Limburgs Dagblad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Limburgs Dagblad
Type Regionaal dagblad
Formaat Tabloid
Eerste editie 26 oktober 1918
Eigenaar(s) Concentra
Uitgeverij(en) Media Groep Limburg
Oplage 148.000 (2017)
Hoofdredacteur Roy op het Veld
Land(en) Nederland
Regio(s) Limburg
Talen Nederlands
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Het Limburgs Dagblad is een Nederlands-Limburgse krant. Het Limburgs Dagblad vormt samen met De Limburger de Media Groep Limburg (MGL). Het is de oudste regionale krant in Limburg.

Het kantoor van het Limburgs Dagblad was tot medio 1979 gevestigd in een prachtig en statig oud gebouw aan de Nobelstraat te Heerlen. In de loop van 1979 betrok men het toen splinternieuwe bedrijfspand op industrieterrein In de Cramer te Heerlen, langs de stadsautoweg/rijksweg N281. Het oude hoofdkantoor aan de Nobelstraat is omstreeks 1982 gesloopt voor nieuwbouw.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit ging in mei 2000 onder voorwaarden akkoord met een overname van De Limburger door De Telegraaf. Belangrijkste voorwaarde was dat De Limburger niet mag fuseren met het Limburgs Dagblad, maar dat de twee dagbladen zelfstandig moeten blijven bestaan.

In 2006 verkocht het Telegraafconcern de Media Groep Limburg aan de Britse investeringsmaatschappij Mecom. Het Belgisch-Limburgse Concentra nam 1 oktober 2014 Media Groep Limburg over. Het drukken van de dagbladen is eind maart 2015 van Heerlen overgeplaatst naar Hasselt in Belgisch Limburg.

Sinds september 2014 verzorgen het Limburgs Dagblad en Dagblad de Limburger in samenwerking met regionale omroep L1 de nieuwswebsite 1Limburg.

Trivia[bewerken]

Het oude hoofdkantoor van het Limburgs Dagblad in het Heerlense industriegebied In de Cramer was een kleinere kopie van het gebouw van De Telegraaf in Amsterdam. De enorme en hypermoderne drukpers die naast het kantorencomplex stond werd medio 1998 in gebruik genomen. Beide gebouwen zijn intussen gesloopt (augustus 2017). Na het verplaatsen van de activiteiten en de drukpers naar België stonden deze leeg en werd er regelmatig een overdekte rommelmarkt gehouden en waren er tijdelijk diverse bedrijfjes gevestigd. Het volledige terrein wordt leeg opgeleverd. De reclamemast met lichtreclames van de kranten die in Heerlen werden gedrukt van Limburgs Dagblad, weekblad De Trompetter, The Walstreet Journal, Nikei Index, El Pais en de Telegraaf voor Zuid-Nederland staat er nog. Het is niet bekend wat de bestemming wordt van het voormalige Limburgs Dagblad-terrein.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]