Lijst van vlaggen gebaseerd op de Nederlandse vlag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vexillologisch symbool? Vlag van Nederland (ratio 2:3)
De Prinsenvlag, voormalige Nederlandse vlag, ook bekend als oranje-blanje-bleu

De vlag van Nederland bestaat uit drie gelijke horizontale banden, bestaande uit de kleuren vermiljoen, wit en kobalt, in de volksmond rood-wit-blauw. Voor deze vlag bestond er het oranje-blanje-bleu (oranje-wit-blauw) oftewel de Prinsenvlag. Er zijn verschillende (historische) vlaggen gebaseerd op de Nederlandse vlag.

Europa[bewerken]

Luxemburg (land)[bewerken]

Flag of Luxembourg.svg

De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.

Luxemburg (provincie)[bewerken]

Flag of the province of Luxembourg.svg

In België ligt een provincie met de naam Luxemburg. Dit gebied hoorde tot 1839 bij het andere gedeelte van Luxemburg (dat sinds 1890 een onafhankelijke staat is) en vormde hiermee een provincie van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het westelijke gedeelte ging na 1839 bij België horen en het oostelijke gedeelte bleef tot 1890 onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. In tegenstelling tot het blauw in de vlag van het land Luxemburg is het blauw in de vlag van de provincie Luxemburg donkerblauw. Net als de vlag van het land Luxemburg is de vlag van de provincie niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.

Frankrijk[bewerken]

Vlag van Frankrijk

De vlag van Frankrijk heeft vrijwel dezelfde kleuren als de Nederlandse vlag, alleen lopen de banen verticaal en zijn de kleuren in omgekeerde volgorde. Volgens Eve Devereux was de Franse vlag gebaseerd op die van Nederland al voordat Napoleon Nederland veroverde in 1810.[1]

Rusland[bewerken]

Vlag van Rusland

De vlag van Rusland heeft precies dezelfde kleuren als de Nederlandse alleen in een andere volgorde. Volgens één door moderne historici betwiste theorie heeft Peter de Grote, die Nederland bezocht omtrent scheepszaken, de vlag overgenomen en mee naar Rusland gebracht. Er zijn echter sterke aanwijzingen dat de vlag al werd gebruikt vóór het bezoek van Peter de Grote aan Nederland.

Andere Slavische staten[bewerken]

Hoe de kleuren ook in de Russische vlag zijn terechtgekomen, rood, wit en blauw worden sindsdien als de Pan-Slavische kleuren beschouwd. Ze zijn overgenomen in andere vlaggen van Slavische landen zoals voormalig Joegoslavië, de Servische Republiek, Tsjechië, Slowakije en vroeger ook Bulgarije.

Amerika[bewerken]

Nederlandse Antillen[bewerken]

Doordat de voormalige Nederlandse Antillen al eeuwenlang bij Nederland horen, was hun vlag beïnvloed door de Nederlandse. Vóór de 21e eeuw werd vaak gewoon de Nederlandse vlag gebruikt. De vlag van de Nederlandse Antillen had, voordat Aruba een aparte status kreeg, zes sterren, daarna vijf (één voor elk eiland).

Flag of Bonaire.svg Flag of Saba.svg Flag of Sint Eustatius.svg Flag of Sint Maarten.svg
Vlag van
Bonaire
Vlag van
Saba
Vlag van
Sint Eustatius
Vlag van
Sint Maarten

De vlaggen van de (meeste) eilanden zijn (gedeeltelijk) rood-wit-blauw of hebben een element die de band met Nederland afbeeldt. Dit geldt echter niet voor de vlag van Aruba en Curaçao.

New York City en omgeving[bewerken]

New York

New York en wijde omgeving was in de 17e eeuw een Nederlandse kolonie, Nieuw-Nederland genaamd. De vlaggen van onder andere New York City, The Bronx en van Albany zijn gebaseerd op de toenmalige Nederlandse vlag, de Prinsenvlag (Oranje, Blanje, Bleu).

VlagAlbany.png Flag of The Bronx.svg Flag of Brooklyn, New York.png
Vlag van Albany Vlag van The Bronx Vlag van Brooklyn

Het zegel op de New Yorkse vlag refereert ook aan de Nederlandse tijd: het jaartal op het zegel (1624) betreft het ontstaan van Nieuw-Amsterdam (thans New York) net zoals de matroos die staat voor kolonisatie, de bever die de WIC symboliseert en de molen die de Nederlandse overheersing weergeeft.

Ook de stad Albany, ten noorden van New York, gebruikt de kleuren van de Prinsenvlag. Op de plek waar Albany ligt stond vroeger een Nederlandse stad en Fort Oranje, er leven nog veel mensen van oorspronkelijk Nederlandse afkomst.

Het New Yorkse stadsdeel Brooklyn voert een vlag die niet is afgeleid van de Nederlandse driekleur, maar interessant is vanwege de oude Nederlandse spreuk "Een Draght Maekt Maght" die erop staat.

Met historische zin voerde de stad New York de kleuren oranje, wit en blauw in haar vlag in, ter onderscheiding met verticaal geplaatste banen en met haar wapen in het wit. Met grote plechtigheid werd die nieuwe vlag op 24 juni 1915 voor het eerst gehesen. Enkele duizenden schoolkinderen zongen daarbij een lied, waarvan het laatste couplet luidde:

Aanhalingsteken openen

Once again a flag is flying
O'er Manhattan, old and new,
And it tells the city's story
In the Orange, White and Blue.

Aanhalingsteken sluiten

Afrika[bewerken]

Zuid-Afrika[bewerken]

Vlag van Zuid-Afrika, 1928-1994
Vexillologisch symbool? FIAV variant.png Vlag van Zuid-Afrika (ratio 2:3)
South Africa Cape Town Castle Flags.jpg

Doordat Zuid-Afrika een lange tijd een Nederlandse kolonie is geweest, is een deel van de blanke bevolking van Nederlandse afkomst. Zij hebben daar een heel eigen geschiedenis meegemaakt en hebben daar een grote bijdrage geleverd aan de geschiedenis van Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika stichtten de Afrikaners zoals ze worden genoemd verschillende Boerenrepublieken deze werd gesteund door Nederland tegen het Britse imperialisme dat op gang kwam.

Flag of the Orange Free State.svg Flag of Transvaal.svg Flag of the Netherlands.svg Flag of the Netherlands.svg Flag of Transvaal.svg Flag of Nieuwe Republiek.svg Flag of Natalia Republic.svg
Vlag van
Oranje Vrijstaat
Vlag van
Transvaal
Vlag van
Republiek Lydenburg
Vlag van
Republiek Utrecht
Vlag van
Klein Vrystaat
Vlag van
Nieuwe Republiek
Vlag van
Republiek Natalia

In de voormalige Zuid-Afrikaanse vlag zitten drie Nederlandse elementen, de Prinsenvlag en de twee Nederlandse vlaggen verwerkt in de vlaggen van de Oranje Vrijstaat en de Transvaal. In de nieuwe huidige vlag van Zuid-Afrika werd ook de Zwarte bevolking vertegenwoordigd in de vlag, het Rood-Wit-Blauw staat voor de banden met zowel Nederland als Groot-Brittannië. De Prinsenvlag wordt nog regelmatig gebruikt als symbool voor de Nederlandse (en Afrikaanse) taal en de Afrikanerafkomst in Zuid-Afrika.

Oranje Vrijstaat[bewerken]

De Oranje Vrijstaat was een van de Boerenrepublieken, de vlag werd door koning Willem III ontworpen. Hij wordt ook wel de vierkleur genoemd, rood, wit, blauw en oranje.

Transvaal[bewerken]

De Transvaal of Zuid-Afrikaansche Republiek is de voorloper van het huidige Zuid-Afrika, het werd aan het eind van de 19e eeuw gesticht door de voormalig Nederlandse kolonisten, met als president Paul Kruger. De vlag wordt nog regelmatig gebruikt. De vlag wordt net zoals de vlag van de Oranje Vrijstaat de vierkleur genoemd.

Natal, Republiek Natalia[bewerken]

Natal is een door de voortrekkers (voormalig Nederlandse kolonisten) gestichte staat in het huidige KwaZoeloe-Natal.

Klein Vrijstaat[bewerken]

De Klein Vrijstaat was een kleine Boerenrepubliek, de vlag is identiek aan die van Transvaal.

Namibië[bewerken]

Namibië is gekoloniseerd geweest door Duitsers en daarna als mandaatgebied geschonken aan de Zuid-Afrikaners die de Prinsenvlag ook in Namibië gebruikte. Tot 1990 werd Namibië door Zuid-Afrika bestuurd.