LinkedIn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
LinkedIn
LinkedIn
Type Sociaalnetwerksite
Taal Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Spaans, Noors, Zweeds, Pools, Tsjechisch, Roemeens, Russisch, Turks, Indonesisch, Maleis, Japans en Koreaans.
Registratie Verplicht
Eigenaar Microsoft
Auteur(s) Jeff Weiner, Reid Hoffman, Allen Blue, Konstantin Guericke, Eric Ly, Jean-Luc Vaillant
Opgericht 2002 (website 5 mei 2003)
Status Actief
Link http://www.linkedin.com
Portaal  Portaalicoon   Media
Hoofdkantoor van LinkedIn

LinkedIn is een online sociaal netwerk, actief sinds 5 mei 2003, dat gericht is op vakmensen. Wereldwijd heeft de website ongeveer 610 miljoen geregistreerden[1], waarvan meer dan 3 miljoen in België en 6 miljoen in Nederland.[2][3]

Groei en locaties[bewerken]

LinkedIn groeit de laatste jaren zeer sterk. In 2007 was het het snelst groeiende sociale netwerk in de VS met 189% groei. Het hoofdkantoor staat in Sunnyvale (Californië) met filialen in Amsterdam, Bangalore, Chicago, Delhi, Dublin, Londen, Los Angeles, Madrid, Melbourne, Milaan, Mumbai, München, New York, Omaha, Parijs, San Francisco, São Paulo, Singapore, Stockholm, Sydney, Tokio en Toronto.

Contacten[bewerken]

Het belangrijkste doel van de website is geregistreerden gebruik te laten maken van elkaars (zakelijke) netwerk. Dat gebeurt door contacten te leggen met anderen die je vertrouwt.

Deze lijst van contacten kan als volgt worden gebruikt:

  • Een netwerk is opgebouwd uit je directe contacten, de relaties van je contacten, enzovoort. Al deze personen kunnen behalve direct haar of zijn netwerk ook uitbreiden via een introductie door een reeds in het eerste- of tweedelijnsnetwerk aanwezige contactpersoon.
  • Het netwerk kan gebruikt worden voor het vinden van een baan, andere personen of zakelijke kansen, via aanbevelingen vanuit je netwerk.
  • Werkgevers kunnen vacatures plaatsen en mogelijke kandidaten zoeken.
  • Werkzoekenden kunnen het profiel van managers raadplegen en ontdekken welke van hun bestaande contacten haar of hem kan introduceren.
  • Ook aan van hier bekende peilingen, polls genaamd kan men meedoen.
  • LinkedIn heeft de beschikking over groepen. Deze zijn te vergelijken met de clans van Netlog, waaronder enkele voor Wikipedianen (Meta).

Door het systeem van doorverwijzen via een in je netwerk aanwezig contact ontstaat vertrouwen tussen de deelnemers aan het netwerk. LinkedIn neemt deel aan het EU Safe Harbor Privacy Framework.

Voormalige functionaliteiten[bewerken]

  • Mensen met een LinkedIn-profiel konden elkaar vragen stellen die andere vakmensen kunnen beantwoorden. De service is vanaf 1 januari 2013 stopgezet.

Applicaties voor LinkedIn[bewerken]

LinkedIn heeft zelf mobiele apps ontwikkeld voor Android, iOS (iPad en iPhone), Blackberry en Windows Phone[4]. Naast deze officiële mobiele apps hebben derden ook software ontwikkeld voor specifieke besturingssystemen. Zo is DroidIn een applicatie waarmee je LinkedIn kunt gebruiken op je Android telefoon[5].

Beurswaarde LinkedIn[bewerken]

19 mei 2011 vond de beursintroductie van LinkedIn plaats. Met de beursgang haalde LinkedIn 353 miljoen dollar op. Het bedrijf maakt ondanks het hoge ledental nog steeds geen winst. De torenhoge waardering bij de beursgang -die oprichter Reid Hoffman met een 20%-belang 1,8 miljard dollar oplevert- is volgens veel analisten rationeel dan ook nauwelijks te verklaren.[6]

Overnames[bewerken]

Op 3 mei 2012 kondigde SlideShare aan dat het overgenomen zou worden door LinkedIn[7]. Er was sprake van een overnamebedrag van 119 miljoen USD.[8]

Op 11 april 2013 kondigde LinkedIn aan dat er een akkoord was voor de overname van de news reader Pulse[9][10].

Op 13 juni 2016 kondigde Microsoft aan dat het LinkedIn in zijn geheel overneemt voor 26,2 miljard US dollar.[11]

Statistiek[bewerken]

datum registraties
30 september 2012 187 miljoen
9 januari 2013[12] 200 miljoen
13 juni 2013 225 miljoen[13]
23 januari 2016 400 miljoen
augustus 2016 433 miljoen
24 april 2017 500 miljoen
land miljoenen
registraties
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten 122
Vlag van India India 33
Vlag van Brazilië Brazilië 23
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk 19
Vlag van China China 12
Vlag van Canada Canada 11
Vlag van Frankrijk Frankrijk 10
Vlag van Italië Italië 8
Vlag van Mexico Mexico 8
Vlag van Australië Australië 7
Vlag van Spanje Spanje 7
Vlag van Nederland Nederland 6

Externe link[bewerken]