Linia Hutnicza Szerokotorowa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De route van de LHS
1 Poolse grensovergang met Oekraïne 2 Hrubieszów, 3 Zamość, 4 Biłgoraj, 5 Nisko, 6 Wola Baranowska, 7 Staszów, 8 Grzybów, 9 Sędziszów, 10 Kępie, 11 Zarzecze, 12 Sławków,
Een ST44 van PKP-LHS rijdt door Sędziszów.

Spoorlijn 65 of Linia Hutnicza Szerokotorowa, veelal afgekort tot LHS (Nederlandse vertaling: Breedspoor-metallurgielijn), is de langste breedspoor-verbinding van Polen. Naast deze lijn en enkele zeer korte stukjes vlak bij grensovergangen gebruikt Polen overal normaalspoor. Voor de LHS-verbinding wordt een breedte van 1520mm gebruikt.

De lijn loopt onafgebroken van de Pools-Oekraïense grens bij Hrubieszów tot aan Sławków Południowy (bij Katowice), in totaal bijna 400 kilometer, en wordt enkel gebruikt voor goederenvervoer (met name kolen en ijzererts). Het is de meest westelijk gelegen breedspoorverbinding van Europa die verbonden is met het breedspoorsysteem van de landen die voor 1991 de Sovjet-Unie vormden.

Voor het transport wordt gebruikgemaakt van ST44-locomotieven, een variant van de M62-locomotief uit de voormalige Sovjet-Unie. De exploitatie van de lijn ligt in handen van de PKP Linia Hutnicza Szerokotorowa Spólka z o.o.

Externe links[bewerken]