Liopleurodon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Liopleurodon
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Reconstructie
Reconstructie
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Diapsida
Orde:Plesiosauria
Familie:Pliosauridae
Geslacht
Liopleurodon
Afbeeldingen Liopleurodon op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Liopleurodon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Liopleurodon was een groot zeereptiel uit het Jura, behorend tot de Pliosauridae. De grootste soort is Liopleurodon ferox. Fossielen van Liopleurodon zijn gevonden in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Geschat wordt dat het dier tot tien meter lang kon worden.[1]

Beschrijving[bewerken]

Liopleurodon had een gestroomlijnd lichaam en vier grote, peddelvormige poten. Met het voorste paar zwempoten werden op- en neergaande bewegingen gemaakt, waardoor het water naar achter werd geduwd en het dier zich naar voren bewoog. Liopleurodon had een korte nek en een grote, afgeplatte kop tot 1,54 m lang, waarin zich grote tanden bevonden, de kaken waren zeer krachtig.[2] De voorste tanden waren vlijmscherp en bedoeld voor het scheuren van vlees, terwijl de achterste tanden ronder waren en gebruikt werden voor het kraken van de schelpen van ongewervelde zeedieren.

De grootte van Liopleurodon wordt vaak zeer groot aangegeven, tot wel vijfentwintig meter. Dat komt doordat Lambert Beverly Halstead een stel enorme onderkaken van tegen de drie meter lengte, specimen OUM J.10454, het Cumnor Monster, toewees aan een Liopleurodon macromerus en de totale lichaamslengte op ruim twintig meter schatte. Latere televisiedocumentaires overdreven dat weer tot vijfentwintig meter. Tegenwoordig wordt aangenomen dat het dier waartoe de kaken behoorden maximaal een achttien meter zal zijn geworden. Daarbij wordt de soort nu meestal bij Pliosaurus ondergebracht als een Pliosaurus macromerus, zodat er geen direct verband meer is met Liopleurodon.

Leefwijze[bewerken]

Liopleurodon was een roofdier dat zich onder meer voedde met pijlinktvissen, haaien, grote beenvissen, zeeschildpadden, ichthtyosauriërs en zelfs zijn verwanten, de plesiosauriërs. Deze pliosauriër had vermoedelijk een goed ontwikkeld reukvermogen, wat het roofdier in staat stelde zijn prooi al van enige afstand te ruiken.

Liopleurodon ferox leefde in dezelfde tijd als Leedsichthys

Vondst en naamgeving[bewerken]

De naam Liopleurodon, "gladzijdige tand", werd in 1873 gegeven door Henri Émile Sauvage, op basis van enkele zeven centimeter grote tanden, waarvan er een in 1835 was gevonden door Jacques Amand Eudes-Deslongchamps bij zijn opgraving van Poekilopleuron bucklandi.[3] In de protoloog van de geslachtsnaam benoemde hij ook de nieuwe soorten Liopleurodon ferox en Liopleurodon grossouvrei.