Linpus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Linpus
Linpus in de eenvoudigste mode
Linpus in de eenvoudigste mode
Ontwikkelaar Linpus Technologies
OS-familie GNU/Linux
Laatste uitgave 1.6 (19 december 2011)
Kerneltype Monolithisch
Licentie GPL, shareware en nagware
Status Actief
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Linpus is een vrij en open besturingssysteem dat is gebaseerd op Fedora Linux en gecreëerd door het Taiwanese bedrijf Linpus.

Linpus is speciaal ontworpen voor de Aziatische markt, met volledige ondersteuning van Unicode van de Chinese en Japanse taal. Momenteel zijn er 3 versies van dit besturingssysteem: Linpus 9.6 (laatste bekende versie), Linpus Light en Linpus Media Center.

Linpus Lite is geschreven om te draaien op computers als subnotebooks (minilaptops met goedkope hardware). Voor de groep nieuwe gebruikers heeft Linpus een simpel menu met grote duidelijke iconen. Voor de groep gebruikers die een meer Windows-achtige interface willen is er het "advanced menu", dat eruitziet als het bureaublad onder Windows.

Nadeel is dat het vaak aan drivers voor allerhande randapparatuur ontbreekt en niet ieder softwarepakket voor dit besturingssysteem beschikbaar is.

Voorbeelden van netbooks die op Linpus draaien zijn de Aspire One van Acer, de Northtec Gecko en AIRIS KIRA Series. Deze hebben een kleiner beeldscherm en resoluties als VGA (640*480).

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]