Lisowicia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lisowicia
Fossiel voorkomen: Laat-Trias
Lisowicia
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Onderstam:Vertebrata (Gewervelden)
Superklasse:Synapsida (Synapsiden)
Orde:Therapsida
Onderorde:Dicynodontia
Familie:Stahleckeriidae
Onderfamilie:Placeriinae
Geslacht
Lisowicia
Sulej & Niedźwiedzki, 2018
Typesoort
Lisowicia bojani
Lisowicia
Afbeeldingen Lisowicia op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Lisowicia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Lisowicia bojani is een uitgestorven dier behorend tot de Dicynodontia. Deze soort leefde tijdens het Laat-Trias in Europa. Lisowicia had het formaat van een olifant en het is daarmee de grootste bekende dicynodont.

Fossiele vondst[bewerken | brontekst bewerken]

Het enige fossiel van Lisowicia is gevonden bij Lisowice in Silezië in Polen. Het betreft een vrijwel compleet skelet. Het fossiel dateert uit het einde van het Norien of het vroegste Rhaetien, ongeveer 205 miljoen jaar geleden. Hiermee is Lisowicia de jongst bekende zekere dicynodont.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Lisowicia was 4,5 meter lang, 2,6 meter hoog en ongeveer negen ton zwaar. Het is hiermee de grootste bekende dicynodont en tevens het grootst bekende landdier uit het Trias dat geen dinosauriër is. Lisowicia had een robuust lichaam met een korte staart en stevige poten. De bouw van de schouder- en bekkengordel wijst er op dat alle vier de poten direct onder het lichaam stonden en voor een opgerichte houding zoals bij zoogdieren zorgden. Dit in tegenstelling tot andere dicynodonten, die een half gespreide stand van de poten hadden. Lisowicia had net als alle dicynodonten een grote schedel met een tandeloze, gehoornde bek.

Verwantschap[bewerken | brontekst bewerken]

Lisowicia behoort tot de familie Stahleckeriidae, vernoemd naar de Zuid-Amerikaanse Stahleckeria. Binnen deze familie wordt Lisowicia gerekend tot de Placeriinae, die ook de Noord-Amerikaanse Placerias omvat.