Liptó (comitaat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Liptó vármegye
Komitat Liptau
Historisch Comitaat in Hongarije Vlag van Hongarije
Algemeen
Oppervlakte 2246 km²
Inwoners (1910) 86.906
Hoofdplaats Liptovský Mikuláš/Liptószentmiklós
Portaal  Portaalicoon   Hongarije

Het comitaat Liptau (Hongaars: Liptó vármegye en latijns comitatus Liptoviensis) is een historisch Hongaars comitaat, dat bestond tussen de 13e eeuw en 1920. De hoofdplaats was tussen de 13e en 15e eeuw het kasteel van Liptó. Tussen de 15e eeuw en 1667 waren de belangrijkste plaatsen Liptovská Mara en Partizánska Ľupča. De reden dat de wijziging van de hoofdplaatsen plaatsvond was omdat het kasteel vernietigd werd in de 15e eeuw. Van 1667 tot 1920 was Liptovský Mikuláš de hoofdstad van het comitaat.

Ligging[bewerken]

Het comitaat Liptó grensde in het noordoosten aan Polen; tussen 1772–1918 aan het Oostenrijkse Kroonland Galicië); in het oosten aan het comitaat Szepes; in het zuidoosten aan het comitaat Gömör és Kis-Hont; in het zuidwesten aan het comitaat Zólyom; in het westen aan het comitaat Turócz en in het noordwesten aan het comitaat Árva.

Het gebied ligt in het westen van het Tatragebergte en loopt door ten zuiden van dit gebergte. Door het gebied stromen de Váh en de Orava, maar ook andere rivieren. Waar de Váh en de Orava samenkomen, wordt het Liptauer Becken genoemd in het Duits, en Liptovská kotlina in het Slowaaks. Bij het samenkomen van de rivieren de Váh en Hornád ligt de grens tussen de historische comitaten Liptó en Szepes (oostzijde). De zuidgrens ligt bij de spitsen van de lage tatra en in het westen waar de Kleine Fatra (Slowaaks: Malá Fatra) en de Grote Fatra (Slowaaks: Veľká Fatra) samenkomen.

Deelgebieden[bewerken]

Deelgebieden (járások)
Deelgebied Hoofdstad
Liptószentmiklós Liptószentmiklós, tegenwoordig Liptovský Mikuláš
Liptóújvár Liptóújvár, tegenwoordig Liptovský Hrádok
Németlipcse Németlipcse, tegenwoordig Partizánska Ľupča
Rózsahegy Rózsahegy, tegenwoordig Ružomberok
Stadsdistrict (rendezett tanácsú város)
Rózsahegy, tegenwoordig Ružomberok