Lindt (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Lindt & Sprüngli AG, beter bekend als Lindt, is een Zwitserse chocoladefabrikant.

Hoofdkantoor en fabriek in Kilchberg, Zürich.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf is opgericht rond 1845. David Sprüngli-Schwarz en zijn zoon, Rudolf Sprüngli-Ammann hadden een klein zoetwarenwinkeltje in Zürich, waar na twee jaar een kleine fabriek aan toegevoegd werd om chocolade te kunnen produceren in vaste vorm.

David Sprüngli

Met het pensioen van Rudolf Sprüngli-Ammann in 1892, werd het bedrijf gesplitst tussen zijn twee zoons. De jongste, David Robert, kreeg twee zoetwarenwinkels die bekend kwamen onder de naam Confiserie Sprüngli. De oudste boer, Johann Rudolf, kreeg de chocoladefabriek. Om de nodige financiën voor de uitbreiding rond te krijgen, maakte Johann Rudolf in 1899 er een privébedrijf van onder de naam "Chocolat Sprüngli AG". In hetzelfde jaar kocht hij een chocoladefabriek van Rodolphe Lindt uit Bern, en het bedrijf verandere haar naam naar Aktiengesellschaft Vereinigte Berner und Züricher Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli.

In 1994 werd de Oostenrijkse chocolaterie, Hofbauer, aangekocht, en integreerge ook het merk Küfferle bij het bedrijf. In respectievelijk 1997 en 1998, werden ook nog de Italiaanse chocolaterie, Caffarel, en het Amerikaanse chocolaterie, Ghirardelli, bij het bedrijf gevoegd als onafhankelijke dochterondernemingen. Sindsdien is het merk Ghirardelli niet alleen in Amerika bekend maar wereldwijd.

Op 17 maart 2009 kondigde Lindt aan dat het vijftig van de tachtig vestigingen in de Verenigde Staten ging sluiten vanwege verminderde vraag door de recessie van het einde van de Jaren 2000.[1]

Lindt & Sprüngli heeft zes fabrieken: Kilchberg (Zwitserland), Aachen (Duitsland), Oloron-Sainte-Marie (Frankrijk), Induno Olona (Italië), Gloggnitz (Oostenrijk), Stratham (New Hampshire, Verenigde Staten). De fabriek in Gloggnitz produceert ook chocolade onder de naam Hofbauer & Küfferle als toevoeging op het Lindt-merk. Caffarels fabriek is gesitueerd in Luserna San Giovanni (Italië) en Ghirardelli's fabriek in San Leandro (Californië, Verenigde Staten).

Nadat Lindt in 2011 een recordomzet van ruim vier miljoen euro had geboekt, maakte het marketingteam bekend dat ze 29% marktaandeel bezaten.

Seizoensproducten[bewerken]

Lindt chocoladekonijnen

Lindt produceert ook het Gouden Konijn, een hol konijn van melkchocolade dat varieert in grootte, en sinds 1952 elke Pasen verkrijgbaar is.[2][3] Elk konijn heeft een klein, rood lintje en een belletje om zijn nek. Het konijn is er ook in de varianten met pure en witte chocolade. Het purechocoladekonijn heeft een donkerbruin lintje terwijl het wittechocoladekonijn een wit lintje heeft.

Ook produceren ze chocolade in de vorm van wortelen, kippen en lammetjes. De lammetjes worden verpakt met vier witte en één zwarte.

Met Kerstmis produceert Lindt een variëteit aan chocoladeproducten, waaronder een chocolade rendier die iets wegheeft van het chocolade paaskonijn, een chocolade kerstman, sneeuwmannen, beren, bellen, advent kalenders en chocolade ornamenten. Er zijn verschillende Lindt-blikken verkrijgbaar in hun winkels, de meest populaire zijn de rode en de blauwe.

Voor Valentijnsdag zijn er gouden konijnen als een set van twee kussende konijnen verkrijgbaar.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]