Linnaeushof (Bennebroek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Linnaeushof
Monorail in de Linnaeushof
Slagzin Europa´s grootste speeltuin
Eigenaar Aspro Ocio
Opening 1963
Eerdere namen Henry W. Roozen
Bezoekers 300.000 bezoekers per jaar
Attracties
Totaal 25
Achtbanen 0
Darkrides 0
Waterattracties 2
Locatie
Locatie Bennebroek, Vlag van Nederland Nederland
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Linnaeushof is een recreatie- en attractiepark gevestigd in het Noord-Hollandse Bennebroek. Linnaeushof staat bekend als Europa's grootste speeltuin. Kenmerkend is dat er geen elektronische apparaten of achtbanen aanwezig zijn, maar de bezoekers alle attracties zelf in beweging moeten brengen. In totaal zijn er rond de 350 speeltoestellen verspreid over de Kleuterspeeltuin en de Grote speeltuin. Ook is er een grote binnenspeeltuin, een treintje dat in het park rondrijdt, een kabelbaan boven water en een Pirateneiland waarbij kinderen hoog boven water door netten kunnen klimmen.

Linnaeushof werd in 1963 geopend als speeltuin door Godfried Bomans. Daarvoor was het een park voor bloemententoonstellingen. Met jaarlijks circa 300.000 bezoekers mag dit recreatiepark zich meten met de grotere pretparken en speeltuinen in Nederland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Linnaeushof was een deel van de Overplaats van Hartekamp en verwisselde verschillende malen van particuliere eigenaar tot een veiling in 1901. De nieuwe eigenaar wordt de Binnenlandsche Exploitatie Maatschappij voor Onroerende Goederen. In 1954 ontwerpt landschapsarchitect Hans Warnau er een bloemenpark. In 1955 wordt de grond aangekocht door Henry W. Roozen, bloembollenkweker op het naast gelegen perceel. Henry W. Roozen start met het organiseren van bloemententoonstellingen waar de Keukenhof te Lisse een geduchte concurrent in zag. De opbrengst ging voor een deel naar het Rode Kruis.

Vanaf 1963 combineerde Henry W. Roozen de bloementuinen met een speeltuin. Omdat Henry W. Roozen nog een bloembollenkwekerij in Bennebroek en een graszodenbedrijf (Fertig-Rasen) in Duitsland had trok hij voor de speeltuin Piet Grijpstra aan. Het bleek dat de speeltuin een gat in de markt was en vanaf 1975 is de Linnaeushof uitsluitend een speeltuin. De grote kas is de binnenspeeltuin geworden.

Kleinzoon Sander Grijpstra stapte in 1998, op 23-jarige leeftijd, in de dagelijkse leiding van het park. In 2012 verkocht deze zijn aandelen aan de Spaanse groep Aspro Ocio.[1] De verkoopprijs werd niet bekendgemaakt. Linnaeushof werd verkocht één jaar voor het vijftigjarig bestaan van de speeltuin.[1] Aspro kocht in 2008 het Zeeuwse Deltapark Neeltje Jans en met deze overname is dit de tweede activiteit in Nederland.[1]

Linnaeushof met bloemententoonstelling en treintje in 1968.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]