Linor Abargil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Linor Abargil
Abargil in 2014
Volledige naam Linor Abargil
Geboren 17 februari 1980
Land Israël
Jaren actief 1998-heden
Lengte 1,76 m
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Mode

Linor Abargil (Hebreeuws: לינור אברג'יל) (Netanya, 17 februari 1980) is een Israëlisch model en toneelspeelster van Marokkaans-Joodse afkomst. Op 22 november 1998 werd zij Miss Israël en Miss World. Zij is 1,76 meter lang.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zeven weken voor Abargil gekroond werd als Miss World in de Seychellen, werd de toen 18-jarige Abargil in Milaan, Italië verkracht door de Egyptische Israëliër Uri Shlomo die als reisagent werkte in deze stad. Zij maakte de zaak bekend zodat de dader in Israël aangehouden en berecht kon worden. Hij werd schuldig bevonden en kreeg van de Israëlische rechtbank 16 jaar gevangenisstraf. Ze riep andere vrouwen op haar voorbeeld te volgen zedenmisdrijven aanhangig te maken.

Na deze zaak ontwikkelt Abargil zich tot activiste tegen seksueel geweld. Zo is zij te zien in de documentaire Brave Miss World.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 trouwde Abargil met de Litouwse basketballer Šarūnas Jasikevičius. Het stel scheidde twee jaar later. In 2010 trouwde Abargil met haar manager en bekeerde ze zich tot het jodendom. In 2012 beviel ze van een tweeling, in 2013 beviel ze van een dochter.