Naar inhoud springen

Linde (Deventer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Linde
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Linde (Overijssel)
Linde
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Deventer
Coördinaten 52° 17′ NB, 6° 15′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Linde is een buurtschap bij Lettele in de gemeente Deventer, provincie Overijssel (Nederland). Linde ligt in het Linderveld, een uitgestrekt agrarisch gebied aan het Overijssels kanaal ten noordoosten van Deventer. Tot de gemeentelijke herindeling van 1999 maakte Linde deel uit van de toenmalige gemeente Diepenveen.

Industrie[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente Deventer plande op het Linderveld een industrieterrein voor onder andere risicovolle industrie. De bewoners vochten dit onder het motto 'Linderveld nog lang niet zeker' in 2005 met succes aan tot bij de Hoge Raad.

Baggerdepot[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 kwam er ook een einde aan het plan om 400.000 kubieke meter baggerslib te storten in de Linderveldplas.[1] In dit geval bestreden de gemeente Deventer en de bewoners samen een door de minister van VROM goedgekeurde voorgenomen activiteit van een grondbank met succes. De bedreiging van de kwaliteit van het grondwater was het belangrijkste strijdpunt.

Heerlijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 kocht Stichting IJssellandschap van de gemeente Deventer 63 hectare grond op het Linderveld en gaf die in pacht uit aan een biologisch werkend boerenbedrijf. Onder de naam 'Heerlijkheid Linde' zal er ook aandacht zijn voor recreatie en natuurbeleving.

Linde
Linderveldplas vanuit westelijke richting