Wijnbouw in Israël

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rondleiding bij wijngaarde van Zichron Yaakov, 1945

In Israël worden al duizenden jaren druiven geteeld en wijn geproduceerd. Er zijn inmiddels 300 wijnhuizen in Israël, waarvan 200 'boutique' wijnhuizen. Israël exporteert wijnen naar de Verenigde Staten en Canada maar ook naar Europa. In vergelijking met landen als Frankrijk, Spanje en Italië staat Israël nog niet zo bekend als wijnland. Israël is de laatste 10 jaar echter wel enorm gegroeid. Er zijn vijf voorname wijnstreken van Israël: Karmel, Samson (Sjimsjon), Judea, de Golanhoogten, en de Negev. De belangrijkste wijngebieden bevinden zich in de Karmel en de Golanhoogten.

Voor de joodse eredienst is het belangrijk, dat koosjere wijn wordt gebruikt.

Wijnstreek van de Karmel[bewerken]

De naam Karmel is mogelijk afkomstig van het Hebreeuwse kerem el dat wijngaard van God betekent. Baron Edmond de Rothschild liet in de twintigste eeuw een groot deel van de Karmel met wijnstokken beplanten, met hulp van Franse expertise op het gebied van de oenologie. Vandaag de dag is de Karmel nog altijd een belangrijk wijngebied. Carmel Mizrahi, Israëls grootste wijnproducent en voortzetter van Rotschilds traditie, maakt wijnen in Zichron Yaakov (op de Karmelberg) en in Rishon LeZion (ten zuiden van Tel Aviv).

Wijnstreek van de Golanhoogten[bewerken]

Ook op de Golanhoogten wordt wijn verbouwd. De wijnen van Golan Heights Winery zijn wereldberoemd, en merken als Gamla en Yarden worden naar veel landen geëxporteerd. De grond en het klimaat van de Golanhoogten zijn zeer geschikt voor de druiventeelt. De irrigatie vindt voornamelijk kunstmatig plaats. De Golanhoogten zijn door Israël bezet op Syrië. Export van producten naar de EU is daarom formeel verboden.

Externe link[bewerken]