Lijst van voertuigen en machines uit Thunderbirds

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit is een lijst van alle voertuigen en machines uit de Britse supermarionation-serie Thunderbirds, alsmede de remake Thunderbirds Are Go . Deze zijn ontworpen door Derek Meddings.

Thunderbird-voertuigen[bewerken]

Thunderbird 1[bewerken]

Thunderbird 1 is een raketvliegtuig dat snelheden tot 25 000 kilometer per uur (mach 22,6) kan halen. Thunderbird 1 wordt meestal bestuurd door Scott Tracy, maar in de aflevering Atlantic Inferno nam Alan Tracy de besturing tijdelijk over.

Thunderbird 1 is grotendeels grijs van kleur met een blauwe onderkant en rode neus. Hij stijgt verticaal op vanuit een geheime ruimte onder het zwembad, maar kan ook horizontaal landen en opstijgen. Bij hoge snelheden vliegt Thunderbird 1 met de vleugels ingeklapt waardoor hij meer op een raket lijkt. Thunderbird 1 kan ook stil in de lucht blijven hangen en is bewapend met een machinegeweer onder aan de romp.

De primaire functie van Thunderbird 1 is dienstdoen als verkenningsvliegtuig. Door de hoge snelheid is hij altijd als eerste bij een rampgebied, waarna Scott de situatie kan inschatten en alvast een reddingsplan kan opstellen voordat Thunderbird 2 arriveert. Thunderbird 1 bevat onder andere een mobiele camera, een mobiel communicatiestation, een onderwatersonar, een boordkanon en een magneetklamp.

Over de lengte van Thunderbird 1 bestaan uiteenlopende gegevens, maar over het algemeen wordt aangenomen dat dit 35 meter is, met een spanwijdte van 24 meter.

In de live-actionfilm heeft Thunderbird 1 ramen bovenop waardoor de cockpit beter zichtbaar is. Deze is wit met blauw. Hij draagt raketten die bij een brand dankzij een explosie het zuurstof bij een vuur weg kunnen halen. Thunderbird 1 heeft hier extra motoren die hem helpen in de lucht te blijven. Thunderbird 1 heeft in deze versie 4 stoelen.

Thunderbird 2[bewerken]

Thunderbird 2 is het grote, groene transportvliegtuig, en in veel afleveringen het belangrijkste toestel van International Rescue. Thunderbird 2 wordt altijd bestuurd door Virgil en biedt plaats aan meerdere passagiers.

Thunderbird 2 is verborgen in een hangar achter een rotswand. Bij het vertrek van het eiland stijgt hij op vanaf een schuin omhoog staande startbaan, maar net als Thunderbird 1 kan hij ook verticaal opstijgen en landen en stil blijven hangen in de lucht.

De hoofdtaak van Thunderbird 2 is het vervoeren van het reddingsmateriaal naar een rampplek. Deze reddingsmaterialen zijn opgeborgen in zes containers. Thunderbird 2 heeft in het midden een open ruimte, waar deze containers precies inpassen. Thunderbird 2 kan op de plaats van bestemming zichzelf omhoog tillen met vier hydraulische poten, waardoor de container los op de grond komt te staan en de voertuigen uitgeladen kunnen worden.

Van zichzelf is Thunderbird 2 uitgerust met een ontsnappingscapsule, magnetische grijpers om dingen op te tillen, een sonar, lijnen met klampen, haken en klauwen. Verder kan hij touwen en ladders laten zakken. Onder de neus zit een machinegeweer ter verdediging.

Thunderbird 2 is 76 meter lang, 18 meter hoog en heeft een spanwijdte van 55 meter. De snelheid ligt tegen de 10 000 kilometer per uur. In de hele serie is Thunderbird 2 de enige van de Thunderbirdmachines die een keer zwaar beschadigd raakte en daarmee een tijdje buiten gebruik was (Terror in New York City).

In de live-actionfilm heeft Thunderbird 2 vleugels die verder naar achter zijn geplaatst en hebben de containers plaats gemaakt voor een vaste laadruimte met een opening aan de onderkant. Net als Thunderbird 1 in de live-actionfilm heeft Thunderbird 2 extra motoren aan de onderkant die helpen bij het behouden van de hoogte.

Thunderbird 3[bewerken]

Thunderbird 3 is een raket bedoeld voor ruimtereddingen en voor contact met Thunderbird 5. Thunderbird 3 stijgt op vanuit een geheime ruimte, onder het "ronde huis". Hij wordt afwisselend bestuurd door Alan en John, met Scott als co-astronaut. In theorie wisselen Alan en John elkaar per maand af. In de praktijk ziet men in de serie John echter maar een handvol keren Thunderbird 3 besturen (in The Mighty Atom, Danger at Ocean Deep, The Uninvited), en dan altijd voor vervoer van en naar Thunderbird 5. In de aflevering Ricochet bestuurde Virgil Thunderbird 3 een keer.

Thunderbird 3 is de minst gebruikte van de vijf primaire Thunderbird-machines. In de hele serie is hij slechts driemaal betrokken bij een reddingsmissie, te weten in Sun Probe, The Imposters en Ricochet. Thunderbird 3 is 87 meter lang met een 7 meter breed lichaam en een spanwijdte (inclusief de motoren) van 24 meter. De raket gebruikt chemische raketten voor voortstuwing.

Net als Thunderbird 1 is Thunderbird 3 in de live-actionfilm voorzien van ramen in de cockpit. Hij heeft 5 stoelen en koppelt zijwaarts via een tunnel met Thunderbird 5. Er worden 6 motoren in plaats van 3 gebruikt, 3 in de vorm van een driehoek die de oorspronkelijke Thunderbird 3 ook had, en 3 kleine motoren in het midden.

Thunderbird 4[bewerken]

Thunderbird 4 is een gele duikboot en de kleinste van de Thunderbirdmachines (alleen Thunderbird 6 is nog kleiner). Thunderbird 4 is de enige van de vijf primaire machines die niet op eigen kracht een rampgebied kan bereiken maar altijd gebracht moet worden. Dat gebeurt meestal door Thunderbird 2. Een uitzondering is de aflevering Terror in New York City, toen Thunderbird 2 buiten gebruik was en Thunderbird 4 door een marineschip naar New York moest worden gebracht.

Thunderbird 4 wordt bestuurd door Gordon. Hij heeft verschillende lasapparaten in de neus, bumpers, harpoenen, een uitschuifbare slaapgasbuis en een sterk zoeklicht. Thunderbird 4 is 9 meter lang en 3 meter breed.

In de live-actionfilm lijkt Thunderbird 4 in vrijwel niets meer op de versie uit de serie. Er is nu een grijparm aanwezig, de ramen zijn anders, de motoren achteraan en de vorm is ronder.

Thunderbird 5[bewerken]

Thunderbird 5 is een ruimtestation. Thunderbird 5 is de grootste van de Thunderbirdmachines met een lengte van 122 meter, en breedte van 90 meter en een hoogte van 83 meter. Thunderbird 5 is de enige van de Thunderbird-machines die geen functie heeft als reddingsvoertuig maar enkel voor communicatiedoeleinden dient. Thunderbird 5 wordt afwisselend bemand door Alan en John (hoewel in de serie meestal John in Thunderbird 5 zit).

Thunderbird 5 kan alle radiozenders ontvangen en oproepen om hulp eruit filteren. Verder is Thunderbird 5 van groot belang voor communicatie tussen de andere Thunderbirdmachines en de basis. John kan bijvoorbeeld informatie geven over hoe Scott en Virgil te werk gaan. De apparatuur aan boord van Thunderbird 5 is dermate geavanceerd en geautomatiseerd dat het hele ruimtestation door één bemanningslid draaiende kan worden gehouden.

Thunderbird 5 is het enige voertuig met zijn eigen themalied. In de stripserie van de Thunderbirds verblijft Scott een tijdje in Thunderbird 5 wanneer hij tijdens afwezigheid van Jeff en Brains de leiding over International Rescue krijgt.

Voor de live-actionfilm heeft Thunderbird 5 de meeste veranderingen ondergaan, hij is groter, hij heeft meer ramen, is platter en heeft een zonnescherm op zijn dak.

In Thunderbirds Are Go heeft Thunderbird 5 eveneens de grootste wijziging ondergaan van alle Thunderbirdmachines. Het ruimtestation is in deze serie voorzien van een roterende ring, welke kunstmatige zwaartekracht op kan wekken. Deze was in de originele serie niet aanwezig, en was volgens de comics voorzien van speciale zwaartekrachtgeneratoren.

Thunderbird 6[bewerken]

Thunderbird 6 is een klein tweedekkervliegtuigje, type Tiger Moth, dat wordt geïntroduceerd tijdens de gelijknamige tweede film. Dit vliegtuigje, Thunderbird 6, is niet bedacht door Gerry Anderson maar door zijn vrouw: Sylvia Anderson.

De Tiger Moth werd oorspronkelijk door Alan gekocht omdat hij op een avontuurlijke manier naar Engeland wilde reizen. In de climax van die film is het vliegtuigje het enige transportmiddel dat kan worden gebruikt om de bemanning en passagiers van het gestrande Skyship One te redden omdat alle andere voertuigen van International Rescue te groot en te zwaar zijn. Daarom wordt het aan het einde van de film tot Thunderbird 6 gedoopt.

Thunderbird 6 komt in de televisieserie niet voor en heeft Brains als piloot. Hij werd vervoerd in pod (kist) nummer 6 van Thunderbird 2.

Gedurende de film ontwerpt Brains eerst een aantal andere machines als potentiële Thunderbird 6, maar deze ontwerpen worden allemaal afgekeurd door Jeff.

Thunderbird 6 komt nergens voor in de live-actionfilm.

Thunderbird Shadow[bewerken]

Thunderbird Shadow, of kortweg Thunderbird S, is een voertuig dat uitsluitend voorkomt in de remake-serie Thunderbirds Are Go.

Thunderbird Shadow is een zwart straalvliegtuig ontworpen voor Stealth-missies. Deze Thunderbird lijkt qua ontwerp sterk op de Lockheed SR-71. Thunderbird Shadow is de persoonlijke Thunderbird van Kayo en is voorzien van een motor waarbij de cabine tevens ook voor Thunderbird Shadow bedoeld is.

Reddingsmachines[bewerken]

Deze machines worden allemaal door Thunderbird 2 vervoerd.

Mole
The Mole (Mol in het Nederlands) is een enorme, bemande graafmachine in de vorm van een boor. The Mole wordt meestal vervoerd in capsule 5 of 3 van Thunderbird 2. The Mole is in staat om razendsnel ondergronds te reizen door zelfs het hardste gesteente. Hij zit op een karretje en boort zich daarvanaf schuin de grond in. The Mole is te zien in Pit of Peril, City of Fire, The Duchess Assignment en de live-actionfilm. The Mole wordt gezien als een van de populairste reddingsmachines uit de serie. In de live-actionfilm is The Mole ongeveer hetzelfde.
Firefly
De Firefly is een hittebestendige bulldozer met een kanon als wapen. Deze machine is vooral bedoeld om bij branden razendsnel puin te ruimen en zo de weg vrij te maken voor de andere reddingsmachines. Wordt gebruikt in de afleveringen City of Fire en Terror in New York City. Het kanon kan ook worden ingezet voor het bestrijden van brand. In de live-actionfilm wordt deze slechts één keer (foutief) gebruikt, als verdediging.
High speed elevator cars
Vier auto’s met een groot platform op het dak, bedoeld om als vervangend landingsgestel te dienen voor vliegtuigen. Eén wordt handmatig bestuurd, de andere drie worden bestuurd door het hoofdliftvoertuig. Worden gebruikt in de aflevering Trapped in the Sky. De Elevator Cars kunnen hard genoeg rijden om elk vliegtuig bij te houden. Elke wagen heeft twaalf wielen en zware remmen. Hun inzet tijdens de pilotaflevering wordt beschouwd als een van de meest memorabele reddingsacties uit de serie.
Recovery Vehicle
Twee rode voertuigen met sterke magneten om zware voorwerpen uit een put of kuil te halen. Werden gebruikt in de aflevering Pit of Peril. Een voertuig wordt handmatig bestuurd, de andere volgt automatisch de handelingen van het eerste op.
Domo
Een machine met vooraan twee mechanische armen met drie zuignappen. In de aflevering The Duchess Assignment werd deze machine gebruikt om een muur van een brandend huis te steunen zodat die niet om zou vallen.
Zendtruck
Een wagen met zeer krachtige straalzender. Deze wordt gebruikt om het 'eigen' toestel Thunderbird 3 te redden wanneer de bemanning uitgeschakeld is in de aflevering Sun Probe.
Bomb Neutralizer
Dit wagentje wordt gebruikt om op afstand bestuurbare bommen onschadelijk te maken door de radiogolven ervan te verstoren. Dit wagentje wordt gebruikt in de aflevering Move and You're Dead.
Lasergear Cutter
Een voertuig op rupsbanden met een groot laserkanon waarmee deuren opengesneden kunnen worden. Hij wordt gebruikt in de aflevering 30 Minutes After Noon en de live-actionfilm. In deze film wordt dit apparaat gebruikt om te ontsnappen uit de Thunderbird 2-silo als die van Thunderbird 1 en Thunderbird 3 gesloten zijn
Rescue pack vehicle
Ziet er hetzelfde uit als de Lasercutter maar heeft een kanon om capsules met daarin jetpacks af te schieten naar mensen die vast zitten in een verder niet te bereiken locatie. Wordt alleen gebruikt in de aflevering Edge of Impact.
Excavator
De excavator ("Vergruizer" in het Nederlands) is een voertuig dat steen en rotsblokken kan vergruizen tot grind. Deze werd in de aflevering Martian Invasion gebruikt om twee filmsterren te redden uit een door de Hood opgeblazen grot.
Monobrake
Een voertuig speciaal gemaakt voor vervoer in een monorailtunnel. De monobrake is zeer laag gebouwd, zodat de monorail eroverheen kan rijden zonder er tegenaan te botsen. Werd gebruikt in de aflevering The Perils of Penelope. De monobrake biedt plaats aan twee mensen.

In de aflevering Cry Wolf krijgen twee kinderen een rondleiding door de opslagruimte van de reddingsvoertuigen. Hierbij zijn onder andere enkele voertuigen te zien die in geen enkele aflevering een rol spelen.

Andere voertuigen van International Rescue[bewerken]

FAB 1[bewerken]

De FAB 1 is de auto van Lady Penelope. FAB 1 is een roze Rolls Royce met zes wielen en als dak een glazen koepel. De bestuurder van de wagen zit in het midden.

De FAB 1 is kogelwerend en is uitgerust met allerlei James Bondachtige snufjes zoals machinegeweren achter de koplampen, oliespuiters, grijphaken, een rookgordijn, en de mogelijkheid om te varen. In de tweede film blijkt de wagen ook nog over ski's te beschikken voor rijden over sneeuw.

De grill van de FAB 1 uit de serie is door een echte Rolls Royce-fabriek gemaakt. FAB 1 was daarmee de enige auto die niet door Rolls Royce is vervaardigd en toch de naam mocht dragen.

FAB 1 is misschien vernietigd in de tweede film waar hij nog aan boord was van SkyShip One toen deze neerstortte en ontplofte.

Voor de live-actionfilm kregen de producers geen toestemming om de naam Rolls Royce of de kenmerkende grill te mogen gebruiken. Daarom is FAB 1 in deze film een zwaar aangepaste Ford Thunderbird. In de film kan de auto zelfs vliegen met behulp van uitklapbare vleugels en een raketmotor. Deze filmversie van de auto werd onder andere uitgetest in het programma Top Gear, waarin geconcludeerd werd dat het in praktijk niet zo’n praktische auto is vanwege de lengte en bouw.

FAB 2[bewerken]

Het jacht van Lady Penelope. Deze komt alleen voor in de serieaflevering The Man From MI.5. Het wordt daar door Parker verspeeld in een casino. Ook verschijnt deze in de film 'Introducing Thunderbirds' op een speciale blu-rayuitgave van de Thunderbirds.

Hover Jets[bewerken]

De Hover Jets zijn eenpersoons-scooters die net als een hovercraft laag boven de grond zweven. Ze worden door alle leden van International Rescue gebruikt voor transport in een rampgebied. De hover jets waren eerder al te zien in de serie Fireball XL5.

Overig[bewerken]

Fireflash[bewerken]

Dit is geen toestel van International Rescue, maar een commercieel vliegtuig met zes atoommotoren dat in staat is om zes keer zo snel te vliegen als het geluid. Een bijwerking is alleen dat het vliegtuig niet langer dan 3 uur achter elkaar mag vliegen omdat anders het schild dat de passagiers beschermt tegen de straling van de atoommotoren het begeeft. Het vliegtuig kan op een hoogte van 76 kilometer vliegen.

Fireflash komt in meerdere Thunderbirdafleveringen voor. In Trapped in the Sky en Operation Crash-Dive speelt het toestel een hoofdrol aangezien het daarin gered moet worden.

Heli-jet[bewerken]

Een helikopter aangedreven door straalmotoren. Ook dit is geen International Rescue-voertuig, maar een algemeen gebruikt toestel. Vrijwel alle helikopters in de futuristische wereld van de Thunderbirds zijn Heli-jets.

Monorail[bewerken]

Een trein die niet op rails rijdt, maar aan een enkele rail boven de grond hangt. Deze treinen hebben in de wereld van de Thunderbirds alle andere typen treinen verdrongen, waaronder de Metro van Londen. In de live-actionfilm wordt een pilaar van de Monorail van Londen geraakt door The Mole en valt een karretje het water in.

Externe link[bewerken]