Liquid funk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Liquid funk
De Belgische Netsky produceert ook Liquid.
De Belgische Netsky produceert ook Liquid.
Stilistische oorsprong Oldschool Jungle
Intelligent drum and bass
Funk
Disco
Ambient
Breakbeat
Trance
Soca
Acid jazz
Jazz
Triphop
Culturele oorsprong Begin jaren 2000 Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vaak toegepaste
instrumenten
Sequencer, synthesizer, drumcomputer, platenspeler
Populariteit Underground
Portaal:  Muziek

Liquid funk, ook wel liquid drum and bass of liquid genoemd, is een subgenre van drum and bass. Liquid is een harmonieuze, rustige variant van drum and bass waarbij de ondersteunende bassline meestal gelijkwaardig blijft gedurende het stuk. De artiesten zorgen voor voldoende variatie door een rustig opbouwende intro voorop te plaatsen die dan overgaat in een zachte tot een licht ophitsende bassline. Een belangrijk kenmerk is de zachte vrouwelijke stem die in vele nummers gehanteerd wordt.

Liquid funk bevat veel instrumentale samples (zowel natuurlijk als synthetisch). De meest voorkomende gesamplede muziekgenres in liquid funk zijn soul, jazz, funk, pop, disco en house.

Geschiedenis[bewerken]

In 2000 gaf Fabio een compilatie uit genaamd Liquid Funk op zijn label Creative Source. Hierin kwam de nieuwe soort drum and bass al naar voren. In 2003-2004 begon, na een trage opgang, de stijl aan populariteit in te winnen. Liquid funk was in 2005 al gevestigd als meest verkopende subgenre in de drum and bass. Dit kwam door labels als Good Looking Records, Hospital Records, Liquid V, Shogun Limited, Fokuz Recordings. Naast deze labels waren er ook veel artiesten die meegingen met de stroom, zoals High Contrast, Logistics, Nu:Tone, London Elektricity en Danny Byrd als de toen en nu ook nog voornaamste artiesten.

In 2006-2009 kwam er een nieuwe golf met artiesten zoals Eveson, Alex Perez, Lenzman, Spectrasoul en Bachelors of Science. Deze artiesten brachten een nieuw geluid in de drum-and-bassscene.

Voorbeelden[bewerken]