Lindsay Ellis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lindsay Ellis
Lindsay Ellis
Geboren 24 november 1984
Geboorteplaats Johnson City
Origine Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep Youtuber, video-essayist, auteur
YouTube-kanaal Lindsay Ellis
Jaren actief 2008 - nu
Genre(s) Filmkritiek, video-essays
Bekend van The Hobbit Duology
Loose Canon
The Whole Plate
It's Lit!
Creator Awards
  100K abonnees 2017
  1M abonnees 2020
Website
(en) IMDb-profiel
YouTube
Portaal  Portaalicoon   YouTube

Lindsay Carole Ellis (24 november, 1984) is een Amerikaanse filmcriticus, YouTuber, cinematograaf en auteur. Van 2008 tot 2014 maakte Ellis deel uit van het Channel Awesome-productiebedrijf[1] onder de webnaam "The Nostalgia Chick", een tegenhanger van de Nostalgia Critic. In 2014 beëindigde ze haar band met Channel Awesome om zich te concentreren op haar eigen werk. Ze maakt voornamelijk lange video-essays over films (met name Disney films en Transformers) vanuit een sociologisch perspectief.

Leven en carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Ellis groeide op in Johnson City, Tennessee, en behaalde haar bachelor in filmstudies aan de New York University in 2007 en MFA aan de USC School of Cinematic Arts in 2011.[2][3] Samen met haar vrienden Elisa Hansen en Antonella "Nella" Inserra schreef ze Awoken, een paranormale romantische parodie op Twilight met een vrouw die verliefd wordt op Cthulhu, onder de alias Serra Elinsen.[4] In 2010 schreef en regisseerde ze de documentaire korte film "The A-Word" over de ervaringen van vrouwen met abortus.[5] Tijdens haar studie voor haar MFA werd Ellis geselecteerd om The Nostalgia Chick te hosten, een webserie gebaseerd op de Nostalgia Critic; ze maakte meer dan 100 video's als onderdeel van de serie voordat ze in 2014 vertrok.

Op haar YouTube-kanaal maakt Ellis regelmatig video's over Walt Disney Pictures-films.[3] Andere werken zijn onder meer "The Whole Plate", een langlopende serie die de filmserie Transformers onderzoekt en het werk van Michael Bay dat meer dan 4 miljoen keer is bekeken,[6][2] en een driedelige serie over de productie van De Hobbit- trilogie en het effect ervan op de filmindustrie in Nieuw-Zeeland.[7][8] Deze driedelige documentaire, genaamd The Hobbit Duology (zo genoemd omdat ze in eerste instantie van plan was maar twee afleveringen erover te maken) die Ellis samen met Angelina Meehan schreef en redigeerde, ontving een nominatie voor de 2019 Hugo Awards in de categorie Beste Gerelateerde Werk.[9]

Haar Loose Canon-serie onderzoekt de impact van literaire en filmpersonages door de tijd. Sinds 2017 ligt haar focus op haar kanaal op video-essays over films. Ellis zegt dat ze het het leukst vindt om na te denken over 'dingen die diep gebrekkig zijn, maar die echt een interessant potentieel hebben'. Haar video's zijn gemaakt samen met een klein team van parttime medewerkers.

Naast het behandelen van filmonderwerpen, heeft ze ook video's gemaakt over het maken van YouTube-content.[2] Ellis organiseert ook de It's Lit! webserie voor PBS Digital Studios, die trends in Amerikaanse literatuur verkent als een begeleidend stuk bij The Great American Read op PBS zelf.

Gedurende haar online carrière is Ellis onderworpen geweest aan meerdere intimidatiecampagnes.[2][10]

In 2019 kondigde Ellis haar debuutroman aan, getiteld Axiom's End, die in juli 2020 zou verschijnen.[11][12]

Begin 2020 was Ellis mede-oprichter van MusicalSplaining, een podcast waarin ze samen met regisseur en illustrator Kaveh Taherian elke twee weken een andere musical bespreekt. Hoewel de podcast is gemaakt op basis van het feit dat Ellis van musicals geniet en Taherian er een hekel aan heeft, worden de twee vaak door elkaar beïnvloed.

Priveleven[bewerken | brontekst bewerken]

Ellis is biseksueel.[13] Ze woont in Los Angeles.[2]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]