Linuxdistributie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Algemene info over de Linuxfamilie is te vinden op het artikel Linux
Linux Distro Timeline, een tijdlijn waarop de geschiedenis van diverse distributies te zien is.

Een Linuxdistributie of ook wel "-distro" is een besturingssysteem bestaande uit de Linuxkernel en andere software die op elkaar is afgestemd. Een Linuxdistributie behoort steeds tot de Linuxfamilie van besturingssystemen.

Kenmerken[bewerken]

Elke Linuxdistributie heeft een aantal kenmerkende eigenschappen. Het meest kenmerkend voor een Linuxdistributie zijn:

De meeste distro's worden ontwikkeld voor een bepaalde gebruikersgroep en met een bepaald doel.

Toepassingen, gebruikers en ontwikkelaars[bewerken]

De gebruikersgroep van een Linuxdistributie kan heel groot zijn en de toepassing heel algemeen, zoals in het geval van desktopdistributies voor kantoortoepassingen en recreatief gebruik. Maar de gebruikersgroep kan ook klein zijn en de toepassing heel beperkt en specifiek.

Desktops[bewerken]

Desktopdistributies zijn doorgaans voorzien van veel gebruikte van standaardsoftware zoals LibreOffice, een webbrowser als Firefox of Chrome, een e-mailclient als Evolution of Claws Mail, een chatprogramma als Empathy of Pidgin, grafische programma's als GIMP en Inkscape, programma's voor fotobeheer als Shotwell of F-Spot, audiospelers als Amarok, Rhythmbox of Quod Libet, een cd-ripper als Sound Juicer, een mediaspeler als VLC media player en spelletjes. Distro's van de zwaardere desktops als GNOME en KDE en de lichtere desktops als Xfce en LXDE hebben deze standaardsoftware in hun repo's.[1] Naast de desktops van de grote distributies zijn er lichte, gebruiksvriendelijke distro's ontwikkeld die geschikt zijn voor beginners, oude computers en kleine netbooks.[2][3][4] Sommige kleine desktopdistributies zijn ontwikkeld voor een bepaald taalgebied of voor gebruikers met een lichamelijke handicap.

Speciale distro's[bewerken]

De meeste kleinere distributies zijn ontwikkeld voor een speciale groep gebruikers of voor een speciale toepassing. Musix is bijvoorbeeld ontwikkeld voor musici terwijl Edubuntu zich richt op toepassingen in het onderwijs. De live-cd met Kali Linux is ontwikkeld om de beveiliging van netwerken, firewalls en computersystemen te testen. Daarnaast zijn er grote verschillen tussen desktopdistributies voor verschillende typen computers. Een desktop die gebruikmaakt van een Compiz windowmanager stelt relatief hoge eisen aan de hardware terwijl sommige lichtgewicht desktopdistro's nog voor embedded systems gebruikt kunnen worden of op een Raspberry Pi met het formaat van een creditcard kunnen draaien.

Er zijn distributies specifiek voor het gebruik als server die minder geschikt zijn om als desktop te gebruiken. Distro's die voor een firewall of als NAS-besturingssysteem ontwikkeld zijn kunnen helemaal niet als desktop gebruikt worden maar alleen voor de doeleinden waarvoor ze ontwikkeld zijn.[5][6]

Ondersteuning en ontwikkeling[bewerken]

Voor beginners is het prettig als configuratiebestanden tijdens de installatie van een softwarepakket automatisch worden aangepast of als een gebruikersgroep ondersteuning biedt bij de configuratie van de software. Ubuntu, Linux Mint, Mageia en PCLinuxOS zijn gebruiksvriendelijke distributies die gebruikers onder andere via forums, mailinglijsten en wiki's ondersteuning bieden.

Ervaren gebruikers en experts die hun besturingssysteem geheel aan hun eigen wensen willen aanpassen kunnen bijvoorbeeld voor Arch Linux, Gentoo Linux of CRUX kiezen. Aan de hand van de documentatie kan de configuratie van het systeem helemaal aan de eigen wensen aangepast worden. Distributies voor de zakelijke markt bieden vaak langdurige ondersteuning en speciale diensten aan.

Installatie[bewerken]

De installatie van een Linuxdistributie op een moderne pc of laptop kan meestal met behulp van een gebruiksvriendelijk installatieprogramma vanaf een live-DVD of een live-system op een USB-stick uitgevoerd worden.[7][8] De meest gebruikte installatieprogramma's zijn Anaconda, Ubiquity en installatieprogramma's van Debian.[9][10][11] Tijdens de installatie wordt gevraagd om lege ruimte op een harde schijf of SSD aan te wijzen waarop de Linuxdistributie geïnstalleerd kan worden. Als er al een besturingssysteem op de computer is geïnstalleerd dan wordt gevraagd of ze behouden moet blijven of verwijderd kan worden.

Vervolgens wordt gevraagd om een gebruikersnaam, wachtwoorden voor de root en een gebruiker, een hostnaam, de tijdzone en de te gebruiken taal en toetsenbordindeling op te geven. Als deze vragen allemaal beantwoord zijn dan kan de installatie beginnen. Voordat de partities op de harde schijf of SSD aangemaakt worden, wordt gevraagd of de gebruiker de installatie wil afbreken of voortzetten. Als de gebruiker de installatie voortzet worden de nieuwe partities op de harde schijf aangemaakt en wordt de installatie op de harde schijf of SSD uitgevoerd.

Na de installatie van het besturingssysteem kan het installatiemedium worden verwijderd waarna de computer opnieuw opgestart kan worden. Omdat installatiemedia vaak ouder zijn dan de laatste beveiligingsupdates is het verstandig om na het opstarten eerst een update en een upgrade van het systeem uit te voeren.

Pakketbeheer[bewerken]

Voor het installeren en het beheren van software beschikt een besturingssysteem over een pakketbeheerder waarmee toepassingen uit de pakketbronnen of repository's geïnstalleerd kunnen worden.[12][13] Red Hat kwam in 1993 met de RPM Package Manager en in 1998 volgde Debian met de Advanced Packaging Tool, de twee meest gebruikte pakketbeheerders voor Linuxdistributies.[14][15][16] Naast RPM en APT bestaan er ruim twintig andere pakketbeheerders die door Linuxdistributies gebruikt kunnen worden.

Repo's[bewerken]

Behalve de keuze van de pakketbeheerder is het aanbod van de pakketten in de repo's van een distributie belangrijk. Het aanbod van beschikbare pakketten kan sterk variëren tussen verschillende distro's. Afgezien van het aantal pakketten kunnen de pakketten in de repo voor een specifieke doelgroep en bepaalde toepassingen bedoeld zijn, zoals voor videobewerking, grafisch ontwerp of voor wetenschappelijke of educatieve toepassingen.

Configuraties[bewerken]

Wanneer een pakket geïnstalleerd wordt dan kan het pakket de pakketbeheerder opdracht geven om tegelijk de configuratie van de software en het besturingssysteem aan te passen. De pakketten van een gebruiksvriendelijke desktopdistributie zullen over het algemeen een vrij uitgebreide configuratie van de software uitvoeren. De gebruiker hoeft in dat geval na de installatie van een pakket de configuratie van zijn systeem niet zelf aan te passen. De meeste experts hebben liever repo's met pakketten die een minimale configuratie uitvoeren omdat ze de configuratie van hun systeem meestal zelf willen regelen.

Eigenschappen[bewerken]

Bij DistroWatch waren begin 2016 rond de 750 Linuxdistributies bekend waarvan er 250 actief onderhouden werden. Van de actief onderhouden distributies zijn ongeveer 150 geschikt voor desktoptoepassingen. De meeste distributies zijn voor een bepaalde doelgroep of bepaalde toepassingen ontwikkeld. Van de niet actief onderhouden distributies zouden ongeveer 60 slapende en ruim 400 permanent inactief of gestaakt zijn.

Grote distro's en forks[bewerken]

In de afbeelding van de timeline is duidelijk te zien dat er een paar grote disto's zijn met vele forks of afsplitsingen en veel kleine disto's met weinig forks. De oudste en grootste Linuxdistributies waren Slackware, Debian en Red Hat. Vroege en grote afsplitsingen van deze distro's zijn SUSE, Ubuntu, KNOPPIX, Fedora, Mandrake en CentOS. De forks ontwikkelen zich na de afsplitsing verder, soms in een geheel nieuwe richting, waarna zich nieuwe distro's van de fork kunnen afsplitsen. Maar vaker blijkt de ontwikkeling van de fork om uiteenlopende redenen in het slop te raken waarna hij inactief wordt of de ontwikkeling definitief wordt gestaakt.

Kleine en onafhankelijke distro's[bewerken]

Zolang als Linux bestaat hebben naast de grote distro's kleine en onafhankelijke distro's bestaan die zich vaak in meerdere opzichten van de grote distro's onderscheiden.
Een paar voorbeelden:
De ontwikkeling van kleine, onafhankelijke distro's heeft vaak gevolgen voor de ontwikkeling van software voor embedded systems of netwerkapparatuur, zoals handheld devices en routers. IPFire is bijvoorbeeld een firewall voor routers. Android en Firefox OS zijn Linuxdistro's voor smartphones en tablets. De besturingssystemen van Smart TV's zijn vaak ontwikkeld op basis van Linuxdistro's die op settopboxen konden draaien.

GNU/Linux[bewerken]

De toevoeging "GNU/Linux" aan de naam van een Linuxdistributie geeft aan dat het GNU-besturingssysteem geheel uit vrije software is opgebouwd op basis van een Linux-libre-kernel.[25][26] Aan de repository's van GNU-distro's kunnen geen pakketten toegevoegd worden die van propriëtaire software gebruikmaken, zoals niet-vrije drivers en firmware voor hardware. Debian-distributies bestaan uit een GNU-besturingssysteem maar gebruiken een gewone Linuxkernel zodat niet-vrije software uit de Debian contrib- en non-free-repository's gebruikt kunnen worden. Om de niet-vrije software te kunnen gebruiken moet een gebruiker de niet-vrije-repository's aan de configuratie van de pakketbeheerder toegevoegen.[27]

Netwerkapparatuur en beveiligingsmodules[bewerken]

OpenVPN is een VPN die de datacommunicatie versleutelt met behulp van het TLS-protocol.
Voor producenten van commerciële Linuxdistributies, zoals Red Hat Enterprise Linux, Oracle Linux en SUSE Linux Enterprise distributies, hebben de beveiliging, betrouwbaarheid en stabiliteit van servers, tunnels, VPN's en netwerkapparatuur een hoge prioriteit. Red Hat garandeert ondersteuning voor een periode van 10 jaar en ondersteunt onder meer IPsec en de toepassing van SELinux-beveiligingsmodules terwijl SUSE de open source AppArmor-beveiligingsmodule voor zijn Linuxdistro's ontwikkeld heeft. De activiteiten van OpenSUSE, CentOS, Endian Firewall en Zentyal zijn deels te vergelijken met de activiteiten van Red Hat, Oracle en SUSE.[28][29][30][31][32][33]

Versies[bewerken]

Omdat de hardware van computers en de Linuxkernel zich constant ontwikkelen zijn van de meeste Linuxdistributies meerdere versies verkrijgbaar. De regels die gehanteerd worden voor de naamgeving, versienummers en verdere aanduidingen van de verschillende versies, kunnen per distributie sterk van elkaar verschillen.

Ontwikkelingsversies[bewerken]

Op het moment dat een nieuwe distributieversie van een grote distro uitgebracht wordt staan de volgende ontwikkelingsversies meestal al geruime tijd in de stijgers. Van grote distro's kunnen op een bepaald moment meerdere ontwikkelingsversies naast elkaar bestaan:
  • in de eerste fase van de ontwikkeling wordt een nieuwe versie vaak alfa-versie of onstabiele versie genoemd,
  • de volgende fase gaat in als de alfa-versie stabiel genoeg is en wordt dan een bèta-versie of testversie genoemd,
  • als de meeste bugs uit een bèta-versie verwijderd zijn wordt de versie meestal een release candidate of RC-versie genoemd.
Aan de versienummers worden soms de letters "a", "u", "b", "t" en "rc" toegevoegd om het ontwikkelingsstadium aan te geven, eventueel aangevuld met extra nummers.

Distributieversies en point releases[bewerken]

Als een RC-versie voldoende getest is en stabiel genoeg blijkt te zijn dan wordt het een distributieversie. De ontwikkeling van de softwarepakketten die in de repo's van de distro zijn opgenomen gaan echter gewoon door. Na een eerste distributieversie volgen na verloop van tijd meestal een paar point releases waarin onder andere nieuwere versies van belangrijke pakketten opgenomen kunnen worden. Voordat de volgende distributieversie verschijnt krijgen de gebruikers de gelegenheid om minder ingrijpende upgrades naar verschillende point releases van dezelfde distributieversie uit te voeren.

LTS-versies[bewerken]

De afkorting "LTS" staat voor Long-term support. De afkorting LTS wordt aan de naam van speciale versies toegevoegd om aan te geven dat voor die versie over een langere termijn ondersteuning en beveiligingsupdates verzorgd worden. De meeste systeembeheerders, applicatie-ontwikkelaars en gebruikers willen het liefst zo weinig mogelijk ingrijpende upgrades van hun besturingssysteem uitvoeren. Daarom willen deze gebruikers meestal ruim van tevoren weten hoelang ze op ondersteuning kunnen rekenen en wanneer ze hun besturingssysteem naar een volgende versie moeten upgraden.
De termijn waarover ondersteuning gegeven wordt voor LTS-versies van verschillende distro's is doorgaans vijf jaar. Debian, Linux Mint, Trisquel en Ubuntu garanderen een ondersteuningstermijn van 5 jaar voor hun LTS-versies.[34][35][36][37]

Rolling-releases[bewerken]

Een aantal Linuxdistributies, zoals Arch Linux, Gentoo Linux, NixOS en GuixSD, brengen geen verschillende versies van hun besturingssysteem uit omdat ze continu in ontwikkeling zijn. In plaats daarvan worden frequent snapshots van een aantal onderdelen van het systeem uitgebracht waarmee de gebruikers hun systeem kunnen upgraden. Veel gebruikers van deze rolling-release-distro's werken als software-ontwikkelaar. Daarom willen deze gebruikers het liefst in een omgeving werken waarin ze de laatste ontwikkelingen op het gebied van software-ontwikkeling goed kunnen volgen.

Verspreiding[bewerken]

De eerste Linuxdistributies, van onder andere Slackware, Debian, Red Hat en SUSE, werden in de jaren 90 op CD-ROM gezet. De CD-ROMs werden onder meer via boekhandels en computerwinkels of per post verspreid. Sinds de opkomst van breedbandverbindingen worden Linuxdistributies meestal door gebruikers gedownload van internet in de vorm van een ISO-bestand. Hiermee kunnen bijvoorbeeld Live-CD's of -DVD's gebrand worden of andere Live-systems gemaakt worden.

Door het downloaden van veel grote ISO-bestanden via HTTP of FTP kunnen servers en internetverbindingen zwaar belast raken. Om kosten te besparen wordt gebruikers aangeraden om gebruik te maken van een mirror. Inmiddels maken steeds meer distributies gebruik van torrent waarmee hogere downloadsnelheden bereikt kunnen worden terwijl de kosten voor de distributeurs verder dalen en de belasting van netwerkverbindingen afneemt.

Standaarden en compatibiliteit[bewerken]

De vele organisaties die Linuxdistributies ontwikkelen, wijzigen daarbij diverse aspecten van hun systeem. Naarmate er meer distributies ontstaan, wordt het gevaar steeds groter dat applicaties ontwikkeld voor UNIX-achtige besturingssystemen niet meer op alle Linuxdistributies werken. Om zulke problemen te voorkomen, zijn open standaarden ontwikkeld, zoals de POSIX-standaard, de Linux Standard Base en de Filesystem Hierarchy Standard, die los staan van de ontwikkeling van verschillende distributies.

Daarnaast zijn er vele applicaties en subsystemen waarvan bijna elke desktopdistributie gebruik maakt, zoals de ALSA-geluidstechniek, soms vervangen door PulseAudio, waardoor compatibiliteitsproblemen kunnen ontstaan. De laatste ingrijpende systeemverandering, onder meer bedoeld om zulke problemen te voorkomen, betrof de invoering van de systemd systeem- en servicemanager ter vervanging van het oude systeem dat gebaseerd was op de UNIX System V initialisatie.[38]

Architectuur[bewerken]

Aangezien Linux ontwikkeld is op een Intel 80386-processor (i386), zijn er geen distributies die werken voor oudere processoren. Er zijn wel speciale distributies die geschikt zijn voor oudere computers, al is er dan geen grafische desktop aanwezig. Sommige distributies nemen minder dan 2 megabyte in beslag. Linuxdistributies mogen over het algemeen door iedereen aangepast en verspreid worden, omdat de meeste code onder de GNU General Public License valt en dus opensourcesoftware is.

DistroWatch[bewerken]

De populariteit van een distributie zou afgeleid kunnen worden van de hitparade van DistroWatch, de website van Ladislav Bodnar, die zich richt op de berichtgeving rond distributies. Deze statistieken zijn op pageviews gebaseerd en stellen dus de interesse in Linuxdistributies voor, niet het eigenlijke gebruik.

Enkele distributies[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van Linuxdistributies voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zie ook[bewerken]

  • Live-cd, een opstartbaar besturingssysteem opgeslagen op een cd

Externe link[bewerken]