Wijnbouw in Israël

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rondleiding bij wijngaarde van Zichron Yaakov in Palestina 1945

In Israël worden druiven geteeld en wordt wijn geproduceerd. Er zijn inmiddels 300 wijnhuizen in Israël, waarvan 200 'boutique' wijnhuizen. Israël exporteert wijnen naar de Verenigde Staten en Canada maar ook naar Europa. In vergelijking met landen als Frankrijk, Spanje en Italië staat Israël nog niet zo bekend als wijnland. Israël is de laatste 10 jaar echter wel enorm gegroeid[bron?]. Er zijn vijf voorname wijnstreken van Israël: Karmel, Samson (Sjimsjon), Judea, de Golanhoogten, en de Negev. De belangrijkste wijngebieden bevinden zich in de Karmel en de Golanhoogten.

Voor de joodse eredienst is het belangrijk, dat koosjere wijn wordt gebruikt.

Wijnstreek van de Karmel[bewerken]

De naam Karmel is mogelijk afkomstig van het Hebreeuwse kerem el dat wijngaard van God betekent. Baron Edmond de Rothschild liet in de twintigste eeuw in het Mandaatgebied Palestina een groot deel van de Karmel met wijnstokken beplanten, met hulp van Franse expertise op het gebied van de oenologie. Vandaag de dag[bron?] is de Karmel nog altijd een belangrijk wijngebied. Carmel Mizrahi, Israëls grootste wijnproducent en voortzetter van Rotschilds traditie, maakt wijnen in Zichron Yaakov (op de Karmelberg) en in Rishon LeZion (ten zuiden van Tel Aviv).

Wijn uit de Golanhoogten[bewerken]

Ook op de bezette Golanhoogten wordt wijn verbouwd. De wijnen van Golan Heights Winery zijn wereldberoemd, en worden naar veel landen geëxporteerd. De grond en het klimaat van de Golanhoogten zijn zeer geschikt voor de druiventeelt. De irrigatie vindt voornamelijk kunstmatig plaats. De Golanhoogten zijn in de Zesdaagse oorlog van 1967 door Israël bezet op Syrië. De Europese Commissie gaf in november 2015 in een Verklaring te kennen dat producten uit de door Israël sinds juni 1967 bezette gebieden moeten zijn voorzien van etikettering met vermelding van de oorsprong (Israëlische nederzettingen) van deze producten.[1].

Externe link[bewerken]

  1. Interpretative Notice on indication of origin of goods from the territories occupied by Israel since June 1967 europa.eu, 11november 2015, "Since the Golan Heights and the West Bank (including East Jerusalem) are not part of the Israeli territory according to international law, the indication ‘product from Israel’ is considered to be incorrect and misleading in the sense of the referenced legislation."