Lindt (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdkantoor en fabriek in Kilchberg, Zürich
David Sprüngli

Lindt & Sprüngli AG, beter bekend als Lindt, is een Zwitserse chocoladefabrikant.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf is opgericht rond 1845. David Sprüngli-Schwarz en zijn zoon, Rudolf Sprüngli-Ammann hadden een zoetwarenwinkeltje in Zürich, waar na twee jaar een kleine chocoladefabriek bij kwam.

In 1892, toen Rudolf Sprüngli-Ammann zich vanwege zijn leeftijd terugtrok werd het bedrijf verdeeld tussen zijn twee zoons. De jongste, David Robert, kreeg twee zoetwarenwinkels die bekend kwamen te staan onder de naam Confiserie Sprüngli. De oudste zoon, Johann Rudolf, kreeg de chocoladefabriek. Om de nodige financiën voor uitbreiding te genereren maakte hij in 1899 er een Aktiengesellschaft van onder de naam "Chocolat Sprüngli AG". In hetzelfde jaar kocht hij de chocoladefabriek van Rodolphe Lindt uit Bern. De naam van het bedrijf veranderde toen in Aktiengesellschaft Vereinigte Berner und Züricher Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli.

In 1994 werd de Oostenrijkse chocolaterie Hofbauer gekocht, en werd ook het merk Küfferle onderdeel van het bedrijf. In respectievelijk 1997 en 1998, werden de Italiaanse chocolaterie Caffarel en het Amerikaanse bedrijf Ghirardelli in het concern opgenomen als onafhankelijke dochterondernemingen. Sindsdien wordt het merk Ghirardelli wereldwijd aangeboden.

In 2009 kondigde Lindt aan dat het vijftig van de tachtig winkels in de Verenigde Staten zou sluiten vanwege verminderde vraag.[1]

Lindt & Sprüngli heeft zes fabrieken: Kilchberg (Zwitserland), Aachen (Duitsland), Oloron-Sainte-Marie (Frankrijk), Induno Olona (Italië), Gloggnitz (Oostenrijk), Stratham (New Hampshire, Verenigde Staten). De fabriek in Gloggnitz produceert ook chocolade onder de naam Hofbauer & Küfferle als toevoeging op het Lindt-merk. Caffarels fabriek is gesitueerd in Luserna San Giovanni (Italië) en Ghirardelli's fabriek in San Leandro (Californië, Verenigde Staten).

Seizoensproducten[bewerken]

Lindt chocoladekonijnen

Lindt produceert voor pasen sinds 1952 het Gouden konijn, een hol konijn van melkchocolade in meerdere formaten.[2][3]Voor Valentijnsdag zijn er speciale gouden konijnen verkrijgbaar. Verder produceert het bedrijf chocolade in de vorm van wortelen, kippen en lammetjes.

Met kerstmis produceert de fabriek een variëteit aan chocoladeproducten, waaronder een rendier, een kerstman, sneeuwmannen, beren, bellen, adventkalenders en chocolade ornamenten. Er wordt ook chocolade in blik verkocht.

Externe links[bewerken]