Liljeholmen (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Metro van Stockholm
Liljeholmen
Perron met bankje in 2005
Algemeen
Exploitant Storstockholms Lokaltrafik
Stationscode LIH
Opening 5 april 1964
Reizigers 29.600 per dag
Constructie
Type Semi-ondergrondsstation
Perrons 3
Perronsporen 4
Tunnelbana
LijnRichtingVolgend station
RopstenHornstull
NorsborgAspudden
Mörby centrumHornstull
FruängenMidsommarkransen
Overig openbaarvervoer
Sneltramlijn(en) Tvärbanan
Ligging
Gemeente Stockholm
District Hägersten-Liljeholmen
Buurt Liljeholmen
Coördinaten 59° 19′ NB, 18° 1′ OL
Liljeholmen (metro van Stockholm)
Liljeholmen

Locatie van het metrostation Liljeholmen

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Liljeholmen is een metrostation in de Zweedse hoofdstad Stockholm in het stadsdeel Hägersten-Liljeholmen bij de zuidelijke splitsing van de rode route. Het ligt op 3,4 spoorkilometer van het centraal gelegen metrostation Slussen.

Het station werd op 5 april 1964 geopend als onderdeel van het eerste deel van de rode route. Destijds was er sprake van een station in de openlucht met twee perrons en een toegangsgebouw aan de zuidkant met een klein busstation[1] In het begin van de 21e eeuw werd het station geheel overbouwd met op het dak een plein met woningen en winkels. Naast de bestaande perrons kwam een derde perron en het eerste ondergrondse busstation van SL. Aan de noordkant van het perron is een nieuwe toegangshal gebouwd met een ingang bij de halte van de Tvärbanan en een ingang aan de winkelstraat. Vanuit het station loopt een overdekte passage naar de lift bij de Nybohovsberget.

De verkeersleiding van de rode route is gevestigd bij Liljeholmen en ten zuiden van de perrons begint de toerit naar het depot van de rode route. Het depot ligt bovengronds ten zuiden van de Nybohovsheuvel. De doorgaande sporen splitsen ten zuiden van het station in een tak naar Fruängen, lijn T14 en Norsborg, lijn T13. Aanvankelijk was T13 een zijlijntje met twee stations maar door verlengingen is dit inmiddels de langste van de twee takken. Het station is met 29.600 reizigers per dag het zevende station van de Stockholmse metro.

Het station is opgesierd met betonreliëfs van kunstenaar Carl-Axel Lunding en een lichtspel met natuurlijk- en kunst-licht door prisma's, glasmozaïeken, lichtdiodes en verlichte zuilen.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Liljeholmen Metro station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.