Wijnbouw in Israël

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rondleiding bij wijngaarde van Zichron Yaakov in Palestina 1945

In Israël worden druiven geteeld en wordt wijn geproduceerd. Er zijn inmiddels 300 wijnhuizen in Israël, waarvan 200 'boutique' wijnhuizen. Israël exporteert wijnen naar de Verenigde Staten en Canada maar ook naar Europa. In vergelijking met landen als Frankrijk, Spanje en Italië staat Israël nog niet zo bekend als wijnland. Israël is de laatste 10 jaar echter wel enorm gegroeid[bron?]. Er zijn enkele streken in Israël waar wijn verbouwd wordt: Karmel, Samson (Sjimsjon), in Judea, en in de Negev. Het belangrijkste wijngebied bevindt zich in de Karmel. Op de Golanhoogten van Syrië wordt ook wijn verbouwd. Sinds de militaire bezetting ervan door Israël is de productie hiervan ook in handen van Israël.

Bij zowel joden (koosjere wijn) als christenen wordt wijn in de eredienst gebruikt.

Wijnstreek van de Karmel[bewerken]

De naam Karmel is mogelijk afkomstig van het Hebreeuwse kerem el dat wijngaard van God betekent. Baron Edmond de Rothschild liet in de twintigste eeuw in het Mandaatgebied Palestina een groot deel van de Karmel met wijnstokken beplanten, met hulp van Franse expertise op het gebied van de oenologie. Vandaag de dag[bron?] is de Karmel nog altijd een belangrijk wijngebied. Carmel Mizrahi, Israëls grootste wijnproducent maakt wijnen in Zichron Yaakov (op de Karmelberg) en in Rishon LeZion (ten zuiden van Tel Aviv).

Wijnbouw in de streek Judea[bewerken]

Het Trappisten klooster bij Latrun, november 2005

Tijdens de periode dat het gebied van de huidige staat Israël deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk werd wijn in de streek Judea doorgaans door joden en christenen verbouwd. Bij de laatsten gebeurde dat meestal rond abdijen. Bij het in de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 door het Israëlisch leger verwoeste christelijke Palestijnse dorp Latrun aan de weg van Jeruzalem naar Tel Aviv/Jaffa werd wijn geproduceerd door Trappisten van de Abdij van Latrun. Er wordt nog steeds wijn geproduceerd.

Wijnbouw in de Golanhoogten[bewerken]

Ook op de Syrische Golanhoogten wordt wijn verbouwd. De grond en het klimaat van de Golanhoogten zijn zeer geschikt voor de druiventeelt. De irrigatie vindt voornamelijk kunstmatig plaats. De Golanhoogten zijn in de Zesdaagse Oorlog van 1967 door Israël veroverd. De Europese Commissie gaf in november 2015 in een Verklaring te kennen dat producten uit de door Israël sinds juni 1967 bezette gebieden moeten zijn voorzien van etikettering met vermelding van de oorsprong (Israëlische nederzettingen) van deze producten.[1]

Zie ook[bewerken]

Door Israël bezette gebieden

Externe link[bewerken]

  1. Interpretative Notice on indication of origin of goods from the territories occupied by Israel since June 1967 europa.eu, 11 november 2015, "Since the Golan Heights and the West Bank (including East Jerusalem) are not part of the Israeli territory according to international law, the indication ‘product from Israel’ is considered to be incorrect and misleading in the sense of the referenced legislation."