Limburgs Dagblad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Limburgs Dagblad
Type Regionaal dagblad
Formaat Tabloid
Eerste editie 26 oktober 1918
Laatste editie 29 december 2017
Eigenaar(s) Mediahuis
Uitgeverij(en) Media Groep Limburg
Oplage 148.000 (2017)
Hoofdredacteur Roy op het Veld en Bjorn Oostra
Land(en) Nederland
Regio(s) Limburg
Talen Nederlands
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Het Limburgs Dagblad is een Nederlands-Limburgse krant. De krant vormt samen met De Limburger de Media Groep Limburg (MGL). Het is de oudste regionale krant in Limburg.

Het kantoor van het Limburgs Dagblad was tot medio 1979 gevestigd in de Nobelstraat te Heerlen. In de loop van 1979 betrok men het toen nieuwe bedrijfspand op industrieterrein In de Cramer te Heerlen, langs de stadsautoweg/rijksweg N281. Het oude hoofdkantoor aan de Nobelstraat is omstreeks 1982 gesloopt voor nieuwbouw.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit ging in mei 2000 onder voorwaarden akkoord met een overname van De Limburger door De Telegraaf. Belangrijkste voorwaarde was dat De Limburger niet mocht fuseren met het Limburgs Dagblad, maar dat de twee dagbladen zelfstandig moesten blijven bestaan. Sinds enkele jaren zijn beide kranten identiek, op de titel en het logo na.

In 2006 verkocht het Telegraafconcern de Media Groep Limburg aan de Britse investeringsmaatschappij Mecom. Het Belgisch-Limburgse Concentra nam 1 oktober 2014 Media Groep Limburg over; sinds 2017 is Mediahuis België − een joint venture van Concentra en Corelio − de officiële eigenaar. Het drukken van de dagbladen is eind maart 2015 van Heerlen overgeplaatst naar Beringen in Belgisch-Limburg.

Van september 2014 tot mei 2017 verzorgden het Limburgs Dagblad en Dagblad de Limburger in samenwerking met regionale omroep L1 de nieuwswebsite 1Limburg.

Op 29 december 2017 wordt het Limburgs Dagblad, dat op de titel en logo na identiek was aan De Limburger, voor de laatste keer bezorgd. De kleine 18.000 abonnees ontvangen vanaf dan De Limburger.[1]

Hoofdkantoor[bewerken]

Het oude hoofdkantoor van het Limburgs Dagblad in het Heerlense industriegebied In de Cramer was een kleinere kopie van het gebouw van De Telegraaf in Amsterdam. De enorme en hypermoderne drukpers die naast het kantorencomplex stond werd medio 1998 in gebruik genomen. Beide gebouwen zijn intussen gesloopt (augustus 2017). Na het verplaatsen van de activiteiten en de drukpers naar België stonden deze leeg en werd er regelmatig een overdekte rommelmarkt gehouden en waren er tijdelijk diverse bedrijfjes gevestigd. Het volledige terrein wordt leeg opgeleverd. De reclamemast met lichtreclames van de kranten die in Heerlen werden gedrukt van Limburgs Dagblad, weekblad De Trompetter, The Walstreet Journal, Nikei Index, El Pais en de Telegraaf voor Zuid-Nederland staat er nog. Het is niet bekend wat de bestemming wordt van het voormalige Limburgs Dagblad-terrein.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]