Lintstaartastrapia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lintstaartastrapia
IUCN-status: Gevoelig[1] (2012)
Lintstaartastrapia
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Superfamilie:Corvoidea
Familie:Paradisaeidae (Paradijsvogels)
Geslacht:Astrapia
Soort
Astrapia mayeri
Stonor, 1939
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Lintstaartastrapia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Lintstaartastrapia of lintstaart paradijsvogel (Astrapia mayeri) is een middelgrote paradijsvogel (Paradisaeidae) uit de orde zangvogels en de superfamilie Corvoidea. De lintstaartastrapia kan ongeveer 32 cm lang kan worden, exclusief de lange staart bij het mannetje.

Beschrijving[bewerken | bron bewerken]

Het mannetje van de lintstaartastrapiadie heeft een iriserend olijfgroen verenkleed met een mooi ‘balvormig’ verendosje boven zijn snavel en twee enorm lange witte staartveren. Deze staartveren kunnen meer dan een meter lang worden (zie afbeelding). Het vrouwtje is bruin met iriserende veren op de kop.

Mannetje met zijn lange witte staart

De mannetjes behoren tot de meest spectaculaire verschijningen onder de paradijsvogels. Ze bezitten langste staartveren in verhouding tot hun lichaamslengte. Dit is bij geen enkele andere vogel groter. De staart kan tot ongeveer drie keer zo lang als het lichaam worden. De mannetjes zijn polygaam.

Leefgebied[bewerken | bron bewerken]

De linstaartastrapia is een endemische vogelsoort uit Papoea-Nieuw-Guinea. Hij leeft er in de nevelwouden van het centrale hoogland rond Mount Hagen tot minstens 130 km westelijk daarvan, op een hoogte tussen de 2400 en 3400 meter.[2]

Status[bewerken | bron bewerken]

De lintstaartastrapia werd in 1938 door Fred Shaw Mayer ontdekt (mogelijk al eerder door de onfortuinlijke ontdekkingsreiziger en goudzoeker Jack Gordon Hides die in 1938 overleed) en in 1939 door C.R. Stonor beschreven. Het is daarmee de laatste paradijsvogel die men tot nu toe heeft ontdekt. De vogel komt voor in een beperkt gebied en is daarom kwetsbaar en staat daarom als gevoelig op de Rode Lijst van de IUCN. Houtkap is een bedreiging voor zijn habitat en verder wordt er jacht op hem gemaakt voor de fraaie staartveren. In slecht toegankelijke stukken van zijn verspreidingsgebied schijnt de lintstaartastrapia algemeen voor te komen.[1] Handel (levend, dood of in onderdelen) in deze vogelsoort (en alle andere paradijsvogels) is volgens de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten (het CITES-verdrag) verboden.