Limburgs Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Limburgs Museum
Limburgs Museum
Limburgs Museum
Locatie Julianapark, Venlo
Type provinciaal historisch museum
Thema historie van provincie Limburg
Opgericht 2000
Personen
Directeur Jos Schatorjé
Conservator Leentje Mostert
Medewerkers 25 medewerkers + ca. 40 vrijwilligers
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Limburgs Museum is een cultuurhistorisch museum in Venlo. Het Limburgs Museum is een van de drie provinciale musea in Nederlands Limburg; de andere twee zijn het Discovery Center Continium in Kerkrade en het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Ingang van het Limburgs Museum

Het verhaal van de mens in Limburg staat centraal en wordt daarin ondersteund door de collectie. Het museum heeft een uitgebreide archeologische collectie, waarvan de oudste stukken stammen uit het Neolithicum. De volkskundige collectie bestaat onder meer uit aan carnaval gerelateerde voorwerpen, devotionalia, landbouwwerktuigen, keukengerei en textiel (waaronder kleding). Daarnaast heeft het museum verschillende wisseltentoonstellingen per jaar, zijn er vaker activiteiten en evenementen en draait het museum regelmatig historische filmbeelden in de daarvoor aanwezige theaterzaal.

Het Limburgs Museum is sinds 2000 gevestigd in een gebouw dat ontworpen is door de in Venlo geboren architecte Jeanne Dekkers. Het Goltziusmuseum in Venlo verdween met de komst van het Limburgs Museum. Het museum ligt in het Julianapark.

In juni 2011 werd begonnen met de bouw van een nieuwe zaal aan het museum. In de kelder van de nieuwbouw wordt in augustus 2011 de aan de Maasboulevard ontdekte mikwe uit de 13e eeuw geplaatst.[1][2] In 2014 maakte het museum bekend dat dit bouwwerk geen mikwe is.[3]

Externe link[bewerken]