Linuxdistributie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Algemene info over de Linuxfamilie is te vinden op het artikel Linux
Linux Distro Timeline, een tijdlijn waarop de geschiedenis van diverse distributies te zien is.

Een Linuxdistributie of ook wel "-distro" is een besturingssysteem bestaande uit de Linuxkernel, GNU-basissoftware en andere software die op elkaar is afgestemd.

Verschillen[bewerken]

Er zijn veel verschillende Linuxdistributies waarvan sommigen voor een bepaalde toepassing ontwikkeld zijn; zo zijn er distributies specifiek voor het gebruik als server en distributies die zich vooral toegelegd hebben op een bepaald taalgebied of een bepaalde groep gebruikers.

Zo was het Braziliaanse Conectiva voordat dit opging in Mandriva bijvoorbeeld op het Portugees gericht. Dyne:bolic is ontwikkeld voor musici en Edubuntu richt zich op educatieve doeleinden in het onderwijs.

Daarnaast zijn er grote verschillen tussen distributies voor verschillende typen computers. Een desktop die gebruikmaakt van een Compiz windowmanager stelt relatief hoge eisen aan de hardware. Een lichtgewicht LXDE-desktop kan nog gebruikt worden op een Raspberry Pi met het formaat van een creditcard. Oudere computers kunnen vaak de meeste voor Linux beschikbare software draaien onder ConnochaetOS.

Verspreiding[bewerken]

De eerste Linuxdistributies, van onder andere Slackware, Debian, Red Hat en SUSE, werden in de jaren 90 op CD-ROM gezet. De CD-ROMs werden onder meer via boekhandels en computerwinkels of per post verspreid. Sinds de opkomst van breedbandverbindingen worden Linuxdistributies meestal door gebruikers gedownload van internet in de vorm van een ISO-bestand. Hiermee kan bijvoorbeeld een Live-CD of -DVD gebrand worden of een USB-stick gemaakt worden.

Door het downloaden van veel grote ISO-bestanden via HTTP of FTP kunnen servers en internetverbindingen zwaar belast raken. Om kosten te besparen wordt gebruikers aangeraden om gebruik te maken van een mirror. Inmiddels maken steeds meer distributies gebruik van torrent waarmee hogere downloadsnelheden bereikt kunnen worden terwijl de kosten voor de distributeurs verder dalen en de belasting van netwerkverbindingen afneemt.

Software[bewerken]

De vele organisaties die een Linuxdistributie ontwikkelen, wijzigen daarbij diverse aspecten van hun systeem. Naarmate er meer distributies ontstaan, is het gevaar dat applicaties ontwikkeld voor Linux niet meer werken steeds groter. Om dit te voorkomen, zijn er allerlei ontwikkelingen die los van de distributies staan. De twee belangrijkste ontwikkelingen zijn de ontwikkeling van de kernel zelf en de Linux Standard Base of LSB. Daarnaast zijn er vele applicaties en subsystemen waar elke distributie gebruik van maakt zoals de ALSA-geluidstechniek (soms vervangen door PulseAudio) en de GNOME- en KDE-desktopomgevingen.

Architectuur[bewerken]

Aangezien Linux ontwikkeld is op een Intel 80386-processor (i386), zijn er geen distributies die werken voor oudere processoren. Er zijn wel speciale distributies die geschikt zijn voor oudere computers, al is er dan geen grafische desktop aanwezig. Sommige distributies nemen minder dan 2 megabyte in beslag. Linuxdistributies mogen over het algemeen door iedereen aangepast en verspreid worden, omdat de meeste code onder de GNU General Public License valt en dus opensourcesoftware is.

DistroWatch[bewerken]

De populariteit van een distributie zou afgeleid kunnen worden van de hitparade van DistroWatch, de website van Ladislav Bodnar, die zich richt op de berichtgeving rond distributies. Deze statistieken zijn op pageviews gebaseerd en stellen dus de interesse in Linuxdistributies voor, niet het eigenlijke gebruik.

Enkele distributies[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van Linuxdistributies voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zie ook[bewerken]

  • Live-cd, een opstartbaar besturingssysteem opgeslagen op een cd

Externe link[bewerken]