Lijst van zoogdieren in Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het gaat hier om zoogdieren die in Nederland in het wild voorkomen of de afgelopen tweehonderd jaar voorkwamen. Dieren in dierentuinen en huisdieren staan niet op de lijst. Van alle zoogdieren in Nederland is enkel een ondersoort van de Noordse woelmuis (Microtus oeconomus arenicola) endemisch. Alle overige soorten komen ook buiten Nederland voor.

Inheemse soorten[bewerken]

Oorspronkelijke soorten[bewerken]

Soorten die op eigen kracht Nederland hebben bereikt en zich hier voor minstens tien jaar achter elkaar hebben voortgeplant.

Uitgestorven oorspronkelijke soorten[bewerken]

Soorten die op eigen kracht Nederland hebben bereikt en zich hier voor minstens tien jaar achter elkaar hebben voortgeplant, maar nu uitgestorven zijn.

Incidentele of periodieke soorten[bewerken]

Soorten die op eigen kracht Nederland hebben bereikt en zich zelden tot nooit hier voortplanten, minder dan tien jaar achtereen. Bijvoorbeeld dieren waarvan slechts incidenteel waarnemingen worden gedaan (dwaalgasten) en dieren die slechts periodiek hier voorkomen of voorkwamen (bijvoorbeeld wintergasten).

Uitheemse soorten[bewerken]

Ingeburgerde soorten[bewerken]

Soorten die Nederland niet op eigen kracht hebben bereikt, en zich minstens een eeuw lang zonder hulp hebben kunnen handhaven en zich hier ook voortplanten.

Inburgerende soorten en exoten[bewerken]

Soorten die Nederland niet op eigen kracht hebben bereikt en zich minder dan een eeuw lang zonder hulp hebben kunnen handhaven en zich hier ook voortplanten.

Onvoldoende bekend[bewerken]

Soorten waarvan het onduidelijk is of ze in Nederland voorkomen of ooit voorkwamen.

Gefokte dieren[bewerken]

Enkele huisdierrassen worden in de Nederlandse natuur ingezet als grote grazers.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]