Lilyhammer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lilyhammer
Reclamebord op Times Square
Genre Drama
komedie
misdaad
Speelduur 44/45 minuten
Bedenker Elif Skodvin
Anne Bjørnstad
Hoofdrollen Steven Van Zandt
Marian Saastad Ottesen
Trond Fausa Aurvåg
Steinar Sagen
Regie Simen Alsvik
Geir Henning Hopland
Ole Endresen
Lisa Marie Gamlem
Øystein Karlsen
Tuva Novotny
Steven Van Zandt
Scenario Elif Skodvin
Anne Bjørnstad
Steven Van Zandt
Jadranko Mehic
Helena J. Nielsen
Tomas Solli
Montage Silje Nordseth
Charlotte Kahn
Anders Bergland
Muziek Frans Bak
Intromuziek Steven Van Zandt[1]
Orkestratie Poul Halberg
Steven Van Zandt
Kostumering Ellen Ystehede
Henriette Ness
Land van oorsprong Vlag van Noorwegen Noorwegen
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Noors
Locatie Lillehammer
New York
Productie
Producent Agnete Thuland
Trond Berg-Nilssen
Uitvoerend
producent
Lasse Hallberg
Steven Van Zandt
Productiebedrijf Rubicon TV AS
Uitzendingen
Start Vlag van Noorwegen 25 januari 2012[2]
6 februari 2012[3]
Vlag van Finland 10 april 2012[4]
Vlag van Zweden 13 augustus 2012[5]
Vlag van het Verenigd Koninkrijk 11 september 2012[6]
Vlag van Zwitserland 17 januari 2013[7]
Vlag van België 15 februari 2013[8]
Vlag van Oostenrijk 16 februari 2013[9]
Vlag van Duitsland 7 april 2013[10]
Afleveringen 24
Seizoenen 3
Netwerk of omroep Vlag van Noorwegen NRK1
Netflix
Vlag van Finland Yle Fem
Vlag van Zweden SVT1
Vlag van het Verenigd Koninkrijk BBC Four
Vlag van Zwitserland SRF zwei
Vlag van België Canvas
Vlag van België Netflix
Vlag van Oostenrijk ORF eins
Vlag van Duitsland TNT Serie
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Lilyhammer is een Noorse komedieserie met in de hoofdrol Steven Van Zandt. De serie debuteerde op 25 januari 2012 op de Noorse zender NRK1 en werd de daaropvolgende maand op de streamingdienst Netflix geplaatst. Dit seizoen telde acht afleveringen, elk tussen de 44 en 45 minuten durend. Het tweede seizoen debuteerde op diezelfde Noorse zender op 23 oktober 2013 en telde tevens acht afleveringen. Later kwam in 2014 het derde seizoen uit.

Lilyhammer gaat over een maffioso, die een getuigenis heeft afgelegd tegen een ander belangrijk persoon binnen de maffia. Hij wordt beschermd door de Amerikaanse FBI en besluit onder de naam "Giovanni Henriksen" een nieuw leven op te bouwen in het Noorse plaatsje Lillehammer. Hij integreert hier op zijn eigen manier en opent een populaire nachtclub, genaamd "Flamingo". Lilyhammer is gefilmd in en rond Lillehammer, maar ook in New York en in Oslo. De nachtclub van Frank staat in het centrum van Lillehammer en heet in het echt "Brenneriet". De indoorscènes zijn echter gefilmd in een bar in Oslo.[11]

Lilyhammer is de eerste televisieserie die door Netflix werd gemaakt. Na de première van de serie volgden er meer "Netflix Original Series", waaronder House of Cards en Orange Is the New Black.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Frank 'The Fixer' Tagliano is op de begrafenis van maffiabaas Sally Delucci. Zijn broer Aldo Delucci wordt de nieuwe baas van de maffia en dus ook baas van Frank. De FBI spreekt met Frank af, die eerder bijna werd neergeschoten. Hij sluit een overeenkomst, waarbij hij een getuigenverklaring tegen Aldo moet afleggen. Anderzijds regelt de FBI voor Frank een nieuwe identiteit en een huis in het Noorse Lillehammer, waar Frank naartoe wil. Zijn nieuwe naam wordt "Giovanni Henriksen". In Noorwegen komt hij bij een integratiecursus terecht. Door het chanteren van Jan Johansen door middel van naaktfoto's, wordt Sigrid Haugli zijn nieuwe leraar bij een integratiecursus. Frank en Sigrid spreken vaak af met elkaar en beginnen een relatie. Ook neemt hij een bar over en neemt Torgeir Lien als zijn partner. Frank geeft die bar de naam 'Flamingo', vernoemd naar het gelijknamige hotel en casino in Las Vegas. Nadat Frank gestolen drank had gekocht, wordt hij door een motorbende verdacht voor de roof. Hij wist echter ook niet dat de drank was gestolen en hij sloot een alliantie met de motorbende.

Frank valt op bij de politie en nadat hij een aanbod om een act in de bar te doen van politieagent Geir Tvedt had afgewezen, start hij een onderzoek naar hem in. Geir denkt dat Frank de ex-Guantanamo Bay gedetineerde en terrorist Suleyman Bhatti is. Hij denkt dat Frank een aanslag wil plegen en wil dat de beveiliging bij de Birkebeiner-race wordt aangescherpt. Als Geir Frank met een speelgoedpistool ziet, komt hij in actie en hij laat de race stilzetten. Later ontdekt Geir dat het een speelgoedpistool was en wordt door die actie zes maanden geschorst. Als troost betalen zijn collega's voor hem een vakantie naar New York en Memphis, maar daar wordt Geir door twee aanhangers van Aldo Delucci doodgeschoten, toen zij bij hem foto's van Frank aantroffen.

Frank krijgt te horen dat Sigrid door hem zwanger is geraakt. Frank wordt boos om het feit dat de vroedvrouw een man is. Ook krijgt Frank interesse in vastgoedproject Sjusjøen Belleview. Het project wordt echter belemmerd door een boer die zijn grond niet wil verkopen. Frank sluit een deal met de projectmanager en hij jaagt de boer weg. Later wordt hij medeaandeelhouder van het project.

Aldo Delucci ziet in het heuptasje van de vermoorde Geir zijn adres en hij vermoedt dat Frank daar ergens woont. Hij stuurt zijn handlangers Jerry Delucci en Roberto Grasso naar Lillehammer om Frank uit te schakelen. Frank komt daar achter en scherpt zijn beveiliging aan. Op de nationale feestdag lost Roberto een kogel richting Frank, maar mist hem. Roberto en Jerry besluiten Jonas, de zoon van Sigrid, te ontvoeren. Frank gaat ze met Torgeir achterna. Als Frank de vluchtende Jonas vindt en hem aan Torgeir meegeeft, ziet Frank dat Jerry en Roberto aan het ruziën zijn. Jerry raakt in gevecht met Frank en net als Jerry een pistool op Frank richt, wordt hij doodgeschoten door Roberto. Roberto en Frank raken in gesprek en besluiten niet te vechten. Roberto neemt de ring van Frank mee als bewijs, dat hij Frank zou hebben doodgeschoten.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van afleveringen van Lilyhammer voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Seizoen Afleveringen Originele uitzenddatum Verschijning op Netflix
1 8 25 januari 2012 - 14 maart 2012 6 februari 2012
2 8 23 oktober 2013 - 11 december 2013 13 december 2013
3 8 29 oktober 2014 - 17 december 2014 21 november 2014

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]