Lingerie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Winkel van het grote Amerikaanse lingeriemerk Victoria's Secret

Lingerie is een ander woord voor damesondergoed en -nachtkleding, met het verschil dat men lingerie specifiek draagt om modieus of seksueel aantrekkelijk te zijn. Hoewel de term ook gebruikt kan worden als synoniem voor ondergoed voor vrouwen, impliceert hij meestal een erotisch karakter. Veel lingerie bestaat uit stoffen als satijn, zijde en recenter ook uit kunststoffen. Lingerie heeft doorgaans een meer luxueuze, geraffineerde afwerking dan doordeweeks ondergoed.[1]

Etymologie[bewerken]

Lingerie is afgeleid van het Franse linge, dat 'linnen' betekent. Het Nederlands leende het woord in de 19e eeuw uit het Frans, waar lingerie 'linnenwinkel' en 'linnengoed' betekende. Hoewel Nederlandse woordenboeken die eerste betekenis ook noteerden, blijkt het woord in het Nederlands alleen van toepassing te zijn geweest op linnengoed, en al snel in het bijzonder op linnen ondergoed voor vrouwen.[2] In het hedendaags Frans is de term van toepassing op alle soorten ondergoed, voor zowel mannen als vrouwen.

Soorten lingerie[bewerken]

Damesondergoed werd eeuwenlang vervaardigd van natuurlijke materialen als wol, zijde en katoen, maar in de 20e eeuw zijn daar ook synthetische stoffen als nylon, viscose, lurex en lycra bijgekomen.