Lin Zexu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lin Zexu
Lin Zexu
Lin Zexu (1785-1850)
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 林则徐
Traditioneel 林則徐
Pinyin Lín Zéxú
Wade-Giles Lin Tse-hsü
Jyutping (Standaardkantonees) lam4 zak1 ceoi4
Standaardkantonees Lam Tsak-Ch'ěuj
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Lam Chak-Chui
Mindong Lìng Cáik-sṳ̀
Andere benamingen Lin Yuanfu 林元抚
Standbeeld Lin Zexu in New York

Lin Zexu (30 augustus 178522 november 1850) (jiaxiang: Fujian, Houguan 福建省侯官) was een Han-Chinese ambtenaar tijdens de Qing-dynastie. Hij wordt wereldwijd door de Han-Chinezen als een ware held beschouwd. Hij staat bekend om de opiumverbranding te Humen, wat leidde tot de Eerste Opiumoorlog.

Door het toegenomen gebruik van opium namen de verslavingsproblemen toe in China. Lin Zexu pleit ervoor de smokkel via Guangzhou te blokkeren en de verslaafden verplicht te laten afkicken.[1] Hij wordt benoemd tot Keizerlijk Commissaris en krijgt een ruim mandaat om de opiumhandel tegen te gaan.[1] In 1839 komt hij in Guangzhou aan en dwingt de Britten hun opiumvoorraden af te staan en de smokkel te staken. De Britse vertegenwoordiger verzet zich tegen beide eisen. Lin Zexu volhard en in juni 1839 laat hij de inbeslaggenomen opium verbranden.

Hij schrijft ook een brief aan Koningin Victoria.[2] In de brief doet hij een moreel appèl om de handel in opium te verbieden. Het gebruik van opium is verboden in Engeland en China lijdt grote schade door de opiumverslaving. De koningin heeft de brief waarschijnlijk nooit gezien en actie van het Britse hof bleef uit.

Voor de Britse kooplui komt hun bijzonder winstgevende handel in gevaar. Zij zijn uit op een gewapend conflict om hun belangen veilig te stellen.[1] De Chinezen zien militair ingrijpen ook als een mogelijke oplossing voor het opiumprobleem.[1] In 1839 breekt de Eerste Opiumoorlog uit, maar de Britse regering wacht tot begin 1840 met een formele oorlogsverklaring. De oorlog is van korte duur waarbij China wordt verslagen. In 1842 wordt de vrede getekend met het Verdrag van Nanking.

Lin Zexu krijgt de schuld van de nederlaag en wordt in 1840 uit zijn positie ontheven. Vijf jaar later wordt hij gerehabiliteerd met een nieuwe hoge positie, maar zijn carrière was wel beschadigd. In 1850 overleed hij.

Lin Zexu wordt nog steeds gezien als een belangrijke voorvechter tegen drugs. Jaarlijks wordt op 3 juni, toen de eerste opiumkist in beslag werd genomen, in Taiwan een antidrugsdag georganiseerd en wereldwijd wordt op 26 juni de Internationale antidrugsdag gehouden. Diverse standbeelden van hem zijn opgericht waaronder in Chinatown (New York).