Lisa Gherardini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lisa Gherardini door Leonardo da Vinci

Lisa Gherardini (Florence, 15 juni 1479 - in een klooster, 15 juli 1542) werd in 1495 de derde echtgenote van de rijke Florentijnse zakenman Francesco del Giocondo.

Mona Lisa[bewerken]

Lisa Gherardini stond vermoedelijk model voor het, op een paneel van populierenhout geschilderde, wereldberoemde portret de 'Mona Lisa' van Leonardo da Vinci. Mona is een verkorte vorm van Madonna, een beleefde aanspreektitel die te vertalen is als Mijn Vrouwe of Vrouwe. Wegens de naam van haar echtgenoot staat het schilderij ook bekend als la Gioconda, wat de vrouwelijke Giocondo betekent. Giocondo betekent in het Italiaans opgewekt; la Gioconda betekent dus ook opgewekte vrouw.

Leven[bewerken]

Over de levensloop van Lisa Gherardini is niet veel bekend. Volgens de Italiaanse historicus Giuseppe Pallantini is het portret geschilderd tussen 1503 en 1505. Op dat moment had Gherardini al twee zoons. Het echtpaar Giocondo kreeg in totaal vijf kinderen. Gherardini overleefde haar echtgenoot. Volgens Pallantine stierf ze op 63-jarige leeftijd en is ze begraven in het klooster Sant'Orsola, in het centrum van Florence.

Skelet[bewerken]

Italiaanse archeologen zijn ervan overtuigd dat ze de resten hebben gevonden van de vrouw die model stond voor de Mona Lisa. In een graf in een voormalig klooster in Florence werden een schedel en enkele ribben en wervels gevonden.

Kunsthistorici gaan ervan uit dat Leonardo da Vinci de vrouw van een zijdehandelaar uit Florence gebruikte als model, Lisa del Giocondo. Na de dood van haar man werd ze voor verzorging opgenomen in het klooster Sant'Orsola, waar ze tot haar overlijden in 1542 woonde.

De archeologen zeggen dat ze het graf van Del Giocondo hebben gevonden dankzij oude documenten. Om erbij te komen moesten ze door een betonnen vloer breken die was aangelegd toen het klooster werd omgebouwd tot militaire kazerne.

Het DNA[bewerken]

Op 9 augustus 2013 werd het graf geopend van de man en de twee zonen van Lisa Gherardini del Giocondo in de Basilica della Santissima Annunziata in Florence[1]. Onderzoekers willen nu het DNA van de botten uit het Sant'Orsola-klooster vergelijken met overblijfselen van haar man en kinderen om te weten te komen of het om Lisa Gherardini gaat. Als dat zo blijkt te zijn, kan met haar schedel een reconstructie van haar hoofd gemaakt worden. Op die manier kan haar uiterlijk worden vergeleken met haar afbeelding op het schilderij om uitsluitsel te krijgen of zij effectief model heeft gestaan voor de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.