorbeeld hier van is toen Randy Orton het World Heavyweight Championship tegen Chris Benoit won tijdens Summerslam (2004) en het een maand later verloor tijdens Unforgiven (2004) aan Triple H.

Turn[bewerken]

Wanneer een worstelaar een nieuwe "gimmick" heeft ontwikkeld, meestal wisselend van face naar heel of vice versa.

Tweener[bewerken]

Een moreel twijfelachtige worstelaar, geen slechterik maar ook geen goed figuur (een inbetweener). Tweeners krijgen meestal een face of heel turn afhankelijk van de reactie van de fans (vergelijk met "babyface" en "heel"). Wordt ook gebruikt om worstelaars te beschrijven die gebruikmaken van tactieken die met heels geassocieerd worden (zoals valsspelen) maar toch toegejuicht worden door de fans ondanks of dankzij deze gewoonten; een goed voorbeeld hier van is de overleden Eddie Guerrero en meer recent Triple H, in zijn feud met zowel face John Cena als heel Edge tegelijk.

U[bewerken]

Undercard[bewerken]

Wedstrijden voor het main-event.

Underdog[bewerken]

Een worstelaar die geen of zeer weinig kans heeft om de wedstrijd te winnen.

Unification[bewerken]

Het combineren van twee kampioenschappen in een nieuwe titel of de samensmelting in de ene titel in de ander.

V[bewerken]

Valet[bewerken]

Iemand die een worstelaar naar de ring begeleidt en hem/haar helpt om aan populariteit te winnen op diverse vlakken, hetzij bij interviews of tijdens een wedstrijd.

Vignette[bewerken]

Een opgenomen video-onderdeel dat bedoeld is om een worstelaar zijn gimmick of karakter over te krijgen voor zijn of haar tv-debuut of om een karakter te introduceren. Kan in elke locatie plaatshebben.

Vince's Philosophy[bewerken]

Vince McMahons filosofie van het doen van live shows zoals RAW. Hij zegt dat niets fout kan gaan als het live is. Een voorbeeld is als een worstelaar struikelt, hij bedoelde om dat te doen.

Vocal Selling[bewerken]

Wanneer een worstelaar geluid maakt om duidelijk te maken dat hij pijn heeft. Een opvallende vocal seller is Ric Flair.

W[bewerken]

Walk-in[bewerken]

Wanneer een geblesseerde worstelaar een run-in doet. Ook een grappige term om de sloomheid van Kevin Nash bij het lopen naar de ring aan te duiden tijdens een run-in dankzij blessure of luiheid.

Work[bewerken]

Een vooruit bedachte gebeurtenis.

Worker[bewerken]

Een worstelaar, manager, valet/Diva, scheidsrechter, aankondiger of commentator.

Worked shoot[bewerken]

Een vooruit bedacht onderdeel dat plaats heeft in een show waarbij elementen van realiteit duidelijk worden. Ook een onderdeel dat veel fans geloven als of het echt is, maar het is het niet (sommigen geloven dat de Montreal Screwjob een worked shoot was). De storyline tussen Lita - Edge - Matt Hardy was een voorbeeld van een worked shoot.

Workrate[bewerken]

Het niveau van talent van een worstelaar of wanneer het door critici wordt gebruikt, de analyse van de actie in een match (bijvoorbeeld werkelijk worstelen tegenover al het andere (zoals rest holds, bemoeienis door management etc.)).

X[bewerken]

X-Pac heat[bewerken]

Wanneer een worstelaar negatieve reactie (boegeroep) ontvangt, niet omdat zijn karakter een heel is maar omdat de fans hem werkelijk niet mogen, of denken dat hij saai is en zou moeten stoppen met worstelen. Genoemd naar de publieks reactie op X-Pac aan het einde van zijn tweede WWE run.

X sign[bewerken]

Een gebaar gemaakt door de scheidsrechter (beide armen gekruist) wat een echte blessure aangeeft en dat medische ondersteuning vereist is. Hoe dan ook, steeds vaker wordt het X gebaar in een kayfabe context gebruikt en is de blessure niet echt.

Z[bewerken]

Zamboni[bewerken]

Een echte klap onder de gordel.

Externe link[bewerken]