Liopleurodon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Liopleurodon
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Reconstructie
Reconstructie
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Onderklasse: Diapsida
Orde: Plesiosauria
Familie: Pliosauridae
Geslacht
Liopleurodon
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Liopleurodon was een reusachtig zeereptiel uit het Jura, behorend tot de Pliosauridae. De grootste soort is L. ferox. Fossielen van Liopleurodon zijn gevonden in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland en geven aan dat het dier tot wel 10 meter lang kon worden.

Beschrijving[bewerken]

Dit dier had een gestroomlijnd lichaam en vier grote, peddelvormige poten. Met het voorste paar zwempoten werden op- en neergaande bewegingen gemaakt, waardoor het water naar achter werd geduwd en het dier zich naar voren bewoog. Liopleurodon had een korte nek en een grote, afgeplatte kop van bijna twee meter lang, waarin zich grote tanden bevonden, de kaken waren zeer krachtig. De voortanden waren vlijmscherp en bedoeld voor het scheuren van vlees, terwijl de achterste tanden ronder waren en gebruikt werden voor het kraken van de schelpen van ongewervelde zeedieren.

Leefwijze[bewerken]

Liopleurodon was een roofdier dat zich onder meer voedde met pijlinktvissen, haaien, grote beenvissen, zeeschildpadden, ichthtyosauriërs en zelfs zijn verwanten, de plesiosauriërs. Deze pliosauriër had vermoedelijk een goed ontwikkeld reukvermogen, wat het roofdier in staat stelde zijn prooi al van enige afstand te ruiken.

Liopleurodon leefde in dezelfde tijd als Leedsichthys

Vondst en naamgeving[bewerken]

De naam Liopleurodon werd in 1873 gegeven door Henri Émile Sauvage, op basis van enkele 7 cm grote tanden, waarvan er een in 1835 was gevonden door Jacques Amand Eudes-Deslongchamps bij zijn opgraving van Poekilopleuron bucklandi.[1] In de protoloog van de geslachtsnaam benoemde hij ook de nieuwe soorten Liopleurodon ferox en Liopleurodon grossouvrei.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Sauvage, H.E. (1873). Notes sur lers reptiles fossiles. 4. Du genre Liopleurodon Sauvage. Bulletin de la société géologique de France ser. 3 1: 377-380.